The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Hoe voorkom je schimmel op jouw cameralens?

Als er vocht in je cameralens zit, kan er schimmel ontstaan. Schimmelgroei wordt gestimuleerd door hoge temperaturen en donkere, slecht geventileerde ruimtes. De schimmel veroorzaakt schade aan je lens waardoor de fotokwaliteit afneemt. Hieronder vind je 4 tips voor het tegengaan van schimmel op je cameralens.

Tip 1: bewaar je lens buiten je fototas

Lens bewaren buiten je tas

Ga je je lens een langere tijd niet gebruiken? Bewaar de lens dan buiten je fototas. Schimmels houden van vocht en donkere ruimtes. Daarnaast groeien de schimmels harder in slecht geventileerde omstandigheden. Een gesloten fototas is dus de ideale locatie voor schimmels. Zet je lens bijvoorbeeld los in een kast in een goed geventileerde ruimte zodat de schimmel geen kans krijgt

Tip 2: bewaar je lens op kamertemperatuur

Lens bewaren op kamertemperatuur

In een warme ruimte is de kans op schimmelgroei veel groter. Schimmels houden immers van warme temperaturen. Daarnaast ontstaat er in een warme ruimte een hogere luchtvochtigheid. Vocht is ook erg geliefd bij schimmels. Daarom is het belangrijk om je lens op kamertemperatuur te bewaren met een gemiddelde luchtvochtigheid. Daarnaast moet de ruimte goed verlicht en goed geventileerd zijn.

Tip 3: bewaar een lens met schimmel apart

Lens met schimmel apart houden

Je hebt op 1 van je lenzen schimmel ontdekt. Het is erg belangrijk om deze lens zo snel mogelijk apart te zetten van je andere lenzen. De schimmel verspreidt zich namelijk gemakkelijk naar andere lenzen als ze bij elkaar worden bewaard. Breng de beschimmelde lens vervolgens naar een speciale reparateur om hem schoon te laten maken.

Tip 4: gebruik geen leren tassen of hoesjes

Geen leren tassen of hoesjes gebruiken

Leer is erg vochtgevoelig. Berg je lens daarom niet voor langere tijd op in een leren hoesje of tas. Als je dit doet is de kans op schimmel groter. Gebruik je wel een leren hoes of tas? Onderhoud het leer dan goed met leervet. Zo houd je het leer in goede conditie en blijft er minder snel vocht hangen in het materiaal

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen