The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Welk sporthorloge heb ik nodig tijdens het fietsen?

Sporthorloges die zijn ontworpen voor fietsers hebben verschillende functionaliteiten. Zo heb je sporthorloges met een hartslagsensor en horloges die je kunt koppelen aan een cadanssensor. Welk horloge geschikt is voor jou is afhankelijk van wat je wilt meten. In dit artikel bespreek ik de verschillende mogelijkheden, zodat jij weet voor welk fietshorloge jij moet gaan.

Waarom snelheid en afgelegde afstand meten?

sporthorloge snelheid

Je zit op de fiets en rijdt in een goed tempo. Ongemerkt heb je er al heel wat kilometers opzitten. Maar hoeveel eigenlijk? Wanneer een sporthorloge beschikt over een afstandsmeter zie je hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Je besluit een stukje te versnellen. Dankzij de snelheidssensor op het sporthorloge zie je in 1 oogopslag hoeveel kilometer per uur je fietst. Hoef je niet moeilijk te doen met je telefoon als je net in topsnelheid over een druk kruispunt fietst.

Wil ik op de hoogte zijn van mijn cadans?

sporthorloge cadans

Je cadans is het aantal omwentelingen van je voeten tijdens het fietsen. Een cadanssensor is een losse sensor die je aan je fietsframe bevestigt. Wanneer je langere routes aflegt, is het beter om meer omwentelingen te maken door in een lichte versnelling te fietsen. Omdat je je minder hoeft in te spannen dan wanneer je in een hoge versnelling fietst, verslappen je spieren minder snel. Let er wel op dat je de sensor kunt verbinden met je sporthorloge met behulp van een bluetooth of ANT verbinding.

Wil ik bekijken welke routes ik gefietst heb?

sporthorloge route

Doordat een GPS sensor je exacte locatie bepaalt, zijn de metingen preciezer dan die van een afstandsmeter en snelheidssensor. Naast het registreren van je snelheid en afstand, meet de GPS sensor de route die je aflegt. Na het fietsen bekijk je op je smartphone nog even rustig waar je geweest bent.

Wil ik mijn hartslag in de gaten houden?

sporthorloge hartslag

Wanneer je te lang boven je gemiddelde hartslag fietst, heb je kans op een omslagpunt; verzuring van de spieren in je benen. Wanneer je wat langere routes fietst of mee gaat doen met wedstrijden wil je dit voorkomen. Tijdens trainingen wil je erachter komen wat je hartslag is op het moment van dat omslagpunt. Dankzij een hartslagsensor zie je je hartslagritme met 1 blik op je horloge. Blijf tijdens lange tochten zo lang mogelijk het hartslagritme aanhouden dat lager is dan de hartslag van je omslagpunt.

Wil ik telefoontjes en berichten zien tijdens het sporten?

sporthorloge bellen

Op verschillende sporthorloges krijg je berichten, telefoontjes en e-mails binnen. Zo zie je in 1 oogopslag wie jou probeert te bereiken. Op die manier hoef je niet te stoppen voor iets onbelangrijks. Behalve als het je fietsmaatje is die wil aanhaken natuurlijk. Zorg er wel voor dat je je smartphone bij de hand hebt zodat deze via bluetooth in verbinding staat met je horloge.

Conclusie

Wanneer je een sporthorloge wilt aanschaffen voor tijdens het fietsen is het belangrijk jezelf af te vragen wat voor informatie je precies wilt aflezen. Wil je het aantal omwentelingen van je voeten weten. Zorg er dan voor dat je het horloge kan koppelen aan een cadanssensor. Wil je gerichter trainen zodat je wat langere afstanden aankunt? Dan heb je een hartslagsensor nodig. Wanneer je wat nieuwe routes wilt ontdekken, of gewoon benieuwd bent welke afstanden je hebt afgelegd, let er dan op dat het horloge een GPS sensor heeft.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen