The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Advies over switches

Netwerkswitches zijn er in alle soorten en maten, maar welke is geschikt voor jou? De belangrijkste vragen daarbij zijn hoeveel apparaten je erop aansluit en waar je de switch wilt gaan gebruiken. Natuurlijk zijn er nog meer dingen waar je op moet letten, een switch kan namelijk erg geavanceerd zijn. Op deze pagina leggen we je de belangrijkste keuzes uit, zodat jij de switch kiest die het meest geschikt is voor jou.

1. Hoeveel apparaten wil je aansluiten?

Switches

Het aantal apparaten dat je wilt aansluiten, bepaalt voor een groot deel de eerste keuze voor een switch. Eén van de poorten op het apparaat wordt gebruikt voor de verbinding naar de router. Wil je 5 extra apparaten aansluiten, dan koop je een switch met minimaal 6 netwerkpoorten. Bedenk daarbij dat je voldoende aansluitingen overhoudt als je het netwerk via diezelfde switch uit wilt breiden. Je kunt wel altijd een extra switch aansluiten.

2. Waar ga je de switch gebruiken?

Switch op kantoor

Verschillende eigenschappen van de switch zijn afhankelijk van de plek waar je de switch plaatst. Wil je extra netwerkpoorten in je huiskamer of onder een bureau in een kantoor, kies dan voor een compact apparaat dat je kunt ophangen aan de muur of onder een tafel. Een bredere switch is minder geschikt voor dit doel, maar die kun je vaak wel weer in een serverkast monteren. Bedenk ook goed of je switch een ventilator nodig heeft. Zit je in de buurt van een switch, dan is het zoemende geluid minder prettig. In een serverruimte is een ventilator vaak wel aan te raden: de warmte wordt zo beter weggevoerd.

3. Welke netwerksnelheid heb je nodig?

Netwerksnelheid

Deze 3 netwerksnelheden komen het vaakst voor: Fast Ethernet, Gigabit Ethernet en 10 Gigabit Ethernet. Gigabit Ethernet is de meest gangbare standaard. Deze netwerksnelheid wordt het vaakst gebruikt door routers en netwerkapparaten. Met 1000 Mbps of 125 MB per seconde, verstuur je een HD film van 2 uur in iets meer dan 16 seconden over het netwerk. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Fast Ethernet niet zo snel. Deze standaard is 10 keer zo langzaam als Gigabit Ethernet. 10 Gigabit Ethernet is 10 keer zo snel, maar er zijn nog weinig apparaten die dit ondersteunen.

4. Wil je geavanceerde functies instellen op je switch?

Geavanceerde functies

VLAN - Met VLAN creëer je virtuele netwerken. Zo bepaal je per netwerkaansluiting precies wie toegang heeft tot welk deel van het netwerk. Maak bijvoorbeeld een afgeschermd netwerk aan voor bezoekers of externe medewerkers. Quality of Service - Met QoS geef je netwerkverkeer dat voor jou belangrijk is voorrang op het andere verkeer. Geef voip de hoogste prioriteit om telefonisch bereikbaar te blijven, of zorg ervoor dat streams niet wegvallen. LACP - Met behulp van LACP koppel je twee of meer netwerkpoorten aan elkaar. Een geschikte NAS of server kan dan op een hogere snelheid communiceren met de rest van je netwerk.

5. Wil je apparaten via de switch van stroom voorzien?

Power over Ethernet

Steeds meer apparaten kunnen stroom krijgen via de netwerkkabel. Ip-camera's en ip-telefoons, maar ook access points en zelfs thin clients. Deze apparaten ondersteunen Power over Ethernet (PoE) en hebben zo geen stopcontact meer nodig. Een ip-camera of access point plaats je zo flexibeler. Wil je deze apparaten via de netwerkkabel van stroom voorzien, kies dan voor een switch met Power over Ethernet.

6. Wil je een glasvezelkabel op de switch aansluiten?

SFP Module

Een switch met een slot voor SFP of GBIC modules kun je direct op een glasvezelverbinding aansluiten. Zo maak je direct een verbinding met je internetprovider of verbind je twee switches over een grotere afstand met elkaar. Zo verbind je 2 vestigingen van je bedrijf ook razendsnel met elkaar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen