The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Steven

Wat is een 4K monitor?

Een 4K monitor (ook wel UHD monitor genoemd) is een monitor met een resolutie die ongeveer 4 keer scherper is dan full hd. De termen 4K, 2160p en UHD (Ultra HD) worden wel eens door elkaar gebruikt, maar wij houden het hier bij 4K. Wat een 4K scherm precies is en wat je eraan hebt leggen we je hier uit.

Een 4K monitor: 4 keer scherper beeld dan full hd

4K monitoren beschikken over een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Dat zijn ongeveer 8 miljoen pixels, zo'n 4 keer meer dan wat een standaard full hd monitor heeft. Deze bekende resolutie beschikt over ongeveer 2 miljoen pixels. De pixels van een 4K beeldscherm zitten veel dichter op elkaar, waardoor beelden veel scherper zijn en je meer details ziet. Dat wil je natuurlijk wel tijdens het film kijken of gamen. Daarnaast heb je door het hoge aantal pixels automatisch meer ruimte op je bureaublad, in je browser of in een Excel of Photoshop bestand. Vooral op een 27 inch of 32 inch 4k monitor heb je hier baat bij.

Waar gebruik je een 4K monitor voor?

Een 4K monitor gebruik je in principe voor alles, als je budget het toelaat. Het is natuurlijk fijn als je al je content in scherpe 4K resolutie op je monitor ziet: films, series, foto's, noem maar op. Er zijn natuurlijk toepassingen waarbij je bijna niet om een 4K monitor heen kunt, omdat het je net even wat extra's geeft. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van foto's en video's of grafisch ontwerp. Tijdens dit soort werkzaamheden wil je natuurlijk alle details van je werk goed zien. Een ander voorbeeld is gaming. Op een 4K gaming monitor, in combinatie met een krachtige videokaart, komen jouw characters en gaming werelden nog scherper in beeld dan op een full hd monitor.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 14.237 beoordelingen