The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jimmy

Wat is Virtual Reality?

De virtuele werkelijkheid, ofwel Virtual Reality, komt steeds vaker voorbij. Mensen praten erover, je leest erover op je social media kanalen, of je krijgt ineens een VR bril bij je nieuwe telefoon. Maar wat houdt het nu precies in? En misschien zelfs belangrijker, wat kun je er allemaal mee en is Virtual Reality wat voor jou?

Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality - ook wel VR genoemd - is een technologie waarbij je een bril op je hoofd zet en je jezelf in een andere wereld waant. De bril registreert elke beweging van je hoofd, waardoor het lijkt alsof je écht in een andere wereld zit. JE zet een bril op en kijkt 360 graden om je heen en beleeft alles in 3D. Dit heeft veel toepassingen voor gamen, beleven en ontwerpen.

Gamen in Virtual Reality

Voor een gamer is de stap naar VR waarschijnlijk het makkelijkst. Een VR bril voor gaming gaat namelijk altijd gepaard met een krachtige pc of console, iets waar je als gamer waarschijnlijk al wel over beschikt. Gamen in VR is echter een andere ervaring dan het spelen van reguliere games. Gamen is mogelijk met de HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR.

Beleven in Virtual Reality

Niet alleen gamen is mogelijk met VR. Er is ook een groeiend aanbod aan toepassingen beschikbaar. Met VR sta je midden in gebeurtenis, wat je het gevoel geeft onderdeel te zijn van het verhaal dat verteld wordt. Ook de omgeving draagt hier veel aan bij, omdat deze zich 360 graden om je heen bevindt. Denk bijvoorbeeld aan het beklimmen van een berg in VR.

360 graden video's

Ook vind je korte films die speciaal voor VR gemaakt zijn. Bijvoorbeeld een documentaire waarin je met duikers een rif in Indonesië bezoekt, of een animatiefilm waarbij de karakters de interactie met je opzoeken. Of je nu toeschouwer of deelnemer bent in de video, je staat midden in de beleving. Hierdoor voel je je sneller verbonden met de personen uit een verhaal. Helemaal wanneer ze oogcontact met je maken.

Interactieve bergbeklimming

In Everest VR ga je met een reisgezelschap de uitdaging aan om de top van de Mount Everest te bereiken. Je beweegt jezelf langs gletsjers en loopt over smalle touwbruggetjes om jezelf voort te bewegen. Omdat VR een 3D beeld laat zien, heb je een erg realistisch beeld van een afgrond wanneer je naar beneden kijkt. Het enige wat nog mist, is het gevoel van -21 graden, een ijzige wind van 150 km/h en sneeuw. Of misschien ook niet.

Ontwerpen in Virtual Reality

Als creatieveling of ontwerper gaat er met VR een nieuwe wereld voor je open. Of je nu graag tekent of schildert, of liever aan het bouwen bent. Met een VR bril heb je de mogelijkheid om alles wat je maakt in 3D te bekijken en er omheen te lopen. Je hebt ook de mogelijkheid om snel aanpassingen te doen en fouten te corrigeren omdat alles virtueel is.

Bouwers

Bouwers

Natuurlijk is het leuk om jezelf met VR in een compleet andere wereld te begeven. Maar er zijn ook mensen die dit soort werelden moeten bouwen. Als game ontwikkelaar loop je binnenkort door je eigen game wereld heen, en plaats je objecten een stukje naar rechts door simpelweg een bewegingscontroller te gebruiken. Een architect heeft de mogelijkheid om een nog op te leveren woning virtueel te bouwen, zodat mogelijke kopers alvast rond kunnen lopen in het huis.

Kunstenaars

Met Tilt Brush van Google maak je tekeningen in VR. Je hebt de keuze uit verschillende soorten kwasten en effecten, en je laat tekening mee bewegen op muziek naar jouw keuze. Omdat het 3D is, loop je door je eigen creatie heen en bekijk je het van alle kanten. Zo voeg je nog net even dat subtiele effect aan de achterkant toe.

De toekomst van Virtual Reality

Hoge kwaliteit Virtual Reality heeft in 2016 pas zijn eerste stappen gezet. In de toekomst zullen meer fabrikanten VR brillen van hogere kwaliteit uit gaan brengen, waardoor het vanzelf ook steeds goedkoper wordt. Waar VR games nu vaak nog worstelen met het loslaten van traditionele gamemechanismen en 360 graden films experimenteren met nieuwe formats, zal het voor producenten steeds duidelijker worden wat wel en niet werkt voor een VR productie.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen