The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jonna

Welk sporthorloge heb ik nodig tijdens het zwemmen?

Je bent op zoek naar een horloge voor tijdens het zwemmen. Dan is het belangrijk dat je sporthorloge of activity tracker volledig waterdicht is. Veel horloges kunnen tot enkele meters onder water. Dit betekent echter nog niet dat het sporthorloge ook echt functioneel is tijdens het zwemmen. Hiervoor heb je namelijk een horloge nodig, dat je zwemactiviteiten meet. In dit artikel bespreek ik de verschillende functies die een horloge toch een echt zwemhorloge maken.

Zwemfunctionaliteiten samengevat

  • Het horloge is waterdicht.
  • Dankzij de zwembadfunctie meet het horloge je zwemslagen per baan en je keerpunten in het water.
  • Het horloge berekent op basis van de zwembadlengte je zwemsnelheid en afstand.
  • Het horloge geeft je aan het eind van een training op basis van je zwemefficiëntie een SWOLF score.

1. Beschikt het sporthorloge over een zwembadfunctie?

Een sporthorloges met een zwembadfunctie heeft de mogelijkheid om de lengte van het zwembad in te voeren. De sporthorloges meten hierdoor je zwemslagen per baan en je keerpunten in het water. Deze sporthorloges herkennen ook je zwemstijl, zoals rugslag, schoolslag of vlinderslag. Daarnaast bekijk je ook je afgelegde afstand, tijd, rusttijd, tempo en verbrande calorieën. Je tempo- en afstandsmetingen worden met de zwembadfunctie gebaseerd op de lengte van het zwembad.

2. Berekent het sporthorloge je SWOLF score?

Ben jij een fanatieke baantjestrekker? Dan klinkt de SWOLF score voor jou vast niet als iets nieuws. Dit is een score die na je training wordt berekend op basis van de effectiviteit van je zwemslagen. SWOLF is het aantal slagen per baan + het aantal seconden dat nodig is om één baan af te leggen. Hoe lager je SWOLF score, des te beter je prestatie. Zo zie je dus snel of je vooruitgang boekt met je trainingen. Zwem je in open water? Dan is het meten van een SWOLF score helaas niet mogelijk.

3. Meet het sporthorloge onder water je hartslag?

Enkele sporthorloges kunnen je hartslag onder water meten. Voorbeelden hiervan zijn de Suunto Ambit 3, Garmin Fenix en de Polar V800. Deze sporthorloges maken gebruik van een analoog signaal om je hartslag te meten. Dit signaal werkt in tegenstelling tot een digitaal signaal (bluteooth of ANT+) onder water. Ook kun je kiezen voor de Garmin HRM- Swim borstband met hartslagsensor. Deze band heeft een antisliplaag op de band, zodat hij stevig om je borst blijft zitten.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen