The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Manon

Wat is de Europese wet- en regelgeving voor drones?

Op 1 juli 2020 introduceerde de Europese Commissie nieuwe Europese regels voor drones. De nationale regels kwamen hiermee op 31 december 2020 te vervallen. In de Europese regelgeving is er geen onderscheid tussen recreatieve en professionele dronevliegers. Deze regels verdelen dronepiloten in 3 categorieën: open, specific en certified. Wat voor invloed dit heeft op jou als droneliefhebber, leggen we uit.

Alles over de Europese dronewetgeving

Heb ik een dronebewijs nodig? Moet ik mijn drone registreren? Wat als ik al een drone heb, veranderen dan de regels? Je vindt de antwoorden op jouw vragen over de nieuwe Europese droneregels hier. Lees het artikel of bekijk de video van onze vlogger Martijn.

Overzicht open categorie

Gewicht Afstand Risico Cursus Met Cx label
A1 0 - 500g 50 meter Laag Basic Light (v.a. 250g) 0 - 900g / 30m
A2 500g - 2kg 50 meter Hoog Basic 900g - 4kg / 30m
A3 2kg - 25kg 150 meter Laag Basic Light 4kg - 25kg / 150m

Wat houdt de Europese wetgeving in?

Europese dronewetgeving

Met de Europese regelgeving voor drones vervallen de Nederlandse en Belgische regels. Het belangrijkste verschil is dat de Europese regelgeving geen onderscheid maakt tussen hobbyisten en professionele dronevliegers. Drone activiteiten zijn nu verdeeld in in 3 categorieën: open, specific en certified. Alle drones tot 25 kilogram vallen in de open categorie. Weegt jouw drone minder dan 250 gram, dan heb je geen cursus nodig. Voor drones boven de 250 gram moet je wel een cursus volgen.

De open categorie

open categorie

De open categorie is verdeeld in 3 subcategorieën: A1, A2 en A3. In de subcategorie A1 vallen drones van 0 tot 500 gram. Je moet met je drone 50 meter afstand houden van mensen en wegen. De subcategorie A2 bevat drones tussen de 500 gram en 2 kilogram. Ook in deze categorie houd je 50 meter afstand. Is jouw drone tussen de 2 en 25 kilogram, dan valt hij in subcategorie A3. Hierbij moet je 150 meter afstand houden.

Risico van de vlucht

Risico vlucht

Voor de vluchten in de subcategorieën A1, A2 en A3 is een risico bepaald. De subcategorieën A1 en A3 hebben een laag risico. De drones in de categorie A1 zijn heel licht en met drones in de categorie A3 houd je meer afstand. A2 heeft een hoog risico, omdat je met deze zwaardere drones toch weinig afstand houdt. Voor de subcategorieën A1 en A3 heb je de Drone pilot basic light cursus nodig en voor A2 de Drone pilot basic.

Cx labels

Cx labels

Op dit moment zijn er geen drones met Cx label. Bovengenoemde regels gelden dus voor alle drones die op dit moment verkocht worden. Als er drones uitkomen die wel een Cx label hebben, veranderen de gewichtsklassen van A1, A2 en A3. De subcategorie A1 is dan 0 tot 900 gram en A2 is dan 900 gram tot 4 kilogram. Je mag tot 30 meter afstand van mensen en wegen vliegen. A3 verandert naar 4 tot 25 kilogram en 150 meter afstand houden verandert niet.

Overgangsregeling als je al een drone hebt

Overgangsregeling drones

Voor alle drones die je nu koopt zonder label is er een overgangsregeling. Nu vallen ze in de bovengenoemde subcategorieën A1, A2 of A3 met de bijbehorende gewichtsklassen voor drones zonder Cx label. Vanaf 2023 vallen alle drones zonder Cx label automatisch in de subcategorie A3. Dit betekent dat jouw drone die nu in A1 valt, alsnog in A3 terechtkomt. Dat betekent dat je meer afstand moet houden. Voor nu heb je hier niet mee te maken.

Exploitantnummer aanvragen

Exploitantnummer

Het eerste deel van je registratie is het aanvragen van een exploitantnummer. Dit is verplicht voor drones die een camera hebben of meer dan 250 gram wegen. Dit nummer sturen ze op en plak je met een plaatje op je drone. Ook koppel je het nummer via software met je computer aan de drone. Als je gaat vliegen met je drone, zendt hij het nummer uit. Zo is je drone overal in Europa traceerbaar. Heb je meerdere drones, dan hoef je maar één nummer aan te vragen. Dit gebruik je voor al je drones.

Het Europees dronebewijs

Europees dronebewijs

Het tweede deel van je registratie is het aanvragen van een dronebewijs. Dit is alleen nodig als jouw drone meer dan 250 gram weegt. In Nederland doe je dit bij het RDW en in België bij het DGLV. Het eerste onderdeel van je registratie is het aanvragen van een dronebewijs. Dit doe je als je de cursus en het examen succesvol hebt afgerond.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen