The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Rosalie

Hoe print je mooie foto’s met Photoshop?

Je hebt een printer gekocht en wilt nu je mooiste foto’s afdrukken. Helaas rolt je foto minder mooi uit de printer dan verwacht, maar hoe komt dat? Het kan zijn dat je de resolutie van je foto moet aanpassen. We leggen je met 4 tips uit hoe je jouw foto’s met de mooiste kwaliteit print met gebruik van Photoshop.

Mooie foto's printen

Neem deze 4 tips door, zodat jij Photoshop op de juiste manier gebruikt en de foto's mooi print:

 • Tip 1: print foto's op fotopapier
 • Tip 2: pas het juiste kleurprofiel aan
 • Tip 3: gebruik de juiste resolutie
 • Tip 4: let op het minimum aantal pixels

Tip 1: print foto's op fotopapier

Fotopapier

Je hebt fotopapier nodig voor kwalitatief goede afdrukken van foto's. De naam zegt het al, dit papier is speciaal gemaakt om foto’s mee te printen. Over dit papier zit een coating, waardoor foto's betere kwaliteit hebben. Er is mat fotopapier en glanzend fotopapier. Je gebruikt mat fotopapier als je geen vingerafdrukken en spiegeling op je foto's wil zien. Je gebruikt glanzend fotopapier als je foto’s nog betere kwaliteit moeten hebben, want je ziet hier meer details op.

Tip 2: pas het juiste kleurprofiel aan

Kleurprofiel aanpassen

Een printer gebruikt de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). Je ziet afbeeldingen in de kleuren rood, geel en blauw (RGB) op je beeldscherm. Controleer eerst bij je printer of je foto's in RGB of CMYK moet instellen, anders zie je verkeerde kleuren bij je uitdraai. Je past het kleurprofiel met de volgende stappen aan:

 1. Open de afbeelding in Adobe Photoshop.
 2. Ga naar Venster en vervolgens naar Info.
 3. Bij info zie je of de afbeelding het kleurprofiel RGB of CMYK heeft. Heeft de de foto een verkeerd kleurprofiel? Volg dan de volgende stappen en verander het bijvoorbeeld in CMYK.
 4. Ga naar Bewerken en vervolgens naar Kleurinstellingen.
 5. Nu opent het venster voor kleurinstellingen. Open het dropdown menu bij Werkruimten en kies voor de optie Aangepast CMYK.
 6. De volgende instellingen pas je aan naar de instellingen op de screenshot.
 7. Vervolgens druk je op OK.
 8. Ga naar Afbeelding en vervolgens modus. Daar zie je dat RGB aangevinkt staat. Deze zet je om naar CMYK-kleur. Nu worden de kleuren van de foto aangepast naar de instellingen van stap 6.

Tip 3: gebruik de juiste resolutie

Resolutie

Een afdruk van een foto ziet er scherp uit als het aantal dots/pixels per inch minimaal 300 is. Je ziet hoeveel dots per inch je foto is met de volgende stappen:

 1. Open Photoshop .
 2. Ga naar Afbeelding en vervolgens naar Afbeelding grootte.

Hier zie je hoeveel dots per inch je afbeelding is. Is de afbeelding geen 300 dots per inch? Zet dit dan om. Dit doe je met de volgende stappen:

 1. Voordat je de dots per inch aanpast, moet je het formaat weten waarin je de foto print. Het meest gangbare formaat voor foto’s is 10 x 15 centimeter (4 x 6 inch).
 2. Ga naar Afbeelding en vervolgens naar Afbeelding grootte.
 3. Voer het formaat in wat je nodig hebt.
 4. Voer 300 in bij de resolutie en selecteer Automatisch bij Nieuwe pixels berekenen.
 5. Druk op Oke en wacht tot Photoshop klaar is met aanpassen.

Let op: het kan zijn dat de afbeelding er wazig uitziet op het scherm, maar dat komt omdat het bestand is aangepast. Zoom uit of in om het juiste resultaat te zien.

Tip 4: let op het minimum aantal pixels

Aantal pixels in Photoshop

Het aantal pixels is belangrijk bij het printen van foto’s. Het aantal pixels geeft aan uit hoeveel pixels de foto in de lengte en breedte bestaat. Bij een formaat van 10 x 15 centimeter moet het aantal pixels minimaal 1204 x 1794 zijn. Is het aantal pixels lager? Dan rolt de foto minder mooi uit de printer. Je past het aantal pixels op de volgende manier aan:

 1. Open Photoshop.
 2. Ga naar Afbeelding en vervolgens naar Afbeelding grootte. Hier zie je hoeveel pixels de afbeelding heeft. Is het genoeg? Dan print je de foto. Volg de volgende stappen als de foto niet voldoet aan het aantal pixels.
 3. Voer de afmetingen in voor de lengte en breedte van de pixels.
 4. Klik op Ok.

Let wel op dat het aanpassen van de pixels niet altijd een positief gevolg heeft op de kwaliteit van de foto. Het helpt ook om je bestand zo groot mogelijk op te slaan. Dit doe je door het bestand als JPEG op te slaan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Rosalie
Artikel van:
Rosalie Printerspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen