The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jaimy

Zijn mijn oude pannen geschikt voor inductie?

Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductie. Voordat je jouw oude pannen gaat gebruiken op de nieuwe inductie kookplaat, is het belangrijk om even te checken of dit wel kan. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit controleert.

Wat maakt een pan geschikt voor inductie?

onderkant braadpan

Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het noodzakelijk dat de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de gewenste wrijving, met als gevolg warmte. Gebruik je een ongeschikte pan dan ontstaat er geen magnetisch veld. De inductiekookplaat zal dit meten en waarschijnlijk automatisch afslaan uit veiligheid. Grote kans dat je onterecht denkt dat jouw inductie kookplaat kapot is. Echter, het ligt vaak niet aan de kookplaat maar aan de pan.

Check jouw pannen

wmf pannenset met eten

Jouw oude pannen testen is gelukkig erg simpel. Pak een magneet, gewoon zo eentje die je op de koelkast hebt hangen, en plak deze aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Top! Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen gemaakt van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat. Het is dan tijd om een paar nieuwe pannen aan te schaffen die wel geschikt zijn voor inductie. Kijk eens naar een pannenset, dan heb je direct een goede basis aan pannen in huis.

Hoe werkt inductie?

verschillende maten bk kookpannen

Een inductiekookplaat werkt als volgt: elektrische spoelen creëren een magnetisch veld onder de pan. Hierdoor ontstaat er wrijving onder de pan die omgezet wordt in warmte. De kookplaat zelf wordt niet warm, maar alleen de bodem (en vervolgens de inhoud) van de pan. Koken op inductie geeft je veel controle, want je stelt de warmte zeer precies in. En als je aan de knoppen draait, is dit erg snel merkbaar in de pan.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 14.237 beoordelingen