Welke pannen zijn geschikt voor mijn warmtebron?
In het kort
Kooktechniek | Welke pannen zijn geschikt? | |
---|---|---|
Inductie | Magnetische straling | Een pan met een magnetische bodem is geschikt. |
Keramisch | Infrarood straling | Iedere pan is geschikt. Let er bij gebruikte pannen op dat de bodem niet krom getrokken is. |
Elektrisch | Elektriciteit | Iedere pan is geschikt. |
Gas | Open vuur | Iedere pan is geschikt. |
Oven | Hete lucht | Dit is afhankelijk van het materiaal van de pan. |
Inductie en keramisch
Inductie
Inductie werkt met een magnetische straling. Zodra je de pan op de plaat zet, wordt er een magnetisch veld geactiveerd waardoor de inductieplaat warmte afgeeft. De kookzones veranderen niet van kleur wanneer je ze aanzet. Het is belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is, anders werkt de kookplaat niet. Ook is het handig om de diameter van de pan in de gaten te houden. Wanneer een pan te groot is voor het kookoppervlak, verspreidt de warmte zich niet optimaal.
Keramisch
Een keramische kookplaat maakt gebruik van een infraroodstraling. De kookzones kleuren rood wanneer de kookplaat aanstaat. De bodem van de pan moet de juiste dikte hebben en mooi vlak zijn, zodat de pan goed contact maakt met de kookplaat. In principe voldoet iedere pan aan deze eisen. Maar wanneer je overstapt van gas naar keramisch, kan het zijn dat je huidige pannen iets krom getrokken zijn door het koken op gas.
Gas en elektrisch
Gas
Koken op een gasfornuis is de meest ouderwetse vorm van koken. Hierbij zet je de pan op een open vuur. Iedere pan is geschikt voor een gasfornuis.
Elektrisch
Een elektrische kookplaat werkt, zoals de naam al zegt, op basis van elektriciteit. De pitjes worden langzaam warm wanneer je ‘m aanzet. Iedere pan is geschikt voor een elektrische kookplaat.
Ovenbestendige pannen
Het kan handig zijn om je pan in de oven te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je jouw gerecht langer warm wilt houden. Ook gebruik je de pan zo als ovenschaal. Pannen met een kunststof handgreep mogen vaak niet in de oven, óf maar tot een beperkt aantal graden. Is de temperatuur te hoog? Dan smelt de handgreep. In sommige gevallen is het mogelijk om de greep van de pan af te klikken, bijvoorbeeld bij een steelpan of bakpan. Zo past de pan ook in een kleinere oven. Houd er rekening mee dat een pan erg heet wordt zodra je ‘m in de oven zet en je dus altijd ovenhandschoenen gebruikt als je de pan verplaatst.