The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Stroomvoorziening rookmelders

Rookmelders op batterijen hebben een bepaalde levensduur. De levensduur is afhankelijk van de soort batterij die gebruikt wordt. Voor rookmelders zijn er 3 verschillende type batterijen: 9V/3V, Alkaline en Lithium batterijen. Naast batterijen zijn er ook rookmelders die werken op netstroom. Waar jouw voorkeur naar uitgaat, heeft onder andere te maken met de plaatsing van je rookmelder. Op deze pagina zie je de verschillen en voor- en nadelen per type rookmelder.

Batterijen vs. netstroom

Rookmelder op batterijen

Batterijen

Een rookmelder op batterijen plaats je op elke gewenste plek in huis aan je plafond of aan de wand. Je bent niet verbonden aan een bestaand stroompunt. Handig, want deze kunnen soms niet helemaal uitkomen met het plaatsen van bijvoorbeeld je plafonniere. Wanneer je een rookmelder in je slaapkamer wenst, kies je veelal ook voor een rookmelder met batterijen. Niet alle ruimtes in huis zijn namelijk standaard voorzien van een stroompunt in het plafond.

Rookmelder op netstroom

Netstroom

Rookmelders op netstroom sluit je aan op je bestaande lichtnet in je plafond. De stroomvoorziening gaat dus automatisch waardoor je nooit te maken hebt met lege batterijen. Het kan wel gebeuren dat de stroom uitvalt. Daarom zijn de meeste rookmelders op netstroom voorzien van back-up batterijen. Bij een stroomuitval schakelt de melder direct over op de batterijen waardoor je er zeker van bent dat de melder het altijd doet.

Alkaline batterijen

Alkaline batterijen

Er zijn ook rookmelders die op alkaline batterijen werken. Denk hierbij aan AA of AAA batterijen. Het voordeel van alkaline batterijen is dat ze op veel plekken verkrijgbaar zijn. Een rookmelder met alkaline batterijen gaat gemiddeld 2 tot 3 jaar mee voordat de batterijen aan vervanging toe zijn.

Lithium batterijen

Lithium batterijen

Lithium batterijen hebben de langste levensduur van alle type batterijen voor rookmelders. Een rookmelder met een lithium batterij gaat namelijk gemiddeld tot 10 jaar mee. Daarom is een rookmelder met een lithium batterij vaak iets duurder in aanschaf dan rookmelders met een ander type batterij.

9V/3V batterijen

9V/3V batterijen

Een 9V of 3V batterij is de meest voorkomende batterij voor rookmelders. Gemiddeld gaat een rookmelder met een 9V of 3V batterij 1 tot 2 jaar mee. Daarna is het tijd om de batterij te vervangen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen