The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dylan

Advies over Traktor

Traktor van Native Instruments is software om mee te DJ'en. Met Traktor DJ software mix je thuis in no time je digitale muziekcollectie aan elkaar. Ook voor DJ optredens is Traktor zeer geschikt. Artiesten als Pete Tong, Richie Hawtin, Speedy J en Chris Liebing gebruiken Traktor namelijk regelmatig in de discotheek.

Wat doet Traktor?

Native Instruments Traktor heeft een overzichtelijke look waardoor je, ondanks de vele functies, toch eenvoudig je weg vindt in de software. Dankzij verschillende lay outs maak je de software zelf rustiger of drukker. De rustige look is basic en zodoende erg geschikt voor beginners. De drukke look heeft veel meer opties en functies in beeld en is vooral bedoeld voor professionals.

Muziekanalyse

Muziekanalyse

Traktor analyseert je muziekcollectie en weet zo o.a. het tempo van je tracks. De DJ software gebruikt alle informatie zodat jij naadloos kunt mixen, loopjes kunt maken en je tracks kunt categoriseren. Dankzij de zoekfunctie vindt je al je tracks bovendien snel terug. Traktor herkent zelfs jouw iTunes bibliotheek.

Beat grids maken

Beat grids maken

Traktor maakt ook een beat grid, een raster waarin de beats staan, zodat de software jouw nummers automatisch dezelfde snelheid kan geven. Je kiest zelf of je deze handige sync functie gebruikt of niet. Dankzij sync heb je meer tijd voor effecten, samples en andere creatieve uitspattingen.

Waveforms weergeven

Waveforms weergeven

In de software zie je de waveforms van de ingeladen muziek. De waveform is de weergave van de geluidsgolf op het beeldscherm. Traktor maakt gebruik van TruWave, een gekleurde en zeer gedetailleerde waveform. Zo zie je goed op welk punt in de track je zit en of er een break of drop aankomt. Traktor laat helaas geen parallelle waveforms zien. Zo zie je op het scherm minder snel of je mix naadloos is.

Traktor: beperkte of volledige versie?

Traktor is voor de laptop en computer beschikbaar als beperkte versie en als volledige versie. De beperkte (light)versie heeft alle basisfuncties aan boord die je nodig hebt om muziek te mixen. Traktor LE, zoals de light versie heet, mist echter een aantal geavanceerde functies die de volledige versie wel heeft. De volledige versie heet Traktor Pro. Traktor Pro heeft allerlei professionele functies aan boord, zoals sample decks, remix decks, hot cues, meer effecten en een opnamefunctie.

Wil je meer dan 2 nummers tegelijk mixen?

In Traktor LE heb je 2 track decks ter beschikking. Je kunt dus 2 nummers tegelijk mixen. Voor veel DJ's is dit voldoende. Voor andere DJ's is het juist een uitdaging om meer tracks tegelijk te mixen. Daarom kun je in Traktor Pro 4 track decks gebruiken. Het ligt aan je DJ controller of je al deze decks ook kunt inzetten.

Wil je geavanceerd samplen?

Sample decks zijn onderdeel van een geavanceerde samplerfunctie die ook meerdere loops kan inladen. Dit komt van pas wanneer je regelmatig gelijktijdig korte vocalen, melodietjes en bijvoorbeeld toeters en sirenes door de spelende muziek heen gebruikt. Deze stukjes muziek nemen dan geen normaal deck meer in beslag. Sample decks zijn alleen beschikbaar in Traktor Pro.

Wil je live remixen maken?

Remix decks zijn speciale sample decks waarin je tot wel 64 samples kwijt kunt. Denk hierbij aan losse beats, percussie en andere korte samples van 1 beat. Groepeer deze samples in remix sets om alles netjes bij elkaar te houden. Je kent deze samples toe aan performance pads, programmeerbare drukknoppen, op DJ controllers die samenwerken met Traktor's remix decks. Remix je muziek door op de pads mee te drummen, samples te laten meespelen en meer. Remix decks zijn alleen beschikbaar in Traktor Pro. Je kunt namelijk 1 of meerdere track decks omzetten naar remix deck.

Wil je effecten gebruiken?

Creatief draaien is ook mogelijk met effecten en filters. Effecten veranderen het geluid door elementen toe te voegen en filters halen juist elementen uit de muziek. Bekende DJ's gebruiken regelmatig effecten en filters om hun mixen kracht bij te zetten en nummers net even anders te laten horen aan het publiek. In Traktor heb je ook effecten en filters die je kunt gebruiken. Traktor LE heeft bijvoorbeeld 3 basiseffecten en filters. Traktor Pro heeft meer dan 30 effecten en filters aan boord.

Wil je je mix opnemen?

Na veel oefenen word je als DJ steeds beter. Je kunt dit horen als je je mixen opneemt. Ook als promotiemiddel zijn opgenomen mixen, zogenaamde mixtapes of demo's, erg handig. Met Traktor Pro neem je jouw mix rechtstreeks op naar de computer. Met Traktor LE is vanuit de software opnemen helaas niet mogelijk.

Wil je je DJ controller zelf programmeren?

De functies van Traktor zijn vanuit de fabrikant gekoppeld aan de knoppen en schuiven van je DJ controller. Wil je een knop graag voor een andere functie van Traktor gebruiken? Dat kan. Tenminste, met Traktor Pro. Dit zogenaamde MIDI mappen is niet mogelijk in Traktor LE.

Omdat DJ controllers net als de software met MIDI commando's werken, kun je praktisch elke DJ software voor elke DJ controller gebruiken. Wil je met je DJ controller andere software aansturen dan de meegeleverde DJ software? In het geval van Traktor heb je Traktor Pro nodig om te kunnen MIDI mappen.

Upgrade naar Traktor Pro

Zo zie je maar dat er aardig wat verschillen zijn tussen het beperkte Traktor LE en het geavanceerde Traktor Pro. Heb je niet genoeg aan de basisfuncties van Traktor LE? Wil je graag de overstap maken van hobby naar pro? Wil je Traktor gebruiken in combinatie met een andere DJ controller? Overweeg dan een upgrade naar Traktor Pro of schaf direct een DJ controller aan waarbij de Pro versie van Native Instruments Traktor geleverd wordt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen