Hoe kies je een NAS?
Wat is een NAS?
Een NAS zet lokale harde schijven om in een draadloze opslag. Met deze privé-cloud open je jouw bestanden met elk apparaat, zelfs wanneer je niet thuis bent. Zo kijk je naar een film die op je NAS staat terwijl je in de trein zit of stream je foto's naar je smart tv vanaf de bank. Doordat je allerlei applicaties op de NAS downloadt, bepaal je zelf wat hij kan. Hij kan als media center, surveillance station en nog veel meer dienen.
NAS kiezen
Zo'n Network Attached Storage is dus een multifunctioneel apparaat. Hierdoor is geen enkele NAS hetzelfde als de ander. Des te belangrijker dat je de juiste kiest dus. We helpen je op weg met de volgende vragen:
- Welk merk NAS wil je?
- Hoeveel bays heb je nodig?
- Welke hardware wil je?
- Welke poorten moet je NAS hebben?
- Gebruiksklaar, uitbreidbaar of bundel?
- Wil je een staande of rackstation NAS?
Welk merk NAS wil je?
Een NAS kan dus voor allerlei toepassingen gebruikt worden, maar dit is wel afhankelijk van het merk dat je kiest. Synology, QNAP, Asustor en WD hebben namelijk allemaal hun eigen applicaties, ofwel packages. Zo heeft Synology ongeveer 150 verschillende applicaties en WD slechts 20. Blader dus goed door de verschillende app centers heen voordat je een merk kiest. Hetzelfde geldt voor apps voor je computer of mobiele apparaat. Elk merk heeft specifieke apps die wel of niet met de NAS samenwerken.
Hoeveel bays heb je nodig?
Bays of sloten zijn de gleuven waar je een harde schijf in stopt. Hoe meer vrije sloten je hebt, des te groter de potentiële opslagruimte is. Heb je meer dan 1 bay? Dan kun je een RAID-opstelling creëren. Dit betekent dat je meerdere harde schijven met elkaar laat samenwerken. Met RAID 0 en JBOD creëer je één grote opslagruimte. In RAID 1 bewaar je bestanden dubbel op beide schijven, om gegevensverlies te voorkomen. Kies voldoende bays voor je gewenste RAID-opstelling.
Welke hardware wil je?
Naast de software, is ook de hardware van een NAS belangrijk. Dit bestaat grotendeels uit een processor en RAM. De processor is het rekenwonder van de twee en voert berekeningen uit. Het RAM werkt als tijdelijke opslag voor deze berekeningen. Wil je dat de NAS snel werkt? Kies dan voor een NAS met een hoge kloksnelheid en DDR4 RAM. Wil je veel taken tegelijk uitvoeren? Zorg dan dat je NAS een processor met minimaal 4 kernen heeft en minimaal 4 gigabyte RAM.
Welke poorten moet je NAS hebben?
Hoewel een NAS vooral draadloos werkt, zijn er ook altijd fysieke poorten. Denk aan één of meer ethernetpoorten, die de NAS van internet voorzien. Je kiest tussen GbE, 5GbE en 10GbE. Hoe hoger het getal, des te hoger de doorvoersnelheid. Veel modellen hebben ook een usb poort voor externe harde schijven en usb sticks. Voor het overzetten van beeld heeft je NAS een HDMI poort nodig. Liever streamen? Kies dan voor een NAS met Plex, DLNA of Apple/Android/Chromecast TV ondersteuning.
Gebruiksklaar, uitbreidbaar of bundel?
Je kiest tussen een uitbreidbare of gebruiksklare NAS. Een groot voordeel van een uitbreidbare NAS is dat je zelf bepaalt hoe groot de opslagruimte wordt. Mocht je dit tussentijds willen veranderen, dan kan dit gemakkelijk. Je moet de harde schijven echter wel zelf uitzoeken en installeren. Een gebruiksklare NAS is kant-en-klaar, maar je zit vast aan een bepaalde opslagcapaciteit. Wil je alles in één keer in huis hebben, maar zelf je opslagcapaciteit bepalen? Kies dan voor optie 3: Een NAS bundel.
Wil je een staande of rackstation NAS?
Als je een NAS wilt dan kies je tussen een staande of liggende (rackstation) NAS. In een notendop kun je zeggen dat een staande NAS voor thuisgebruik is en een rackstation NAS voor zakelijk gebruik. Een rackstation NAS heeft als voordeel dat hij stapelbaar is in een rack, waardoor je een enorme opslagruimte creëert. De meestvoorkomende racks zijn 19 of 23 inch breed. Zorg dat dit overeenkomt met de breedte van je rackstation NAS.