The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Lieze

Hartslagmeting: borstband versus polsmeting

Je zoekt een manier om je hartslag te meten en je twijfelt tussen een horloge met een polsmeting en een hartslagband. Een hartslagband meet nauwkeuriger dan een polsmeting, maar een horloge meet meer dan je hartslag. Welke van de 2 de beste voor jou is, vertellen we hier. Spoiler: 'minder is meer' geldt in dit geval niet.

Test: nauwkeurigheid hartslagmeting

Onze vlogger Martijn beantwoordt de vraag: 'Wat meet nauwkeuriger, een horloge met een polsmeting of een hartslagband?' Om een antwoord te geven, heeft hij een sportmedische keuring gedaan. Een sportarts heeft zijn hartslag gemeten terwijl hij 2 sporthorloges droeg. De uitkomst: een hartslagband is nauwkeuriger.

Manier van meten: optisch versus elektronisch

Polssensor met ledlampjes

Horloge met polsmeting: meet het gevolg van je hartslag

Een horloge meet je hartslag met een optische hartslagmeting. Hierbij meet het niet je hartslag zelf, maar het gevolg van je hartslag. Iedere keer dat je hart pompt, pompt het zuurstof in je bloed. Hierdoor verwijden je bloedvaten. Een sensor meet met behulp van groene ledlampjes deze veranderingen in je bloedvaten en zet deze om in hartslagen. Hierdoor loopt een polsmeting altijd iets achter ten opzichte van je daadwerkelijke hartslag.

Sensor hartslagband

Borstband: meet de klopping van je hart

Een borstband meet de elektrische activiteit van de klopping van je hart. Een sensor meet de elektrische signalen en zet ze om in de hartslagmeting. Dit betekent dat een hartslagband de klopping zelf registreert en niet de zuurstof die met een vertraging vrijkomt. Hierdoor is een hartslagband altijd nauwkeuriger dan een polsmeting. Als je serieus traint en de betrouwbaarheid van je hartslagmeting belangrijk is, is een hartslagband het juiste product voor jou.

Nauwkeurigheid

Polsmeting horloge

Horloge met polsmeting: minder nauwkeurige hartslagmeting

Een hartslagmeting via je pols loopt altijd iets achter van je daadwerkelijke hartslag en is dus altijd minder nauwkeurig dan via een hartslagband. Daarnaast is een polsmeting afhankelijk van externe factoren die de meting beïnvloeden. Sport jij voor je plezier en beoefen je met name duursporten waarbij je een constant tempo aanhoudt? Dan geeft een hartslagmeting via je pols een goede indicatie. Bekijk onze tips voor een goede polsmeting.

Hartslagband Polar

Borstband: zeer nauwkeurige hartslagmeting

Een borstband meet de daadwerkelijke klopping van je hart. Hierdoor is een meting via een hartslagband erg nauwkeurig. Welke sport je ook doet. Fanatieke sporters die trainen aan de hand van hun hartslag zullen dan ook altijd kiezen voor een hartslagband. Al dan niet in combinatie met een sporthorloge. Ook als je veel sprint of aan kracht- of intervaltraining doet, raden we in ieder geval een hartslagband aan. Wil je meer meten dan alleen je hartslag? Lees dan nog even verder.

Hartslagmetingen minder nauwkeurig door tatoeages

Een tatoeage op de plaats van een hartslagmeter kan de werking van een optische hartslagmeter verminderen. Het licht dat de hartslagmeter gebruikt, wordt geblokkeerd door de inkt en het patroon. Hierdoor is er kans op een minder nauwkeurige hartslagmeting.

Andere functies en metingen

Stappenteller

Horloge met polsmeting: meet meer dan je hartslag alleen

Een sporthorloge meet veel meer dan alleen je hartslag. Zo meten alle sporthorloges je stappen, afgelegde route en afstand aan de hand van een gps sensor. Er zijn ook horloges die meer geavanceerde gegevens meten, zoals bijvoorbeeld je VO2 max, staplengte, rencadans en grondcontacttijd. De VO2 max meting is een test waarmee je inzicht krijgt in de conditie van je lichaam. De andere metingen zijn relevant voor fanatieke hardlopers om hun prestaties te verbeteren.

Borstband om specialist

Borstband: meet alleen je hartslag

De meeste borstbanden meten alleen je hartslag en verder niets. Wil jij beide? Een nauwkeurige hartslagmeting én extra metingen tijdens het sporten? Dat kan. Kies dan voor beide en koppel je hartslagband via bluetooth of ANT+ aan je sporthorloge. Zo bekijk je jouw hartslag tijdens het sporten op het scherm van je horloge en analyseer je naderhand alle andere metingen. Denk aan je gemiddelde snelheid, afgelegde afstand en je rencadans. 'Minder is meer' gaat in dit geval niet op.

Draagcomfort

Comfort smartwatch

Horloge met polsmeting: zit comfortabel

Een sporthorloge zit over het algemeen lekkerder dan een borstband. Het is alsof je een normaal horloge draagt. Wel is er bij sporthorloges rekening gehouden met het materiaal van de horlogeband. Deze is altijd van kunststof. Dit materiaal zit lekker tijdens het sporten en je maakt het naderhand gemakkelijk schoon.

Borstband om specialist Coolblue

Borstband: minder comfortabel

Bij vrouwen zit een hartslagband niet altijd lekker in combinatie met een sportbeha. Bij mannen kan de band schuren over de borstharen. Hierdoor zit een borstband over het algemeen minder comfortabel dan een horloge, maar het is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Conclusie

Een hartslagband meet je hartslag nauwkeuriger dan een polsmeting, maar een horloge met een polsmeting meet meer dan alleen je hartslag. Ga daarom bij jezelf te rade. Hoe belangrijk is de nauwkeurigheid van de hartslagmeting? Als dit het belangrijkste is, is een hartslagband de juiste keuze. Als je meer dan alleen je hartslag wil weten en een indicatie van je hartslag voldoende is, is een horloge geschikter. Voor het beste van beide werelden kies je beide en koppel je ze via bluetooth of ANT+.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen