The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Hoe kies je een spiegelreflexcamera?

Het kopen van een spiegelreflexcamera kan erg ingewikkeld zijn. Daarom is het van tevoren handig om te bedenken waar je jouw nieuwe camera voor gaat gebruiken. Om het wat makkelijker voor je te maken, hebben wij alvast voor je uitgezocht welke camera eigenschappen bij welk soort gebruik horen. Zo helpen wij je op weg bij het kiezen van de spiegelreflexcamera die het beste bij jou past.

Een spiegelreflexcamera kiezen

Spiegelreflexcamera's, ook wel SLR of DSLR genoemd, hebben met elkaar gemeen dat je via een spiegel door de lens naar de objecten kijkt die je fotografeert. Maar er zijn zoveel uitvoeringen met verschillende eigenschappen, hoe kies je dan het juiste model? Op basis van die eigenschappen hebben wij ons assortiment verdeeld in gebruikssituaties.

  • Foto's maken op vakantie
  • Foto's maken van familie en vrienden
  • Sportfotografie
  • Vloggen
  • Professionele fotografie
  • Filmen

Ik wil een spiegelreflexcamera voor op vakantie

Op vakantie is een lichte camera wel zo handig. Nu is het zo dat de meeste spiegelreflexcamera's relatief zwaar zijn. Daarom raden wij een model van maximaal 500 gram aan, maar dat is geen must. Mocht je gewicht geen probleem vinden, dan kun je altijd een zwaarder model kiezen.

Veel spiegelreflexcamera's hebben een automatische stand, wat erg handig is voor beginnende fotografen. Uiteraard zijn er ook meer geavanceerde modellen, voor de meer gevorderde gebruikers. Een camera voor op vakantie heeft een wifi functie, waardoor je de camera snel leeg maakt en de foto's direct op je telefoon of laptop zet.

Spiegelreflexcamera's hebben een verwisselbare lens, die erg belangrijk is voor het soort foto die je maakt. Let vooraf dus goed op de lens of lenzen die je meeneemt op vakantie.

Ik wil een spiegelreflexcamera voor familie en vrienden

Wil je jouw spiegelreflexcamera vooral gebruiken om familiekiekjes te maken of een etentje of feestje te vereeuwigen? Dan kies je voor een instapmodel met automatische instellingen. Deze spiegelreflexcamera's zijn geschikt voor beginnende fotografen en zijn al verkrijgbaar vanaf een lage prijs. Houd er voor je budget rekening mee dat je er ook nog een lens bij moet kopen, dus dat de totaalprijs sowieso oploopt. Wij verkopen combinaties van camera en lens, waardoor je iets goedkoper uit bent dan wanneer je deze los aanschaft.

Ik wil een spiegelreflexcamera voor sportfotografie

Fotografeer je op zaterdagmiddag graag je kinderen op de sportclub? Of ben je sportfanaat en wil je jouw idolen op de foto zetten? Dan is het belangrijk dat je spiegelreflexcamera veel beelden in korte tijd schiet. Een camera voor sportfotografie heeft dan ook een snelheid van minimaal 10 foto's per seconde, zodat je net dat ene moment tijdens een snelle actie op de foto hebt. Met autofocus en minimaal 121 scherpstelpunten brengt de camera de speler waar jij je op richt automatisch scherp in beeld. Om al die actiefoto's te bewaren raden we een camera met een uitbreidbare opslagcapaciteit van minimaal 128GB aan.

Zit je ver weg op een tribune? Kies dan een lens met een grote brandpuntsafstand, waardoor je een hoger zoombereik hebt.

Ik wil een spiegelreflexcamera om vlogs op te nemen

Kies je een spiegelreflexcamera om mee te vloggen, dan wil je natuurlijk goede video's op kunnen nemen. Vlogcamera's filmen altijd in minimaal full hd bij 60 frames per seconde, voor vloeiende bewegende beelden. Gebruik daarnaast het uitklapbare scherm om jezelf goed in beeld te krijgen. Daarnaast zorgt beeldstabilisatie ervoor dat er geen hinderlijke schokken in je video te zien zijn. Met een vlogcamera heb je de mogelijkheid een microfoon aan te sluiten, voor extra goed geluid.

Een spiegelreflexcamera is vaak aan de zware kant, bedenkt je daarom goed of jij je camera wilt vasthouden of neerzetten voor je vlogs. Een statief of gimbal kan je hier eventueel mee helpen, of kies voor een lichter model.

Ik wil een professionele spiegelreflexcamera

Als doorgewinterde fotografen wil je een professionele spiegelreflexcamera, waarmee je jouw foto's helemaal naar jouw smaak instelt. Om te beginnen stel je bijvoorbeeld de ISO, sluitertijd en het diafragma zelf in. Kies een camera met een full frame sensor voor een hoge beeldkwaliteit, ook bij weinig licht. Een professionele camera schiet in zowel JPEG als RAW. In RAW bewerk je achteraf de foto's erg nauwkeurig zonder verlies van kwaliteit. Een spiegelreflexcamera heeft altijd een optische viewfinder, wat veel professionele fotografen fijn vinden vanwege de realistische weergave.

Ik wil een spiegelreflexcamera om te filmen

Sommige spiegelreflexcamera's zijn, naast fotograferen, erg geschikt om mee te filmen. Deze camera's schieten video's in ultra hd (4K) resolutie, zodat je gedetailleerde beelden opneemt. Een belangrijk detail daarbij is dat ze dit doen in 60 frames per seconde, zodat de beelden vloeiend in elkaar overlopen. Met een accessoireschoen op de camera sluit je gemakkelijk accessoires voor tijdens het filmen aan. Denk aan een microfoon of een groter scherm. Een microfoonaansluiting is altijd aanwezig, zodat je ook het geluid in goede kwaliteit opneemt.

Tip: wil je jouw video's extra stabiel opnemen? Kies dan voor accessoires als een statief of gimbal. Met een statief zet je de camera stabiel neer tijdens het filmen, zodat je geen schokkerige beelden in je video hebt. Met een gimbal houdt de camera in balans tijdens het filmen, zodat je met de camera kunt lopen of bewegen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen