The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Sanne

Spiegelreflexcamera's: waar moet ik op letten?

De spiegelreflexcamera, ook wel SLR genoemd, is enorm veelzijdig. Zowel beginnende fotografen als professionals gebruiken een SLR om tot spectaculaire resultaten te komen. Er zijn echter grote verschillen in kwaliteit en instellingsmogelijkheden tussen een instap en professioneel model. Welk model je ook kiest, een spiegelreflexcamera biedt je altijd enorme creativiteit, vrijheid en de keuze uit honderden accessoires. Bekijk aan de hand van de vragen op deze pagina welke spiegelreflexcamera de beste voor jou is. Wil je liever meteen advies welke spiegelreflexcamera's wij adviseren in verschillende situaties? Bekijk dan Coolblue's keuze.

Wanneer kies je voor een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera kiezen

Je bent op zoek naar een nieuwe camera, maar weet niet zo goed welk type het beste bij jou past. Een spiegelreflexcamera is 1 van je opties. Maar wat is dit eigenlijk voor een camera? Onze specialisten leggen het aan je uit. Ook lees je wanneer je voor een spiegelreflexcamera kiest.

Welke sensor past bij jouw gebruik?

Sensor

Het formaat van de sensor heeft veel invloed op de kwaliteit van het beeld. Er bestaan 2 formaten sensoren; de full frame-sensor en de APS C sensor.

Een APS C sensor is 1,5 of 1,6 keer kleiner dan een full frame sensor. Wanneer je een full frame lens op een camera zet met een APS C sensor, zal het brandpunt van de lens ook 1,5 tot 1,6 keer verder liggen dan bij een full frame camera. Dat betekent dat je met een APC-S sensor 1,5 tot 1,6 keer verder bent ingezoomd.

Ga je bewegende onderwerpen fotograferen?

Is je onderwerp vaak in beweging? Dan heeft je camera de snelheid nodig om deze beweging vast te leggen. De snelheid waarin een camera kan fotograferen wordt aangegeven in het aantal frames per seconde (fps.). De meeste instapcamera's zitten rond de 3 frames per seconde, wat voldoende is onder normale omstandigheden. Hiermee kan je bijvoorbeeld je rondrennende kinderen of je huisdieren fotograferen.

Wanneer je serieuze actie wilt fotograferen, heb je een snelheid nodig van 5 frames per seconde of meer. Hiermee kan je bijvoorbeeld sportwedstrijden fotograferen. Wanneer het onderwerp in grote vaart voorbij komt, moet de camera heel snel zijn om het in focus te brengen. En wanneer je dit onderwerp ook nog eens wilt volgen en er meerdere foto's van wilt maken, moet de camera dus constant scherpstellen

Hoeveel instellingsmogelijkheden wil je hebben?

Iedereen die wel eens met een camera heeft gewerkt kent hem wel: de groene stand. Dit is de automatische stand van een camera. Het is heel gemakkelijk om de camera in deze stand te laten staan, want je hoeft dan zelf niet na te denken over de juiste instellingen. Maar om je foto's beter te maken, is het zeker de moeite waard om één van de vele handmatige instellingsmogelijkheden uit te proberen.

Het aantal in te stellen knoppen is afhankelijk van de uitvoering van je camera. Een instapmodel heeft veel minder knoppen op de body zitten dan een professioneler model. Vaak zal je bij een instapcamera verder het menu in moeten om bepaalde aanpassingen te doen, zoals het diafragma (A op het instelwiel), de sluitertijd (S op het instelwiel) en de ISO waarde.

Hoe belangrijk zijn megapixels?

Bij de aanschaf van een camera zal je de term megapixels regelmatig voorbij zien komen. Megapixels bepalen het formaat van de foto en niet de kwaliteit, wat veel mensen wel denken. Alle digitale beelden - denk aan je tv of computerscherm - bestaan uit pixels. Pixels zijn kleine puntjes van verschillende kleuren die samen het beeld vormen. 1 megapixel - ook wel MP genoemd - bestaat uit 1 miljoen pixels.

Hoe meer megapixels een camera bevat, hoe groter de resolutie van de foto is. Wanneer je 2 foto's - 1 van 12 en 1 van 24 megapixels - afdrukt op A4 formaat, zal je geen verschil zien tussen de twee. Dit verschil wordt pas zichtbaar wanneer je op grotere formaten gaat afdrukken, zoals op A3 of A2.

Hoe kies je een lens?

Bij de meeste spiegelreflexcamera's wordt een kitlens meegeleverd. Deze allroundlens zal in de meeste situaties goed te gebruiken zijn. Je zal vanzelf merken dat niet alles wat je wil fotograferen lukt met deze kitlens. Ver inzoomen om een wild dier te fotograferen zal bijvoorbeeld niet gaan. Bekijk waar je tegenaan loopt en kies vervolgens de lens die dit wél mogelijk maakt.

Wat zijn de beperkingen van een kitlens?

Het maximale diafragma is niet erg groot. Meestal f/3.5 of 5.6. Dit betekent dat de lens minder goed inzetbaar is in situaties met weinig licht. Daarnaast is het bereik van de lens beperkt. Je kunt met een kitlens niet ver inzoomen. De beeldkwaliteit en het bereik van de kitlens is niet geoptimaliseerd voor één specifiek doel. Zo kun je bijvoorbeeld geen macro opnamen maken. Hier heb je een macrolens voor nodig. Bekijk de keuzehulp voor lenzen, om per situatie te bepalen welke lens je nodig hebt.

Wil je ook kunnen filmen?

De meeste spiegelreflexcamera's kunnen naast fotograferen ook filmen. Alle modellen hebben hiervoor een automatische stand, waarbij de camera zelf alles regelt en scherpstelt. Dit is voor de meeste familiefilmpjes en vakantieverslagen voldoende. De zoomring van een spiegelreflexcamera werkt tijdens het filmen hetzelfde als tijdens het fotograferen. De zoombeweging kan terug te zien zijn in je film.

Om de camera tijdens het filmen stil te houden, is het raadzaam om gebruik te maken van een statief of stabilisator. Eén van de grote voordelen van het filmen met een spiegelreflexcamera is dat je heel nauwkeurig kunt focussen. Het is dus niet de camera, maar jijzelf die heel bewust kiest welk onderwerp scherp in beeld komt. Daarnaast kan je hele mooie creatieve beelden schieten, door de focus van het ene naar het andere onderwerp te verleggen. Dit geeft een typisch filmeffect.

Conclusie

De spiegelreflexcamera is enorm veelzijdig. Zowel beginnende fotografen als professionals gebruiken deze camera om tot spectaculaire resultaten te komen. Welk model je ook kiest, de camera biedt altijd enorme vrijheid. Lees of een spiegelreflexcamera bij jou past.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.011 beoordelingen