The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bas Teunissen

PS4 Slim vs PS4 Pro

De keuze tussen en PS4 Slim of een PS4 Pro is niet voor iedereen een makkelijke, maar door deze met elkaar te vergelijken, kies je de beste console voor jou. Ik leg de belangrijkste aspecten op het gebied van console gaming naast elkaar en leg de verschillen aan je uit.

PS4 Pro

Met de komst van de 4K ondersteunende PS4 Pro is de PlayStation 4 lijn eindelijk volwassen. Dubbele rekenkracht voor hetzelfde stroomverbruik is een flinke prestatie en in combinatie met HDR ondersteuning tovert de Pro bijna levensechte graphics met levendige kleuren op je scherm. Bijna elke PS4 game heeft speciale PS4 Pro ondersteuning, wat inhoudt dat er mooiere graphics beschikbaar zijn voor de PS4 pro of dat een game simpelweg beter draait op de Pro.

PS4 Slim

De PS4 Slim is de klassieke PS4 in een kleiner, zuiniger jasje. Qua prestaties is hij ongeveer gelijk aan de klassieke PS4, maar haalt hij dit terwijl hij 35% minder stroom verbruikt en ongeveer 65% van het formaat van een klassieke PS4 innneemt. De Slim is uitermate geschikt voor lichtere games als FIFA, Rocket League en Fortnite. De Slim haalt een maximale resolutie van 1080p bij 30 fps en ondersteunt HDR na een firmware update.

Specificaties

Om in vogelvlucht een beeld te krijgen van de verschillen tussen de PS4 Slim en de PS4 Pro zet ik de meeste interessante specificaties voor je op een rijtje. Daarna bekijk ik dezelfde aspecten nog in detail en help ik je kiezen tussen de Slim en de Pro consoles.

Naast elkaar

PS4 Pro PS4 Slim
Formaat 100% 75%
Maximale beeldkwaliteit 4K + HDR 1080p + HDR
Performance modus Graphics/prestaties Nee
Stroomverbruik en temperatuur Max ~155W - 42C (4K) Max ~80W (1080p)

Formaat en Design

Ps4 Slim en Ps4 pro vergelijking

Het design van de Slim en Pro lijnen kalmeert de scherpe hoeken van de klassieke PS4. De hoeken zijn afgerond en de verlichting is wat minder fel en aanwezig. De Slim heeft 2 lagen, waarbij de iets grotere Pro een derde laag heeft. Het stijlvolle zwarte, afgeronde design van beide modellen past dan ook prima bij je bestaande home cinema opstelling.

Beeldkwaliteit

Fifa 2018 op de Ps4 Slim

Slim

Met een PS4 Slim heb je de kracht van een klassieke PS4 in een kleiner jasje. De graphics zijn nagenoeg gelijk, waarbij HDR ondersteuning wel nieuw is. Hier heb je wel een geschikt display voor nodig. De maximale beeldresolutie van de Slim is 1080p, wat perfect aansluit op de meeste standaard tv's en monitoren. De meeste games spelen stabiel op 30 frames per second (fps). Prima voor FIFA, maar stiekem wil je bij snellere games op hogere fps draaien.

God of War op de PS4 Pro

Pro

Beeldkwaliteit is waar de PS4 Pro uitblinkt. Met 2x meer rekenkracht dan een Slim ondersteunt de Pro nieuwe én oude games in 4K kwaliteit. In combinatie met een HDR compatible display levert dit bijna levensechte beelden op. Oudere games zijn geoptimaliseerd voor de Pro, wat betekent dat je meer detail ziet en/of meer fps toont. Hierdoor ziet de game er mooier uit en zien de beelden er vloeiender uit, wat goed is voor snelle, competitieve games.

Performance mode

Horizon Zero Dawn performance mode

Bij de meeste games kies je met de PS4 pro zelf hoe je de extra rekenkracht van de Pro in wilt zetten. Bij de PS4 Slim ben je aangewezen op de standaardinstellingen en heb je bij de allernieuwste games kans dat de Slim het niet altijd bij kan benen. Bij de Pro worden er in de grafische modus meer en gedetailleerdere beelden ingeladen of kies je voor de snelheidsmodus, waarbij de focus ook in 4K op vloeiender beeld ligt.

Conclusie: kiezen voor de PS4 Slim

De PS4 Slim met controller

De PS4 Pro levert betere prestaties en beeldkwaliteit, waarom kies je dan nog een PS4 Slim? Nou, de extra investering in een PS4 Pro is het niet niet voor iedereen waard. Heb je geen 4K tv en staat ie ook nog niet op je lijstje, dan maak je ook geen gebruik van de 4K capaciteit. Speel je daarnaast alleen lichtere games als FIFA, Fortnite en Rocket League, dan heb je al die extra rekenkracht ook niet nodig.

Conclusie: kiezen voor de PS4 Pro

De PS4 Pro met controller

De PS4 Pro is echt gericht op serieuze gamers. Of je nou de beste prestaties wilt bij competitieve multiplayer games als Destiny of Battlefield, of juist het meeste wilt halen uit de levensechte wereld van games als Horizon Zero Dawn, de PS4 Pro levert de nodige rekenkracht. Met de PS4 Pro haal je dit in huis, voor zowel je 1080p of 4K tv.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen