The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Wat is de Europese wet- en regelgeving voor drones?

Op 1 juli 2020 introduceerde de Europese Commissie nieuwe Europese regels voor drones. De nationale regels kwamen hiermee op 31 december 2020 te vervallen. In de Europese regelgeving is er geen onderscheid tussen recreatieve en professionele dronevliegers. Deze regels verdelen dronepiloten in 3 categorieën: open, specific en certified. Wat voor invloed dit heeft op jou als droneliefhebber, leggen we uit.

Wat houdt de Europese wetgeving in?

Europese wetgeving drones

Met de Europese regelgeving voor drones vervallen de Nederlandse en Belgische regels. Het belangrijkste verschil is dat de Europese regelgeving geen onderscheid maakt tussen hobbyisten en professionele dronevliegers. Deze verdeelt drone activiteiten in 3 categorieën: open, specific en certified. De indeling is op basis van veiligheids- en privacyrisico's die de activiteiten met zich meebrengen. De meeste recreatieve en professionele dronepiloten vallen in de open categorie met het laagste risico. Elke nieuw verkochte drone heeft een CE label van C0 t/m C4.

Wat is de open categorie?

open categorie

De open categorie met het laagste risico is verdeeld in 3 subcategorieën: A1, A2 en A3. Vluchten in categorie A1 hebben het laagste risico. Je mag boven personen vliegen maar niet boven een menigte. A2 heeft het hoogste risico, wat betekent dat je 50 meter afstand moet houden van personen. De subcategorie A3 heeft een laag risico, waarbij je 30 meter afstand moet houden van personen en 150 meter van industrieterreinen, recreatiegebieden en bebouwing.

CE productlabel open categorie

CE label drones

Binnen de subcategorieën A1 t/m A3 krijgen nieuwe drones voortaan een CE label van C0 t/m C4. In de categorie C0 vallen drones onder de 250 gram, C1 tot 900 gram, C2 tot 4 kilogram en C3/C4 tot 25 kilogram. Als dronepiloot moet je jezelf registreren bij het RDW als jouw drone meer dan 250 gram weegt of een camera heeft. Je ontvangt een exploitatienummer dat je zichtbaar op je drone bevestigt.

Verdeling open categorie

Gewichtsklassen drones open categorie

De CE labels vallen in de verschillende subcategorieën A1, A2 en A3 van de open categorie. Drones met een C0 of C1 label zitten in categorie A1. In de categorie A2 zitten drones met een C2 label en huidige drones zonder CE label die tussen de 500 gram en 2 kilogram wegen. In de categorie A3 mag je vliegen met drones die het label C2 en C3/C4 hebben. Huidige drones zonder CE label tussen 2 en 25 kilogram horen bij A3.

Het Europees dronebewijs

Europees dronebewijs

Als je in de subcategorie A1 of A3 vliegt, leg je als dronepiloot een online cursus af en maak je een theorie examen. Als je dit succesvol afrondt, vraag je een Europees erkend dronebewijs aan. Wil je in de subcategorie A2 vliegen, dan komt hier aanvullende theorie en een examen bij. Daarnaast dien je een verklaring in voor je activiteiten. Heb je dit afgerond, dan vraag je een Europees erkend dronebewijs aan bij het RDW in Nederland of het DGLV in België.

Wat verandert er als ik al een drone heb?

Ik heb al een drone

Als je jouw drone voor 1 januari 2021 gekocht hebt, heeft hij nog geen CE label. Je mag vanaf 31 december 2020 nog 2 jaar doorvliegen met je drone. In dat geval veranderen de gewichtsgrenzen van de categorieën van 900 naar 500 gram en van 4 naar 2 kilogram. Na de overgangsperiode van 2 jaar, vallen alle drones zonder CE label in de subcategorie A3. Het is dan verplicht om je te registreren en een online cursus en kennistoets te maken. Dit geldt niet voor drones die minder dan 250 gram wegen.

Wat is de specific categorie?

Specific categorie

Dronevluchten in de specific categorie brengen meer risico met zich mee dan in de open categorie. Dit is bijvoorbeeld wanneer de drone buiten het zicht van de dronepiloot of in een luchtruim vliegt. Als je zo'n vlucht wilt maken, moet je aantonen hoe je het risico zo laag mogelijk houdt. Hiervoor moet je een goedgekeurd handboek hebben, waarin staat hoe je de vlucht uitvoert. Hiervoor zijn verschillende scenario's van veel voorkomende vluchten die je kunt gebruiken voor je handboek.

Wat is de certified categorie?

certified categorie

In de certified categorie vallen dronevluchten met een hoog risico. Dit kan betekenen dat je goederen of gevaarlijke stoffen vervoert. Voor deze categorie lijken de regels meer op die van de bemande luchtvaart. Deze categorie is nog niet volledig uitgewerkt in de Europese wetgeving die 1 juli bekendgemaakt wordt. De kans is groot dat jouw dronevlucht niet in deze categorie valt.

Artikel van:
Manon Drone specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen