The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Devon

Hoe kies je een accuboormachine?

Welke accuboormachine de beste keuze voor jou is, hangt af van je geplande klussen. Je gebruikt een accuboormachine zowel voor schroefwerk, als voor het boren in hout, metaal en zachtere steensoorten zoals gips. Maar op welke specificaties let je nog meer, voor een optimaal resultaat? Op deze pagina helpen we je met het kiezen van de beste accuboormachine voor jou.

Accuboormachine kiezen

Accuboormachines gebruik je altijd om mee te schroeven en te boren. Toch zijn er een aantal eigenschappen waarin de machines van elkaar verschillen. Vraag jezelf het volgende af:

  1. Hoe zwaar zijn de boorklussen?
  2. Hoe zwaar zijn de schroefklussen?
  3. Hoe vaak en hoe lang ga je de machine gebruiken?
  4. Hoeveel accu's heb je nodig?
  5. Hoeveel versnellingen heb je nodig?
  6. Heb je de juiste bits en boren in huis?

Boren en schroeven

Hoe zwaar zijn de boorklussen?

Met lichtere accuboormachines draai je kleine schroeven en boor je gaten in hout met een maximale diameter van 22 millimeter. De gemiddelde boorklus is een klus die boorgaten vereist tussen de 22,1 en 30 millimeter groot. De zwaardere modellen hebben een boorcapaciteit vanaf 30 millimeter in houten oppervlakken. Wil je ook in harde materialen zoals baksteen en beton boren? Dan heb je een klopboormachine of boorhamer nodig.

Hoe zwaar zijn de schroefklussen?

Hoe hoger de schroefkracht van een accuboormachine, hoe gemakkelijker je schroeven in dik materiaal bevestigt. De schroefkracht noem je de 'koppel' en wordt gemeten in Newtonmeter (Nm). Voor lichte schroefwerkzaamheden is een koppel van 25 Newtonmeter voldoende. Kies je voor een boormachines met een koppel tussen de 25 en 50 Nm, dan voer je er alle gangbare klussen in en om het huis mee uit. Met meer dan 50 Nm heb je ook als professional genoeg kracht voor zwaar schroefwerk.

Hoe vaak en hoe lang ga je de machine gebruiken?

boormachine gebruiken

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de accucapaciteit (het ampèrage, of Ah) is, hoe langer je met één acculading werkt. Gebruik je de accuboormachine dus bijna dagelijks en langdurig, dan raden wij een accuboormachine met een ampèrage van 3 of meer aan. Je voorkomt dan dat de accu leeg is voordat de klus geklaard is. Zulke krachtige accu's maken de machine wel zwaarder. Maak je af en toe gebruik van je accuboormachine, dan volstaat een accu met een ampèrage tussen de 1 en 2.

Hoeveel accu's heb je nodig?

Accu's

Accuboormachines zijn verkrijgbaar als complete set met 1, 2 of zelfs 3 accu's. Heb je al een passende accu thuis liggen, kies dan voor een 'baretool', oftewel een accuboormachine zonder accu. Veel gereedschapsmerken hebben een eigen accuplatform, waardoor je dezelfde accu's gebruikt voor verschillende machines met hetzelfde voltage. Kies je voor een baretool, dan scheelt dit niet alleen in kosten, maar ook in opbergruimte in de schuur, werkplaats of bestelbus.

Hoeveel versnellingen heb je nodig?

Versnellingen boormachine

De meeste accuboormachines hebben 2 versnellingen. De eerste stand heeft een lager toerental en een hoger koppel voor schroefwerk. De andere stand heeft een hoger toerental en een lager koppel dat je gebruikt voor boren. Je stelt ze in met een schuifknop op de bovenkant van de accuboormachine. Machines met maar 1 versnelling zijn eigenlijk alleen geschikt voor schroefwerk en voor boorwerk in houten oppervlakken. Heeft de machine meer dan 2 versnellingen, dan heb je nóg meer controle over het boor- en schroefwerk.

Welke bits en boren heb je nodig?

boormachine accessoires

Voor een optimaal schroef- en boorresultaat gebruik je de juiste boren en bits. Kies je een verkeerd type bit, dan draait de accuboormachine door over het schroefkopje, met als gevolg een onbruikbare schroef en snel versleten bit. Ook voor de duurzaamheid van de boortjes en de kwaliteit van het boorgat gebruik je een boor met de juiste afmeting en voor de geplande ondergrond. Wil je liever in één keer klaar zijn? Ga dan voor een complete bit- en borenset.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen