The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat is sluitertijd?

Om je camera beter te leren kennen, is het belangrijk om te weten hoe alles werkt. Een belangrijk deelsysteem van je camera is de sluitertijd. Maar wat is sluitertijd eigenlijk en hoe werkt het? En misschien nog wel belangrijker: wanneer gebruik je het? Al deze vragen beantwoord ik in onderstaand artikel.

Basis camera-instellingen

De belangrijkste instellingen in de fotografie zijn sluitertijd, diafragma en ISO. Begrijp je deze 3 elementen? Dan weet je precies hoe je een goed belichte foto maakt en het effect in je foto creëert dat je zoekt. In deze video legt Martijn je de 3 elementen uit.

Wat is sluitertijd?

Wat is sluitertijd

Om het beeld dat de camera ziet om te zetten in een foto, heeft je camera licht nodig. Dit licht moet op de sensor terechtkomen. Met de sluitertijd bepaal je hoelang de lensopening van de camera openstaat om dit licht te vangen. De sluitertijd wordt daarom ook wel de belichtingstijd genoemd. Hoe langer de sluitertijd is, hoe meer licht er op de sensor valt. Een kortere sluitertijd, zorgt voor een minder lange belichtingstijd.

Hoe werkt het?

Hoe werkt sluitertijd

Sluitertijd dankt zijn naam aan de sluiter, een belangrijk onderdeel van een spiegelreflexcamera. De sluiter is een systeem dat uit 2 gordijntjes bestaat. Zodra je een foto maakt, klappen deze gordijntjes weg zodat de sensor bloot komt te liggen. Hoe langer de gordijnen opengaan, hoe meer licht er binnenkomt op de sensor. Systeem- en compactcamera’s hebben een elektronische sluiter. Hierbij vindt er geen mechanische maar een elektronische verandering plaats in de camera. De sensor is dan in feite zijn eigen sluiter.

Wanneer gebruik ik het?

Wanneer gebruik je sluitertijd

Met de sluitertijd bepaal je in de eerste plaats of je een beweging bevriest in een foto of niet. Bij sportfotografie wil je beweging graag bevriezen. In sommige foto's wil je juist dat de beweging zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan rode en witte lichtstrepen van voorbijrazend verkeer. Hiervoor gebruik je een langere sluitertijd. Een beweging bevries je met een snelle sluitertijd. Daarnaast krijg je door de sluitertijd aan te passen meer controle over de belichting in je foto.

Hoe herken ik de sluitertijd op mijn camera?

Hoe herken je sluitertijd

De sluitertijd wordt aangegeven in aantal seconden. Het aantal seconden loopt bij de meeste camera's heel erg uiteen. De langste sluitertijd is meestal 30 seconden en de kortste soms wel 1/4000 seconde. Dat is dus 1 vierduizendste van een seconde. Als je met een sluitertijd werkt korter dan een seconde, herken je de sluitertijd aan '1/' met daarachter een bepaald getal.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen