The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe los ik een paperjam op en hoe voorkom ik die?

Een paperjam, niks zo irritant als wanneer het papier in je printer is vastgelopen. Lastig, maar het overkomt iedereen wel een keer. In dit artikel leg ik je uit hoe een paperjam ontstaat, hoe je het oplost en niet te vergeten, hoe je voorkomt dat het nog een keer gebeurt.

Wat is een paperjam?

Een paperjam is een situatie waarbij het papier in je printer is vastgelopen en de printer niet meer verder kan printen. Het kan gebeuren dat het papier schuin werd ingevoerd, dat het gescheurd is, of dat er een verkeerd soort papier in de printer zat. Te dik of te dun papier kan ervoor zorgen dat je printer het niet goed door het apparaat kan geleiden, waardoor hij vastloopt. Het papier kan vast komen te zitten aan de invoerzijde van de printer, aan de uitvoerkant, of ergens in het midden. Zit je papier vast aan de in- of uitvoerzijde, dan is het probleem meestal makkelijk te verhelpen. Zit er papier in het midden van de printer vast, dan kan het wat lastiger zijn om het papier te verwijderen. Maar geen paniek! Ik help je op weg.

Het vastgelopen papier verwijderen

Let op! Probeer alleen in het uiterste geval om het papier via de uitvoer van je printer te verwijderen. Dit kan ervoor zorgen dat je printer beschadigd raakt. Probeer eerst de volgende methodes:

 1. Zet je printer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Heeft je printer een papierlade aan de voorkant? Open de papierlade en verwijder al het papier in de lade, zodat alleen het vastgelopen papier overblijft. Heeft de printer geen papierlade, ga dan naar stap 3.
 3. Trek met twee handen tegelijk voorzichtig aan het papier, in een langzame, vloeiende en rechte beweging. Komt het papier niet los, probeer dan de volgende stap.
 4. Kijk of je printer een klep heeft aan de achterkant van de printer. Open deze en kijk of je vanuit hier het papier kunt verwijderen. Ga ook hierbij voorzichtig te werk: trek indien mogelijk altijd met twee handen aan het papier, om te voorkomen dat het scheurt.
 5. Heeft je printer geen klep aan de achterkant, of kun je er ook vanuit daar niet bij, trek dan voorzichtig aan het papier vanuit de klep aan de voorkant van het apparaat. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Bepaalde onderdelen in je printer kunnen hierdoor kapot gaan. Heb je meer ruimte nodig om bij het papier te komen? Haal dan eerst tijdelijk de cartridges of toners uit je printer.
 6. Sluit je printer weer aan en controleer of hij het weer doet. Print een testpagina om te zien of het papier weer netjes door te printer wordt gevoerd.

Een paperjam voorkomen

 • Zorg dat het papier altijd recht wordt ingevoerd. Schuin ingevoerd papier loopt vrijwel altijd uiteindelijk een keer vast. Je kunt er eenvoudig voor zorgen dat je papier rechtop in de printer terecht komt, door te zorgen dat de klemmetjes in de invoerlade of invoerklep die het papier op zijn plaats houden, goed aangeschoven zijn. Omdat je in bijna alle printers verschillende maten papier kunt invoeren, moet je zelf zorgen dat je de lade goed 'instelt' voor het formaat papier dat je gebruikt, door middel van deze schuifjes.
 • Heeft je printer een papierlade, vul deze dan niet helemaal tot de rand. Te veel papier in de lade kan ervoor zorgen dat de printer twee of meer vellen tegelijk doorvoert, waardoor het papier vast komt te zitten.
 • Bekijk in de handleiding van je printer welke papierdiktes aankan. Meestal wordt er een minimum en een maximumgewicht gegeven, aangeduid in g/m².
 • Gebruik alleen speciale papiersoorten zoals fotopapier of gevouwen papier als je printer hiervoor gemaakt is.
 • Houd de printer van binnen goed schoon, door eens in de zoveel tijd de kleppen te openen en eventueel vuil te verwijderen.

Problemen bij of na installatie

Je hebt nu als het goed is je paperjam met succes verholpen. Loop je toch nog ergens tegenaan? Bekijk op onze adviespagina's hoe je het probleem oplost. Bijvoorbeeld hoe je strepen bij het printen kunt voorkomen of hoe je foutcodes kunt oplossen.

Tim
Artikel van:
Tim Printerspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.028 beoordelingen