The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Hoe kies je een afkortzaag?

Met een afkortzaag zaag je houten planken, balken of plaatmateriaal precies op maat. Een onmisbare zaagmachine dus als je een vlonder, schutting of meubels gaat maken. Maar ook laminaat, kozijnen of plinten koop je zelden in het juiste formaat voor jouw huiskamer of raamwerk. Aan de slag dus met een geschikte afkortzaag. Maar hoe weet je welk type afkortzaag jij nodig hebt? Doorloop onderstaande stappen en je weet precies waar je op moet letten om bij de beste afkortzaag voor jouw klus uit te komen.

Afkortzaag kiezen

Verschillende klussen vragen om verschillende afkortzagen. Stel jezelf een aantal vragen, zodat je de beste afkortzaag voor jou kiest.

  • Wat ga je zagen met de afkortzaag?
  • Hoe pak je grote zaagklussen aan?
  • Hoe vaak gebruik je de afkortzaag?
  • Hoeveel vermogen heb je nodig?
  • Welk zaagblad gebruik je?
  • Welke extra functies heb je nodig?

1. Wat ga je zagen met de afkortzaag?

Wat ga je zagen met een afkortzaag?

Welke afkortzaag jij nodig hebt, is afhankelijk van de klus die je gaat uitvoeren. Je kunt simpelweg een hele stapel houten planken in de breedte doorzagen of inkorten, maar de meeste zaagklussen gaan wel iets verder dan dat. In verstek of in dubbel verstek zagen bijvoorbeeld. Een afkortzaag wordt niet voor niets ook een verstekzaag genoemd. Deze manier van zagen is nodig om bijvoorbeeld plinten of kozijnen in een hoek te laten passen. Houd ook rekening met de maximale zaagdiepte van de afkortzaag. Het doorzagen van laminaat of plaatmateriaal vraagt om een minder groot bereik dan het doorzagen van dikke houten steunbalken.

2. Hoe pak je grote zaagklussen aan?

Trekfunctie op afkortzaag

Een trekfunctie is onmisbaar als je van plan bent brede werkstukken op maat te zagen. Je hebt het dan over een radiaal afkortzaag. Bij een afkortzaag met trekfunctie beweeg je het zaagblad niet alleen naar beneden, maar trek je deze ook van voren naar achter. Hierdoor heb je een groter zaagbereik, omdat je de ruimte hebt om ook brede planken onder het zaagblad te plaatsen. In het verlengde hiervan zijn er ook afkortzagen met de mogelijkheid tot tafelverbreding. Deze optie spreekt voor zich: je maakt het werkblad groter, zodat ook grotere werkstukken stabiel blijven liggen tijdens het zagen.

3. Hoe vaak gebruik je de afkortzaag?

Hoe vaak gebruik je een afkortzaag?

Van een afkortzaag die je maar een paar keer per jaar uit de schuur haalt voor een sporadische zaagklus heb je andere verwachtingen dan van een afkortzaag waarmee je elke dag beroepsmatig aan de slag gaat. Het onderscheid tussen de af-en-toe klusser, fanatieke doe-het-zelver en de professional helpt je de beste afkortzaag voor jou te kiezen. Zoek je een kwalitatief hoogwaarde afkortzaag die van alle gemakken is voorzien en ook bij regelmatig intensief gebruik niet inlevert op nauwkeurigheid en kracht? Of is een eenvoudig te bedienen afkortzaag, zonder toeters en bellen, genoeg voor de basisklussen die je van plan bent uit te voeren? Beantwoord deze vragen en je weet in welk segment jij jouw ideale afkortzaag vindt.

4. Hoeveel vermogen heb je nodig?

Vermogen van een afkortzaag

Het opgegeven vermogen van een afkortzaag zegt natuurlijk wel iets over de kracht van de motor, maar staar je er niet blind op. Met een afkortzaag met een hoog vermogen zaag je niet automatisch dieper dan met een variant met een lager vermogen. Dit is namelijk voor een belangrijk deel afhankelijk van de grootte van het zaagblad. Een hoog wattage in combinatie met een hoog toerental zorgt er wel voor dat je met de afkortzaag gemakkelijker door hardere houtsoorten komt. In het professionele segment zijn ook afkortzagen op accu verkrijgbaar, wat je alle bewegingsvrijheid geeft om zonder stroomvoorziening in de buurt aan de slag te gaan.

5. Welk zaagblad gebruik je?

Zaagbladen voor afkortzagen

Het kiezen van het juiste zaagblad is minstens zo belangrijk als het kiezen van de juiste afkortzaag. Een afkortzaag is geschikt voor een vaste maat zaagblad en hier kun je niet van afwijken. Een kleiner of groter zaagblad past simpelweg niet. Logischerwijs kom je met een groot zaagblad dieper in het materiaal dan met een klein zaagblad: je zaagt met een 305 millimeter zaagblad dikkere balken door dan met een 210 millimeter zaagblad. Daarnaast verschillen zaagbladen in kwaliteit en het materiaal waar je ze voor gebruikt. Zo heb je speciale zaagbladen voor hout, metaal of kunststof. Ook het aantal tanden op het zaagblad heeft invloed op de zaagsnede. Hoe meer dit er zijn, hoe fijner de afwerking is.

6. Welke extra functies zijn er?

Extra functies afkortzaag

We zijn er bijna, maar een aantal mogelijkheden van een afkortzaag is nog onbesproken gebleven. Zo zijn sommige afkortzagen voorzien van een lasergeleider. De laser geeft de zaaglijn op het werkstuk aan, zodat het maken van kaarsrechte zaagsneden op precies de juiste plek een stuk eenvoudiger is. Ook het gebruik van een onderstel maakt het werken met een afkortzaag gemakkelijker. Je zaagt dan op een perfect afgestelde hoogte, zodat je rug gespaard wordt tijdens langdurige klussen. Tot slot hebben sommige afkortzagen een mogelijkheid tot stofafzuiging. Door een stofzuiger aan te sluiten of een (vaak meegeleverde) stofzak te bevestigen, houd je je werkplek relatief schoon en beperk je het op te ruimen zaagsel tot een minimum.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen