The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jonna

Hartslagband versus geintegreerde hartslagmeter

Je hartslag meten tijdens het sporten? Ik hoef jou natuurlijk niet te overtuigen dat dit belangrijk is. Jij staat voor de keuze tussen een hartslagband of een sporthorloge met geïntegreerde hartslagmeter. Welnu, daar ga ik je bij helpen. Om je goed te ondersteunen in je keuze, hebben we dit voor je getest.

Wat is jouw voorkeur?

Als je voor de tweesprong staat tussen een harstlagband en een geïntegreerde hartslagsensor, vraag je dan allereerst af: wat vind ik prettig zitten? Bij vrouwen zit een hartslagband niet altijd even lekker in combinatie met een sportbeha. Bij mannen kan de band weer gaan schuren over de borstharen. Sommige sporters klagen dat ze de borsband te koud vinden aanvoelen. Anderen hebben van deze punten totaal geen last. Oftewel: ieder heeft zijn eigen voorkeur. Daar kunnen wij niet over oordelen. Wat we wel kunnen doen: de meetresultaten van beide partijen met elkaar vergelijken.

Tip: Test voordat je de keuze maakt een keer een borstband uit van je hardloopmaatje. Oordeel daarna zelf of je een hartslagband fijn vindt zitten.

De test

Onze vlogger Martijn beantwoordt in onderstaande video de vraag: 'Wat meet nauwkeuriger, polsmeting met een sporthorloge of via een hartslagband?' Om daar het beste antwoord op te kunnen geven heeft hij een sportmedische keuring gedaan, waarbij een sportarts zijn hartslag heeft gemeten om een vergelijking te maken.

Hoe werkt het nu eigenlijk?

polshartslag

Geïntegreerde hartslagmeter

Bij een sporthologe met een geïntegreerde hartslagmeter zie je aan de achterkant een groen ledlichtje. In dit lichtje zit een sensor die het bloed meet dat langskomt. Hoe dan? De sensor meet hoeveel van het groene licht weerkaatst wordt. Als je hart klopt, wordt je bloed in kleine stroompjes in de rondte gepompt. Op het moment dat een golfje bloed voorbij de lichtsensor komt, wordt er minder licht weerkaatst dan normaal. Dit telt de sensor als een hartslag. Nu weet je gelijk waarom het belangrijk is dat je horloge goed aansluit.

Twijfel je over hoe strak je je horloge precies moet dragen? Plaats het horloge achter het botje van je pols en maak hem vast. Zorg ervoor dat je wijsvinger nog net onder het bandje past.

hartslagband

Losse hartslagband

Iedere keer als je hart klopt, komt er een klein schokje vrij. Een borstband vangt als het ware die schokjes op. Klinkt eng, maar dit is nou juist de manier hoe ze in het ziekenhuis je hartslag meten. Kijk je wel eens Grey's Anatomy of een andere ziekenhuisserie? Dan komt je het beeld met die schokjes vast bekend voor. De band registreert de schokjes en geeft dit via Bluetooth of ANT+ door aan je sporthorloge.

Wanneer zit zo'n borstband nou goed? De band moet net onder het borstbeen zitten (dat harde botje onder je borsten). Hij moet comfortabel aanvoelen, maar tegelijkertijd strak genoeg zitten om tijdens het hardlopen niet te verschuiven.

Conclusie

Wat meet nauwkeuriger, een hartslagband of polssensor? Het antwoord op deze vraag is een hartslagband. Maar, uit de test bleek dat de gemiddelde metingen van de polssensor en hartslagband niet heel veel van elkaar verschillen. Het is daarom net zo belangrijk om te letten op wat je fijn vindt.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.549 beoordelingen