The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Giovanni

6 tips om motion sickness in VR te voorkomen

Motion sickness, ook wel bewegingsziekte, krijg je in de auto, in het vliegtuig of op een boot. Motion sickness tijdens het gebruik van een virtual reality bril past ook in dat rijtje thuis. Je ervaart het tijdens intense games of bij het spelen van simulators. Het gevoel kan variëren van misselijkheid tot duizeligheid. In dit artikel vind je 6 tips om motion sickness in VR te voorkomen.

Tip 1: train je hersenen

Hersenen trainen

Bouw de speeltijd langzaam op om je hersenen te trainen. Zo gebruik je de VR bril dus steeds langer zonder klachten. Door de hersenen te laten wennen aan virtual reality, zorg je ervoor dat je motion sickness voorkomt.

Tip 2: neem pauzes

Pauzes

Begin jij je tijdens het spelen duizelig te voelen? Stop dan direct met spelen, in ieder geval tot de duizeligheid weg is. Zo voorkom je dat je hersenen de geur en het gevoel van de VR bril gaan koppelen aan het gevoel van motion sickness. Stop met het gebruiken van de VR bril telkens vlak voordat je misselijkheid of duizeligheid ervaart en bouw langzaam je tolerantie op.

Tip 3: praktische tips

VR spelen met tips

Zorg er voordat je de VR bril opzet voor dat je voldoende gegeten en gedronken hebt. Controleer je ademhaling en haal rustig adem. Neem pauzes wanneer je voelt dat het minder goed gaat. Zet ook een ventilator op jezelf of zet een raam open als je gaat spelen voor frisse lucht. Ook het drinken van gember thee voor het spelen helpt. Dus zet vooral de waterkoker aan voor het VR gamen.

Tip 4: lagere helderheid

Helderheid verlagen

Door de helderheid van de VR-bril lager te zetten, verminder je de prikkels die je hersenen binnen krijgen en moeten verwerken. Daardoor past je brein zich beter aan en heb je minder last van de bewegende beelden.

Tip 5: kies je game zorgvuldig

VR games

Niet elke VR game of beleving neemt het even nauw met het streven naar een continu 90 frames per seconde ervaring. Haperingen in het beeld verwarren de hersenen omdat het alleen visueel plaatsvindt. De rest van je lichaam draait gewoon door. Als je extra gevoelig bent voor motion sickness doe je er goed aan om een game te kiezen met teleportatie als manier van voortbewegen.

Tip 6: zorg voor de juiste specificaties

Juiste specs

Het voorkomen van motion sickness begint bij het gebruiken van geschikte hardware. Een scherm met minimale verversingssnelheid van 90 Hz en een videokaart die nooit onder de 90 frames per seconde komt, zijn nodig om vloeiende beelden te weergeven. De VR bril die je gebruikt heeft accurate sensoren nodig om jouw bewegingen 1 op 1 te vertalen naar de virtuele wereld. Voor smartphone VR is het belangrijk dat je smartphone over een gyroscoop beschikt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen