The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Airfryer vs oven

In eerste instantie denk je dat een airfryer een kleinere variant is van een heteluchtoven. Ondanks dat beide met hete lucht werken, geeft een airfryer echter een ander bakresultaat dan een heteluchtoven. Ook gebruik je beide voor andere type gerechten. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Vergelijk een airfryer met een heteluchtoven

Airfryer Heteluchtoven
Voorverwarmen 0-2 minuten 5-10 minuten
Resultaat Knapperig en krokant Minder kapperig
Grootte gerechten Middelgrote gerechten Grotere gerechten
Vetafvoersysteem Ja Nee
Losstaand of inbouw Alleen losstaand Losstaand of inbouw

Voorverwarmen

Airfryer XL connected

Airfryer: kort voorverwarmen

Een airfryer bereikt slechts in 2 minuten op een temperatuur van 180 graden. Sommige airfryers hoef je helemaal niet voor te verwarmen. Hierdoor bak je snel een broodje af of gaar je snel een stuk vlees of vis. Zo gebruik je de airfryer ook gemakkelijk doordeweeks wanneer je weinig tijd hebt. Ben je op zoek naar nog meer gebruiksgemak? Dan ga je voor de Philips XL connected. Deze airfryer zet je vanaf je telefoon alvast aan.

2 ovens met aardappels, kip en groenten

Heteluchtoven: lang voorverwarmen

Het voorverwarmen duurt bij een hetelucht oven zo’n 5 tot 10 minuten. Hierdoor bak je niet even snel een kippenpoot of een andere snack gaar. Voor het garen van ingrediënten in een hetelucht zul je daarom extra tijd moeten incalculeren.

Bakresultaat

airfryer met friet, kip

Airfryer: krokante friet en snacks

Een airfryer is zo ontworpen dat je ingrediënten krokant bakt. Vet en sappen die tijdens het bakken vrijkomen, worden namelijk afgevoerd naar de bodem van de airfryer. Dit zorgt niet alleen voor gezondere snacks, maar het voorkomt ook slappe friet. De airfryer is daarom meer geschikt wanneer je van knapperige friet en snacks houdt.

oven met friet

Heteluchtoven: slappere friet en snacks

In een heteluchtoven gaar je ingrediënten, net zoals bij de airfryer, met een stroom van hete lucht. Echter beschikt een heteluchtoven niet over een afvoersysteem voor vetten en sappen. Een deel van het vocht heeft zo geen kans om te verdampen en trekt in het gerecht. Hierdoor worden frietjes en kroketten slapper en zachter van structuur.

Formaat en inhoud

Airfryer met kip

Airfryer: kleine inhoud

Airfryers zijn er in verschillende formaten. Er zijn ook XXL varianten, maar deze beschikken nooit over dezelfde inhoud als een heteluchtoven. Hierdoor is er minder ruimte om bijvoorbeeld een ovenschaal in de airfryer te zetten. Ook is het niet mogelijk om een grote appeltaart te bakken voor je verjaardag, of om veel appelflappen in één keer te maken.

oven met cake, koekjes en panini's

Heteluchtoven: grote inhoud

Een heteluchtoven is vooral geschikt voor het bakken van grote hoeveelheden of langwerpige producten. Denk aan het afbakken van een groot stokbrood of het garen van een gerecht in een grote ovenschaal. Ook bak je gemakkelijk meerdere broodjes af. Dit is handig wanneer je een groot huishouden hebt, of als je eters over de vloer hebt.

Conclusie

Een airfryer is gemakkelijk te gebruiken naast je heteluchtoven. Het één sluit het ander niet uit. In een airfryer bak je binnen een korte tijd snacks of kippenpoten gaar en krokant. Dit is te danken aan de korte opwarmtijd en het slimme vetafvoersysteem. Bak je snacks in een hetelucht oven? Dan kost dit meer tijd en is de kans groter op slappe friet. Een hetelucht oven gebruik je voor grotere gerechten zoals ovenschotels of voor het bakken van een grote appeltaart.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen