The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat is het verschil tussen SDHC- en SDXC-kaarten?

Je hebt een SD kaart nodig, maar wat is nou het verschil tussen de verschillende subtypes? In dit artikel leg ik je uit hoe SDHC en SDXC kaarten zich van elkaar onderscheiden. Het korte overzicht helpt je uiteindelijk bij je keuze.

In het kort

SDHC SDXC
Opslag Tot 32 GB 64 GB en meer
Camera Fotocamera's Professionele fotocamera's
Film* Tot Full HD 4K en meer
Foto* JPEG JPEG en RAW

* Let op

Welke kaart je precies nodig hebt voor je opnamen is voornamelijk afhankelijk van de lees- en schrijfsnelheid van de geheugenkaart. Opslaggrootte is dus niet altijd een goede leidraad. Kijk op je apparaat om te bepalen welke kaart je moet aanschaffen.

SDHC kaarten

sdhc kaart

Als je een apparaat hebt van na 2008, kun je ervan uitgaan dat je een SDHC (of SDXC) kaart nodig hebt. Een SDHC (SD High Capacity) kaart werkt namelijk niet in apparaten die ouder zijn dan dat. Dit subtype SD kaart heeft een capaciteit van tussen de 4 en 32 GB en wordt meestal gebruikt in compactcamera's en camera's die filmen in Full HD kwaliteit. Maar kijk voor je een geheugenkaart koopt altijd goed welk type SD kaart wordt aangeraden.

SDXC kaarten

sdxc kaart

SDXC staat voor Secure Digital eXtented Capacity en heeft de grootste capaciteit van de 3 subtypes. Een SDXC kaart heeft een opslagruimte van tussen de 64 GB en 2 TB. Hiermee heeft dit type geheugenkaart de grootst mogelijke capaciteit van alle SD kaarten. Niet elk apparaat ondersteunt een SDXC kaart. Kijk dus goed op je apparaat voor je er een aanschaft. Deze geheugenkaart wordt het meeste gezien in camera's waarmee je in RAW formaat fotografeert en in 4K filmt.

Sanne
Artikel van:
Sanne Camera specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen