The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door David

Wat is het verschil tussen een HDMI en DisplayPort aansluiting?

HDMI en DisplayPort zijn 2 aansluitingen die je veel terugziet op elektronische apparaten. Op het oog zien ze er vrijwel hetzelfde uit, maar in de praktijk verschillen ze wel degelijk van elkaar. Wat die verschillen zijn? Dat lees je hieronder.
HDMI 1.4 HDMI 2.0 DisplayPort 1.2 DisplayPort 1.3 DisplayPort 1.4
Ik wil 1 Full HD monitor aansluiten op mijn computer Ja Ja Ja Ja Ja
Ik wil meerdere Full HD schermen aansluiten op mijn computer Nee Ja Ja Ja Ja
Ik wil 1 4K scherm aansluiten op mijn computer Nee Ja Ja Ja Ja
Ik wil meerdere 4K schermen aansluiten op mijn computer Nee Nee Nee Ja Ja
Ik wil mijn dvd of Blu-ray speler op een tv aansluiten Ja Ja Nee Nee Nee
Ik wil mijn game console op een tv aansluiten Ja Ja Nee Nee Nee
Ik wil mijn computer op een monitor aansluiten om te gamen Nee Nee Ja Ja Ja
Ik wil een bedrade internetverbinding maken Ja Ja Nee Nee Nee

HDMI vs DisplayPort

HDMI en DisplayPort zijn aansluitingen die gebruikt worden voor het doorsturen van beeld en geluid van het ene naar het andere apparaat. Bijvoorbeeld wanneer je een laptop aansluit op een externe monitor, beamer of tv. Een extra optie bij een HDMI aansluiting is dat je er in sommige gevallen ook een bedrade internetverbinding mee kunt maken. Beide aansluitingen bestaan in verschillende groottes en versies.

Bandbreedte

Hieronder wordt verschillende keren de term bandbreedte gebruikt. Om duidelijk te maken wat het belang is van meer bandbreedte, kun je je het beste een snelweg voorstellen. Hoe hoger de bandbreedte, hoe breder de snelweg. En hoe breder de snelweg, hoe meer ruimte er is om signalen tegelijkertijd door te sturen.

Wanneer is DisplayPort de beste optie?

Als je een computer met meerdere monitoren wil verbinden

Met DisplayPort haal je een hogere bandbreedte dan bij HDMI. En een hogere bandbreedte betekent dat je meer signalen tegelijk kunt doorgeven. Hier profiteer je van als je een computer met meerdere monitoren wil verbinden. DisplayPort ondersteunt het zogenaamde daisy chaining, een methode waarmee je meerdere monitoren via 1 Displayport poort aansluit. Het signaal van de Displayport aansluiting wordt dan gesplitst. Bijvoorbeeld: Splits je het signaal van een Displayport 1.2 aansluiting (normaal gesproken goed voor een 3840x2160 resolutie), dan kun je daar 2 Full HD (1920x1080, oftewel de helft van 4K) monitoren mee verbinden.

Als je een computer en monitor verbindt om te gamen

Displayport ondersteunt zowel FreeSync als G Sync. Deze 2 technieken zorgen ervoor dat de videokaart en monitor zo goed mogelijk met elkaar samenwerken. Hierdoor voorkom je tearing en stuttering, oftewel haperend beeld. FreeSync werkt met AMD videokaarten, G Sync met gpu's van NVIDIA. HDMI ondersteunt alleen FreeSync.

Versies DisplayPort

DisplayPort

DisplayPort 1.2

 • Ondersteunt resoluties tot en met 3840x2160 (4K UHD) met een verversingssnelheid van 60 Hz, oftewel 60 frames per seconde.
 • 17.28 Gb/s aan bandbreedte

DisplayPort 1.3

 • Ondersteunt 3840x2160 (4K UHD) resolutie met verversingssnelheid van 120 Hz, oftewel 120 frames per seconde.
 • Ondersteunt 7680x4320 (8K) resolutie, maar slechts met 30 Hz verversingssnelheid, oftewel 30 frames per seconde. Dit is eigenlijk net te laag, zeker als je wil gamen.
 • 32.4 Gb/s bandbreedte

Displayport 1.4

 • Ondersteunt resoluties tot en met 7680x4320 (8K) met een verversingssnelheid van 60 Hz, oftewel 60 frames per seconde.
 • 32.4 Gb/s bandbreedte

Wanneer is HDMI de beste optie?

HDMI

Bij het aansluiten van je tv met een dvd of Blu-ray speler

HDMI 1.4 en 2.0 aansluitingen ondersteunen Audio Return Channel (ARC). Deze techniek komt van pas als je een tv aansluit met een home cinema set, zoals een dvd of Blu-ray speler. Kijk je tv? Dan wordt de audio via HDMI doorgestuurd naar de speakers van je home cinema set. Kijk je een dvd of Blu-ray? Dan gaat het beeld naar je tv en wordt de audio weer doorgestuurd naar de externe speakers. Iedere HDMI aansluitingen ondersteunt ook Consumer Electronics Control (CEC). Met deze techniek bedien je meerdere apparaten met 1 afstandsbediening. Bijvoorbeeld: sluit je tv aan op een soundbar via HDMI en je zet de tv en de soundbar aan en uit via dezelfde afstandsbediening.

Als je een bedrade internetverbinding wil maken Via HDMI 1.4 en 2.0 kun je ook een bedrade internetverbinding aanleggen tot 100MB/s. Zo sluit je bijvoorbeeld een laptop aan op het internet. Als je laptop ook een ethernet poort heeft, is het wel aan te raden om de bedrade internetverbinding via deze aansluiting te laten verlopen. Om ethernet via HDMI te gebruiken heb je wel een HDMI kabel nodig die deze functie ondersteunt.

Versies HDMI

HDMI aansluitingen

HDMI 1.4

 • Ondersteunt resoluties tot en met 3840x2160 (4K UHD), maar slechts met 30 Hz verversingssnelheid, oftewel 30 frames per seconde. Dit is eigenlijk net te laag, zeker als je op 4K wil gamen.
 • 10.2 GB/s bandbreedte

HDMI 2.0

 • Ondersteunt resoluties tot en met 3840x2160 (4K UHD) met een verversingssnelheid van 60 Hz, oftewel 60 frames per seconde.
 • 18 GB/s bandbreedte
David
Artikel van:
David Productspecialistmonitoren.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen