The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Hoe kies je een NAS?

Een NAS is een veelzijdig apparaat waar je van alles mee doet. Dit maakt het des te lastiger kiezen. Zorg in ieder geval dat je een merk kiest die de juiste applicaties heeft, zoals een backup server of een photo station. Let daarnaast op dat je NAS genoeg sloten en de juiste hardware heeft. Wij helpen je kiezen.

Wat is een NAS?

NAS ofwel Network Attached Storage

Een NAS zet lokale harde schijven om in een draadloze opslag. Met deze privé-cloud open je jouw bestanden met elk apparaat, zelfs wanneer je niet thuis bent. Zo kijk je naar een film die op je NAS staat terwijl je in de trein zit of stream je foto's naar je smart tv vanaf de bank. Doordat je allerlei applicaties op de NAS downloadt, bepaal je zelf wat hij kan. Hij kan als media center, surveillance station en nog veel meer dienen.

NAS kiezen

Synology, QNAP, Asustor of Western digital WD NAS

Zo'n Network Attached Storage is dus een multifunctioneel apparaat. Hierdoor is geen enkele NAS hetzelfde als de ander. Des te belangrijker dat je de juiste kiest dus. We helpen je op weg met de volgende vragen:

  • Welk merk NAS wil je?
  • Hoeveel bays heb je nodig?
  • Welke hardware wil je?
  • Welke poorten moet je NAS hebben?
  • Gebruiksklaar, uitbreidbaar of bundel?
  • Wil je een staande of rackstation NAS?

Welk merk NAS wil je?

Synology NAS

Een NAS kan dus voor allerlei toepassingen gebruikt worden, maar dit is wel afhankelijk van het merk dat je kiest. Synology, QNAP, Asustor en WD hebben namelijk allemaal hun eigen applicaties, ofwel packages. Zo heeft Synology ongeveer 150 verschillende applicaties en WD slechts 20. Blader dus goed door de verschillende app centers heen voordat je een merk kiest. Hetzelfde geldt voor apps voor je computer of mobiele apparaat. Elk merk heeft specifieke apps die wel of niet met de NAS samenwerken.

Hoeveel bays heb je nodig?

NAS met 2 bays harde schijf sloten

Bays of sloten zijn de gleuven waar je een harde schijf in stopt. Hoe meer vrije sloten je hebt, des te groter de potentiële opslagruimte is. Heb je meer dan 1 bay? Dan kun je een RAID-opstelling creëren. Dit betekent dat je meerdere harde schijven met elkaar laat samenwerken. Met RAID 0 en JBOD creëer je één grote opslagruimte. In RAID 1 bewaar je bestanden dubbel op beide schijven, om gegevensverlies te voorkomen. Kies voldoende bays voor je gewenste RAID-opstelling.

Welke hardware wil je?

NAS met goede processor en RAM tijdens fotoshoppen

Naast de software, is ook de hardware van een NAS belangrijk. Dit bestaat grotendeels uit een processor en RAM. De processor is het rekenwonder van de twee en voert berekeningen uit. Het RAM werkt als tijdelijke opslag voor deze berekeningen. Wil je dat de NAS snel werkt? Kies dan voor een NAS met een hoge kloksnelheid en DDR4 RAM. Wil je veel taken tegelijk uitvoeren? Zorg dan dat je NAS een processor met minimaal 4 kernen heeft en minimaal 4 gigabyte RAM.

Welke poorten moet je NAS hebben?

Ethernet poort NAS

Hoewel een NAS vooral draadloos werkt, zijn er ook altijd fysieke poorten. Denk aan één of meer ethernetpoorten, die de NAS van internet voorzien. Je kiest tussen GbE, 5GbE en 10GbE. Hoe hoger het getal, des te hoger de doorvoersnelheid. Veel modellen hebben ook een usb poort voor externe harde schijven en usb sticks. Voor het overzetten van beeld heeft je NAS een HDMI poort nodig. Liever streamen? Kies dan voor een NAS met Plex, DLNA of Apple/Android/Chromecast TV ondersteuning.

Gebruiksklaar, uitbreidbaar of bundel?

Man stopt harde schijf in bracket voor uitbreidbare NAS

Je kiest tussen een uitbreidbare of gebruiksklare NAS. Een groot voordeel van een uitbreidbare NAS is dat je zelf bepaalt hoe groot de opslagruimte wordt. Mocht je dit tussentijds willen veranderen, dan kan dit gemakkelijk. Je moet de harde schijven echter wel zelf uitzoeken en installeren. Een gebruiksklare NAS is kant-en-klaar, maar je zit vast aan een bepaalde opslagcapaciteit. Wil je alles in één keer in huis hebben, maar zelf je opslagcapaciteit bepalen? Kies dan voor optie 3: Een NAS bundel.

Wil je een staande of rackstation NAS?

Staande NAS vs Rackmount NAS server

Als je een NAS wilt dan kies je tussen een staande of liggende (rackstation) NAS. In een notendop kun je zeggen dat een staande NAS voor thuisgebruik is en een rackstation NAS voor zakelijk gebruik. Een rackstation NAS heeft als voordeel dat hij stapelbaar is in een rack, waardoor je een enorme opslagruimte creëert. De meestvoorkomende racks zijn 19 of 23 inch breed. Zorg dat dit overeenkomt met de breedte van je rackstation NAS.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen