The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Vergelijk de systeemcamera met de spiegelreflexcamera

Je houdt van fotograferen en bent op zoek naar een geschikte camera. Het moet een camera zijn die je kunt aanpassen aan de gebruikssituatie. Met systeemcamera's bereik je tegenwoordig net zoveel als met een spiegelreflexcamera. Kies je dan een systeemcamera of een spiegelreflexcamera? De grootste verschillen tussen de 2 typen camera's worden hieronder uitgelegd. Zo ontdek je welke camera het beste bij jou past.

Welke camera kies je

Systeemcamera Spiegelreflexcamera
Formaat Klein / middel Middel / groot
Fullframe beeldsensor Ja Ja
Veel frames per seconde Ja Nee
Viewfinder Elektronisch Optisch

Formaat

Systeemcamera

Systeemcamera

Een systeemcamera is een stuk compacter dan een spiegelreflexcamera. Er zitten vaak minder bedieningsknoppen op een systeemcamera, wat voor meer overzicht zorgt. Op veel modellen bekijk je de onderwerpen alleen via het scherm en niet via een viewfinder. Een systeemcamera neem je hierdoor gemakkelijker overal mee naartoe. Bij kleine systeemcamera's ontbreekt vaak wel een rubberen grip, waardoor je hem niet zo eenvoudig met 1 hand bedient.

Spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera is qua formaat de grootste camerasoort. De body van een spiegelreflexcamera heeft een spiegel, viewfinder en een groot aantal bedieningsknoppen. Dit betekent niet dat een spiegelreflexcamera per definitie ook het zwaarst is. Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's zijn vaak even zwaar. Door het ergonomische ontwerp is een spiegelreflexcamera tijdens het fotograferen wel makkelijk met 1 hand vast te houden.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit systeemcamera

Systeemcamera

Er wordt vaak gedacht dat spiegelreflexcamera's betere foto's maken dan systeemcamera's. Onterecht, want in de camera's zitten vaak dezelfde sensoren. Het formaat van de beeldsensor heeft invloed op de kwaliteit van je beelden. In veel camera's vind je Micro Four Thirds sensoren die voor voldoende detail in je foto's zorgen. De grotere APS-C sensor vind je ook in veel systeemcamera's. Een klein aantal heeft zelfs een Full frame sensor waarmee je veel scherptediepte in je foto's krijgt.

Beeldkwaliteit spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera

In spiegelreflexcamera's zitten geen Micro Four Thirds sensoren, alleen sensoren vanaf APS-C formaat. Een APS-C sensor legt veel detail vast in je beelden, maar zorgt nog wel voor wat ruis bij een hogere ISO waarde. Een aantal spiegelreflexcamera's beschikt over een Full frame sensor. Bij weinig licht maak je met deze sensor beelden met een stuk minder ruis. Spiegelreflexcamera's met een Full frame sensor zijn daarom erg prijzig en zijn er eigenlijk alleen voor de professionele fotograaf.

Snelheid

snelheid systeemcamera

Systeemcamera

De snelheid van je camera wordt gemeten in het aantal frames per seconde (fps). De meeste systeemcamera's hebben een fps van tussen de 5 en 10. Voor onderwerpen die snel bewegen, zoals sporters, heb je een fps van minimaal 5 nodig. Voor het vastleggen van kinderen heb je al genoeg aan 3 beelden per seconde. Je hebt bij systeemcamera's de keuze uit modellen die veel meer frames per seconden maken, zelfs tot meer dan 30.

Snelheid spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera wordt door de spiegel gelimiteerd in zijn snelheid. Na het maken van elke foto moet de spiegel weer terugklappen voor het maken van een volgende foto. Dit zorgt voor enige vertraging. Spiegelreflexcamera's worden hier wel steeds sneller in. De meeste modellen kunnen 5 tot 10 frames per seconde maken. Slechts een klein aantal maakt er tussen de 10 en 30. Deze camera's zijn dan ook een stuk duurder dan die met een lager fps.

Viewfinder

Viewfinder systeem

Systeemcamera

Een groot deel van de systeemcamera's heeft geen viewfinder. Hierdoor bekijk je de onderwerpen die je wil fotograferen alleen via het scherm. Als de zon schijnt, is dit scherm vaak niet goed zichtbaar. Een viewfinder biedt dan uitkomst. Systeemcamera's die een viewfinder hebben, hebben een elektronische. Je kijkt dan in feite naar een verkleinde versie van je scherm. Het nadeel hiervan is dat je niet live meekijkt met dat wat de camera ziet, maar de beelden vaak vertraagd binnenkrijgt.

Viewfinder spiegelreflex

Spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's beschikken standaard over een viewfinder in de vorm van een optische zoeker. Door deze zoeker kijk je naar exact hetzelfde beeld als de camera. Dit levert een natuurlijk beeld op met echte kleuren. Met een optische zoeker heb je ook geen last van vertraging. Je oog wordt ook minder snel moe bij het zien van een live beeld. Je krijgt alleen geen aanpassingen van bijvoorbeeld de belichting en witbalans te zien via deze viewfinders. Dit kan bij een elektronische zoeker wel.

Samengevat

Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt. Een spiegelreflexcamera kies je voor de optische viewfinder en het ergonomisch ontwerp. Systeemcamera's kunnen weer meer opnames per seconde verwerken door het ontbreken van een spiegel. Dit is handig voor sport- en actiefotografie.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen