Alles over keramische kookplaten
Koken op keramisch
Een keramische kookplaat is een elektrische kookplaat. Je herkent de kookplaat aan de kookzones die rood kleuren als je ze inschakelt. De kookzones hebben tijd nodig om op te warmen en af te koelen. Houd hier rekening mee wanneer je kookt, zodat het eten niet aanbrandt.
Inbouwen
Een inbouw keramische kookplaat is mooi weggewerkt in je keukenblad. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat de juiste nismaten zijn. De kookplaat zelf is altijd breder en dieper dan de nis, omdat de randen op het keukenblad rusten.
Aansluitingen
Voor een goede werking van je kookplaat heb je de juiste aansluiting nodig. Er zijn 3 soorten aansluitingen voor jouw kookplaat: 2-polige contact, een vaste aansluiting en een 5-pins aansluiting. Laat de aansluiting altijd door een elektricien doen.
Vergelijken
Zowel een keramische als een inductie kookplaat valt onder elektrische koken. Toch zijn er verschillen tussen de 2 typen. Omdat een keramische kookplaat niet met een magnetisch veld werkt, zijn alle pannen geschikt. Keramisch warmt wel langzamer op dan inductie en blijft ook langer warm.
Milieu
Met keramisch koken heb je geen gas meer nodig in je keuken. Momenteel is het nog goedkoper om op gas te koken, maar in de toekomst gaat de belasting op het gas omhoog en de kosten van elektriciteit omlaag. Koken op elektriciteit is dan niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.
Tips na aankoop
Je elektrische kookplaat houd je graag zo schoon mogelijk, maar af en toe wordt hij toch vuil. Bij een keramische kookplaat gebruik je een kookplaatschraper om aangekoekt en ingebrand vuil los te schrapen. Met een sopje maak je daarna de kookplaat schoon, zodat er geen kringen op het glas achterblijven.