The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Waar hang ik mijn rookmelder en koolmonoxidemelder op?

Wanneer er brand uitbreekt in huis of wanneer er koolmonoxide vrijkomt, wil je hier natuurlijk direct van op de hoogte zijn. Het is daarom van cruciaal belang een rookmelder en een CO-melder op de juiste plaats op te hangen.

Rookmelders

Rook stijgt altijd direct naar boven, daarom dien je een rookmelder aan het plafond te hangen. Zorg ervoor dat de rookmelder te horen is vanuit de slaapkamer, hang het apparaat maximaal 3 meter van de slaapkamer op. Plaats de rookmelder dus niet in de slaapkamer, want dan ben je eigenlijk al te laat wanneer deze af gaat. Als je een huis hebt met meer dan 1 slaapkamer, raden we zeker aan om meer dan 1 rookmelder te plaatsen. Bij een woning met meerdere verdiepingen zijn 2 centrale plekken van belang om een rookmelder te plaatsen: minimaal 1 op de begane grond en minimaal 1 op elke verdieping in het looppad van een vluchtroute.

Het is niet verstandig om een rookmelder op te hangen in een keuken omdat deze dan te snel af gaat tijdens het koken. Mocht je bang zijn dat er brand uitbreekt in de keuken, hang dan de rookmelder direct buiten de keuken op.

CO-melders

CO, ook wel koolmonoxide, is een gas dat niet stijgt zoals rook dat doet. Het gas blijft ongeveer hangen op 1,5 meter hoogte. Hang je CO melder daarom op deze hoogte op voor een ideale werking van het apparaat.

Let er bij het ophangen van de CO melder op, dat deze op een plek hangt waar je hem goed kunt horen. Koolstofmonoxide zie en ruik je namelijk niet. Zorg er voor dat een CO melder altijd in de buurt of in dezelfde ruimte hangt als brandstof verbruikende toestellen als een boiler, geiser, cv-installatie of gaskachel.

Mascha
Artikel van:
Mascha Rookmelderspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.691 beoordelingen