The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

De verschillen tussen een snelkookpan en een kookpan

Zowel een kookpan als een snelkookpan gebruik je voor het bereiden van bijvoorbeeld groente en rijst. Maar een snelkookpan kookt ingrediënten een stuk sneller en is ook geschikt voor het bereiden van vlees en eenpansgerechten. Overige verschillen lees je in dit artikel. Zo kan jij zelf bepalen of je een kookpan, snelkookpan of beide pannen nodig hebt.

In het kort

Snelkookpan Kookpan
Kooktijd Kort Lang
Energiezuinig Ja Nee
Smaak en vitaminen Blijven optimaal behouden Gaan deels verloren
Aanschafprijs Hoog Laag
Bereidingen Vis, vlees, groente, aardappelen en rijst Groente, aardappelen en rijst

Manier van koken

snelkookpan

Snelkookpan: korte kooktijd

In een snelkookpan, oftewel een hogedrukpan, gaar je ingrediënten vliegensvlug onder hoge stoomdruk. Je vult de pan met de ingrediënten en een scheut water of bouillon. Vervolgens sluit je de pan luchtdicht af met het deksel. Door de pan op een warmtebron te zetten, ontstaat er stoom en neemt de druk toe. Door de druk kookt het water bij een hogere temperatuur, circa 116 graden. Hierdoor is de kooktijd erg kort en zet jij snel een maaltijd op tafel.

kookpannen in verschillende maten

Kookpan: veelzijdig in gebruik

Een kookpan ontbreekt vaak niet in de basisuitrusting van elke keuken. Kookpannen zijn doorgaans van roestvrijstaal en beschikbaar in veel verschillende groottes. Een kookpan vul je met water om zo ingrediënten gaar te koken. Maar je maakt bijvoorbeeld ook saus in een kookpan of warmt er een beetje melk in op. Bij veel kookpannen krijg je een deksel, zo blijft het vocht en de warmte goed in de pan.

Bereidingen

snelkookpan met rijst

Snelkookpan: vis, vlees, groente en rijst

Een gerecht met rijst of aardappelen bereid je dikwijls in verschillende pannen. In een snelkookpan maak je in één keer meerdere ingrediënten klaar die samen het gerecht vormen, zoals bij paella. Een kookpan gebruik je zelden voor het bereiden van vis en vlees. Een snelkookpan is wel geschikt voor het bereiden van vlees- en visgerechten. Wat dacht je van hachee, lamscurry of kip roti. Je doet alle ingrediënten in één keer in de pan en binnen 15 minuten is het eenpansgerecht klaar.

kookpan met groente

Kookpan: groente en rijst

Groenten kook je doorgaans in een kookpan gevuld met water. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Kookpannen zijn eenvoudig in gebruik omdat je alleen water toevoegt en dit aan de kook brengt. Een kookpan gebruik je zelden voor het bereiden van vis en vlees. Om een complete maaltijd op tafel te zetten, heb je vaak extra koekenpan nodig.

Kosten

snelkookpan met groente

Snelkookpan: hoge aanschafprijs

Een snelkookpan is niet goedkoop. Je betaald ongeveer € 100,- voor een snelkookpan. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de pan betaal je meer of minder. Maar een snelkookpan gaat uiteraard wel jaren mee, mits je hem goed onderhoud. Omdat een snelkookpan een technisch ingewikkelder product is dan een kookpan, is het logisch dat de aanschafprijs hoger ligt.

verschillende maten kookpannen

Kookpan: goedkope aanschafprijs

Een kookpan is een stuk goedkoper in aanschaf. Er zijn kookpannen vanaf € 30,-. Maar de aanschafprijs is afhankelijk van het materiaal, de grootte en bouwkwaliteit van de kookpan. Er zijn ook kookpannen waar een prijskaartje van € 300,- aan hangt. Kookpannen worden vaak aangeschaft als set, zo heb je in één keer een aantal verschillende formaten kookpannen in huis. Dan ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je de pannen los aanschaft.

Reinigen en onderhoud

snelkookpan onder kraan

Snelkookpan: reinigen met de hand

Het reinigen van een snelkookpan doe je met een beetje sop. Door de snelkookpan met de hand te wassen, blijft hij langer in topconditie. De verschillende onderdelen zoals het deksel en handvat, zijn vaak los te koppelen van de pan. Zo reinig je de pan grondig en voorzichtig zodat de onderdelen niet beschadigen.

kookpan in vaatwasser

Kookpan: gewoon in de vaatwasser

Het reinigen van een kookpan is een stuk gemakkelijker omdat deze vaak gewoon in de vaatwasser mag. Er zijn geen losse onderdelen die je moet losklikken voordat de pan gereinigd kan worden. Houd er wel rekening mee dat niet alle kookpannen in de vaatwasser mogen. Soms is het beter om de pan met de hand te reinigen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen