The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Caitlin

Heb ik de juiste aansluiting voor een elektrische kookplaat?

Het hebben van een geschikte aansluiting is belangrijk voor een elektrische kookplaat, zoals een keramische of inductie kookplaat. Anders werkt hij gedeeltelijk, helemaal niet of slaan de stoppen door. Lees in 3 stappen welke aansluiting jij hebt, zodat je de juiste elektrische kookplaat kiest.

Stap 1: kijk welk stopcontact er in jouw keuken zit

Om te bepalen of je de juiste aansluiting hebt voor een keramische kookplaat of inductie kookplaat, kijk je eerst naar de stopcontacten in jouw keuken. Er zijn 3 soorten stopcontacten:

  • 2-polige contacten (2 openingen en 1 pin)
  • Vaste aansluiting (contactdoos met vaste kabel)
  • Een 4-pins aansluiting

Zit er een vaste aansluiting of 4 pins aansluiting in jouw keuken? Ga dan verder naar stap 2. Heb je enkel 2-polige stopcontacten? Ga dan verder naar stap 3.

Stap 2: stekker of kabel aansluiten

Aansluitkabel met draden

Heb je een vaste wandaansluiting? Dan sluit je deze kabel aan op de kookplaat. Gebruik je de kabel die bij de kookplaat geleverd wordt? Verwijder dan de kabel uit jouw vaste aansluiting en gebruik hier de kabel die bij de kookplaat zit. Bij een 4-pins aansluiting is het belangrijk dat je de stekker op dezelfde manier aan de kabel aansluit als de bedrading in het stopcontact. Heb je geen ervaring op het gebied van werken met elektra? Laat dit dan door een erkend elektricien doen.

Stap 3: 2-polig omzetten naar drijfkracht

Stoppen in de meterkast

Voor een meerfasige kookplaat heb je niet alleen een ander stopcontact nodig. Ook je meterkast moet hiervoor geschikt zijn. Heb je niet de juiste aansluiting? Bel dan een elektricien om jouw meterkast geschikt te maken voor drijfkracht. De kosten hiervan zijn afhankelijk van jouw situatie. Laat tegelijkertijd ook je stopcontact ombouwen voor de juiste aansluiting© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 14.237 beoordelingen