The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Advies over tajines

De tajine, ook wel tagine genoemd, is een van oorsprong aardewerken stoofpot die vooral in Noord-Afrika al eeuwen wordt gebruikt om traditionele gerechten in te bereiden op hete kolen. Om jou te helpen je ook in een sprookje van Duizend-en-een-nacht te wanen, adviseren we je op deze pagina graag om de beste tajine voor jou te vinden. ; bekijk alle tajines.

De tajine

Hoe werkt een tajine

Je gebruikt een tajine voor de bereiding van stoof- en suddergerechten. De pan bestaat uit 2 onderdelen: een onderschaal en een kegelvormig deksel. Tijdens het koken vormt zich condens op het deksel, wat terugvalt in de schaal. Zo blijft ieder gerecht dat je bereidt zeer mals en sappig terwijl het langzaam gaart. Tajines worden gemaakt van verschillende materialen zodat ze geschikt zijn voor verschillende warmtebronnen. Let bij aankoop van een tajine dus goed op of de tajine geschikt is voor de warmtebron waar jij 'm op wilt gebruiken.

Materiaal

Tajines worden gemaakt van verschillende materialen. Het oorspronkelijke materiaal was aardewerk, dit zorgt voor een authentieke smaak en het handige is dat het gewoon in de vaatwasmachine mag. Je moet aardewerk alleen wel 24 uur in water weken voor het eerste gebruik om barsten te voorkomen en het mag niet op inductie gebruikt worden. Tegenwoordig zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal, deze zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Het zware gietijzer geleidt de warmte heel goed, maar moet met de hand worden afgewassen om in goede conditie te blijven. Roestvrijstaal daarentegen mag gewoon in de vaatwasmachine, maar houdt de warmte minder goed vast.

Gerechten voor de tajine

Koken in een tajine is heel eenvoudig en de variatie eindeloos. Denk eens aan een kiptajine met dadels en couscous of een lamstajine met pruimen en granaatappelpitjes. Je snijdt alle ingrediënten in grove stukken en zorgt ervoor dat de tajine goed is voorverwarmd met een laagje olie. Vervolgens leg je de ingrediënten in de schaal. Begin met het vlees, daarna de groenten en als laatste de kruiden. Nu zet je het kegelvormige deksel op de schaal en laat je het geheel zachtjes sudderen tot de maaltijd gaar is. Vocht toevoegen is niet nodig. Doordat zich condens vormt op het deksel bedruipt het gerecht zichzelf en blijven smaken behouden. Tussendoor roer je het gerecht voorzichtig om.

Jaimy
Artikel van:
Jaimy
Pannenspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.820 beoordelingen