The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Lisanne

Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?

Met zowel een sapcentrifuge als een slowjuicer maak je helder, gefilterd sap, bijvoorbeeld appelsap. Wat is dan het verschil tussen deze 2 keukenapparaten?

Vergelijk sapcentrifuge met slowjuicer

Sapcentrifuge Slowjuicer
Bereiding Raspt snel Kneust langzaam
Vulopening Breed (weinig snijwerk) Smal (meer snijwerk)
Geschikt voor Groenten en fruit met een hoog vochtgehalte Alle soorten groenten en fruit, noten en tarwegras
Resultaat Helder sap Geconcentreerd sap
Aanschaf Relatief voordelig Relatief duur

Bereiding

sapjes maken in een sapcentrifuge

Sapcentrifuge: raspt snel

In de trommel aan de binnenkant van de sapcentrifuge zit een rasp die ronddraait. Zodra je de ingrediënten er aan de bovenkant in stopt, gaat deze trommel hard draaien (centrifugeren). Je fruit wordt geraspt en het sap wordt als het ware uit de vrucht 'geslingerd'. Je drankje is snel klaar.

sapjes maken met een slowjuicer

Slowjuicer: kneust langzaam

Een slowjuicer 'kneust' je ingrediënten heel langzaam met behulp van een vijzel. Voor dit apparaat geldt: hoe minder rotaties per minuut (RPM), hoe meer sap je overhoudt. Net als bij een sapcentrifuge scheidt de pulp daarna van het sap. Sap maken met een slowjuicer duurt over het algemeen iets langer dan sap maken met een sapcentrifuge.

Vulopening

vulopening sapcentrifuge

Sapcentrifuge: weinig snijwerk

De vulopening van een sapcentrifuge is doorgaans erg breed. Zo pers je bij de meeste sapcentrifuges een appel in één keer, zonder hem eerst in stukken te snijden.

vulopening slowjuicer

Slowjuicer: veel snijwerk

De vulopening van een slowjuicer is doorgaans smal. Dit betekent dat je de ingrediënten eerst in smalle stukken snijdt om ze te persen.

Geschikt voor

Welke ingrediënten kunnen in een sapcentrifuge?

Sapcentrifuge: groenten en fruit met een hoog vochtgehalte

De hoeveelheid sap die je met een sapcentrifuge uit je groenten en fruit haalt, is vergelijkbaar met wanneer je sinaasappelen perst met een citruspers. Ruim voldoende, maar er blijft nog wel natte pulp over. Een sapcentrifuge is minder geschikt voor het maken van sap van vochtarme ingrediënten, zoals noten of bananen.

Welke ingrediënten kunnen in een slowjuicer?

Slowjuicer: alle soorten groenten en fruit, noten en tarwegras

Een slowjuicer haalt bijna al het sap uit ingrediënten. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor het persen van groenten en fruit, maar ook voor vochtarme ingrediënten. Bijvoorbeeld bladgroenten, tarwegras of noten. De pulp die overblijft is kurkdroog.

Resultaat

Helder sap

Sapcentrifuge: helder sap

Het sap uit een sapcentrifuge is heel helder en lijkt op aanmaaklimonade. Het bevat wel minder vezels dan sap uit een slowjuicer. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat sap uit een sapcentrifuge iets minder gezond is dan sap die je maakt met een slowjuicer. In de praktijk verschillen de voedingswaarden echter nauwelijks.

geconcentreerd sap

Slowjuicer: geconcentreerd sap

Het sap uit een slowjuicer is dun, maar iets minder helder dan bij een sapcentrifuge. Dit komt omdat er door de langzame manier van persen meer vezels in het drankje achterblijven. Omdat er bij het persen geen wrijvingswarmte vrijkomt, wordt van sap uit een slowjuicer vaak gezegd dat het gezonder is dan sap uit een sapcentrifuge. Deze claims zijn echter niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen