Airfryer vs oven
Vergelijk een Airfryer met een heteluchtoven
Airfryer | Heteluchtoven | |
---|---|---|
Voorverwarmen | 0-2 minuten | 5-10 minuten |
Resultaat | Knapperig en krokant | Aan de slappe kant |
Grootte gerechten | Kleinere gerechten | Grotere gerechten |
Vetafvoersysteem | Ja | Nee |
Losstaand of inbouw | Alleen losstaand | Losstaand of inbouw |
Voorverwarmen
Airfryer - kort voorverwarmen
Een Airfryer heeft slechts 2 minuten nodig om op een temperatuur van 180 graden te komen. Hierdoor bak je snel een broodje af of gaar je snel een stuk vlees of vis. Zo gebruik je de Airfryer ook gemakkelijk doordeweeks wanneer je weinig tijd hebt.
Heteluchtoven - lang voorverwarmen
Het voorverwarmen duurt bij een hetelucht oven zo’n 5 tot 10 minuten. Hierdoor bak je niet even snel een kippenpoot of een andere snack gaar. Voor het garen van ingrediënten in een hetelucht zul je daarom extra tijd moeten incalculeren.
Bakresultaat
Airfryer – Krokante friet en snacks
Een Airfryer is zo ontworpen dat ingrediënten krokant gebakken worden. Vet en sappen die tijdens het bakken vrijkomen, worden namelijk afgevoerd naar de bodem van de Airfryer. Dit zorgt niet alleen voor gezondere snacks, maar het voorkomt ook slappe friet. De Airfryer is daarom meer geschikt wanneer je van knapperige friet en snacks houdt.
Heteluchtoven – Slappere friet en snacks
In een heteluchtoven gaar je ingrediënten, net zoals bij de Airfryer, met een stroom van hete lucht. Echter beschikt een heteluchtoven niet over een afvoersysteem voor vetten en sappen. Een deel van het vocht heeft zo geen kans om te verdampen en trekt in het gerecht. Hierdoor worden frietjes en kroketten slapper en zachter van structuur.
Formaat en inhoud
Airfryer – Kleine inhoud
Airfryers zijn er in verschillende formaten. Er zijn ook XXL varianten, maar deze hebben nooit dezelfde inhoud als een heteluchtoven. Hierdoor is er minder ruimte om bijvoorbeeld een ovenschaal in de Airfryer te zetten. Ook is het niet mogelijk om een grote appeltaart te bakken voor je verjaardag, of om veel appelflappen in één keer te maken.
Heteluchtoven – Grote inhoud
Een heteluchtoven is vooral geschikt voor het bakken van grote hoeveelheden of langwerpige producten. Denk aan het afbakken van een groot stokbrood of het garen van een gerecht in een grote ovenschaal. Ook bak je gemakkelijk meerdere broodjes af. Dit is handig wanneer je een groot huishouden hebt, of als je eters over de vloer hebt.
Conclusie
Een Airfryer is gemakkelijk te gebruiken naast je heteluchtoven. Het één sluit het ander niet uit. In een Airfryer bak je binnen een korte tijd snacks of kippenpoten gaar en krokant. Dit is te danken aan de korte opwarmtijd en het slimme vetafvoersysteem. Bak je snacks in een hetelucht oven? Dan kost dit meer tijd en heb je kans op slappe friet. Een hetelucht oven gebruik je voor grotere gerechten zoals ovenschotels of voor het bakken van een grote appeltaart.