The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Hoe kies je een braadpan?

Braadpannen gebruik je voor veel verschillende gerechten. Het bakken van een lekker stukje vlees of vis doe je al snel in een braadpan. Maar het assortiment is groot, en waar moet je nu goed op letten wanneer je een nieuwe braadpan aanschaft? Wij leggen het graag aan je uit. Zo maak jij eenvoudig de juiste keuze.

Op welke warmtebron wil je de braadpan gebruiken?

Braadpan met ingrediënten op aanrecht

Voordat je gaat bepalen aan welke eisen jouw nieuwe braadpan moet voldoen, is het belangrijk om eerst te bedenken op welke warmtebron je de pan gaat gebruiken. Elke pan is geschikt voor gebruik op gas en een keramische of elektrische kookplaat. Pannen met een kunststof handgreep mogen niet in de oven. Een pan die je gebruikt op een inductieplaat is magnetisch, anders werkt het niet. Kortom, let hier goed op wanneer je een braadpan uitkiest.

Welk formaat braadpan heb je nodig?

Verschillende maten braadpannen

Er zijn braadpannen met een doorsnede van 20 centimeter tot en met 32 centimeter. Wanneer je regelmatig kookt voor een groep vrienden of familie, is het handig om een grotere braadpan aan te schaffen. Dan bak je in één keer meerdere stukken vlees. Houd er wel rekening mee, dat een pan tot 28 centimeter doorsnee op een fornuis staat zonder andere pannen te raken. Gebruik je een braadpan van bijvoorbeeld 32 centimeter, dan kan je de andere kookzones niet tegelijkertijd gebruiken.

Antiaanbaklaag

Braadpan met vis erin

Een antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je stukje vlees of vis niet aanbakt aan de braadpan. We onderscheiden 2 soorten: een standaard antiaanbaklaag en een keramische antiaanbaklaag. De standaard baklaag voorkomt dat je eten aan de pan kleeft en is geschikt voor het bereiden van vis, aardappel of ei. De laag slijt wel sneller bij dagelijks gebruik. De keramische baklaag is een stuk duurzamer en harder. Deze baklaag weerstaat hete temperaturen beter en zal dus langer meegaan.

Tefal Thermo spot

Braadpan met Tefal-thermospot (rode stip in midden)

Sta jij ook geregeld met je hand boven de pan om te checken of hij al warm genoeg is? Dan komt een Tefal braadpan met Thermo spot goed van pas. Deze rode stip in het midden van de pan kleurt volledig rood wanneer de ideale baktemperatuur bereikt is. Handig, zo doe je altijd op het goede moment de biefstukjes in de pan.

Vaatwasserbestendig

Achterkan van een BK braadpan

Helaas mogen niet alle braadpannen in de vaatwasser gereinigd worden. Zo kan de antiaanbaklaag bijvoorbeeld beschadigen. Deze pannen was je zelf af in een sopje. Heb je geen zin om je mouwen op te stropen om af te wassen? Kies dan een braadpan die je wel gewoon in de vaatwasser reinigt na het koken.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen