The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke MacBook is geschikt voor foto- en videobewerking?

Alle Apple notebooks zijn geschikt voor foto- en videobewerking. Maar sommige MacBook modellen zijn beter geschikt om te ontwerpen dan andere. Dit hangt af van welk type gebruiker je bent. Ben je een hobbyist die af en toe wat fotobewerking doet, ben je een student die binnenkort begint aan een grafische opleiding of ben je professioneel grafisch designer? Je leest hier welke MacBook je nodig hebt.

Welk type gebruiker ben jij?

Grafisch professioneel

Professioneel

Als professionele gebruiker in foto- en videobewerking maak je iedere dag gebruik van zware grafische programma's als Adobe Creative programma's, Autocad, Sketch Up, Keyshot en Cinema 4D. Deze programma's staan ook regelmatig tegelijk open. In dat geval is een krachtige laptop een must voor het bewerken van bestanden. Dit doe je thuis, wellicht heb je daar ook een iMac, en onderweg of bij klanten. In dat geval is MacBook ideaal. Draagbaarheid is namelijk een vereiste, maar daarvoor inleveren op kracht is geen optie. Het inladen van grote bestanden mag tenslotte niet ten koste gaan van je efficiëntie.

Grafisch student

Student

Je volgt een opleiding als grafische vormgever of je start binnenkort. Of je volgt een studie bouwkunde waar je technische 2D-tekeningen maakt. Al snel merk je dat de juiste MacBook in dit geval de beste studiegenoot is. Je spendeert iedere dag immers uren tijd aan programma's uit het Adobe Creative pakket zoals Photoshop, InDesign en Illustrator of voor technische tekeningen Autocad. Je hebt dus genoeg kracht nodig om te werken met deze programma's. Daarbij is het ook wel zo prettig als je laptop in je schooltas past en je geen kilo's mee hoeft te sjouwen.

Grafisch hobbyist

Hobbyist

Als hobbyist vind je het heerlijk om in je vrije tijd foto's of video's te bewerken. Je bewerkt vakantiefoto's, je verdient een zakcentje bij als fotograaf op de bruiloft van je vrienden of je monteert een filmpje van het festival waar je pas met vrienden was. Daarvoor heb je de nodige bewerkingsprogramma's nodig en die vereisen een krachtige MacBook. Je wilt niet het duurste model, het is immers een hobby. Maar je MacBook heeft wel genoeg kracht nodig, want je hebt geen zin om uren te wachten voor Adobe Premiere Pro eindelijk is opgestart.

Aanbevolen specificaties voor grafisch gebruik

Professioneel Student Hobbyist
Processor i7 i5 i5
RAM geheugen 16 GB 8 GB 8 GB
Opslag 512 GB 256 GB 256 GB
Opslag type SSD SSD SSD
Dedicated videokaart Radeon Pro 560 (4 GB opslag) Radeon Pro 555 (2 GB opslag) -
Display Full HD 15 inch Retina Full HD 13 inch Retina Full HD 15 inch Retina
Touch Bar Ja Ja Nee

Specificaties uitgelicht

Misschien denk je bij de tabel: "Leuk en aardig dat ik een i5 processor nodig heb, maar waarom? En wat is dat dan precies? "Je leest hier wat een MacBook dan precies geschikt maakt voor grafisch gebruik. Dit is namelijk een som van 3 delen: processor, RAM en opslag. En als designer is er natuurlijk een 4e spec minstens net zo belangrijk: het display.

Processor

MacBook grafisch processor

Of je nou een student, hobbyist of professionele gebruiker bent, voor foto- en videobewerking heb je zware grafische programma's nodig. Die programma's vereisen de nodige kracht van je MacBook. Je hebt geen zin om uren te wachten tot een programma is opgestart. I5 is krachtig genoeg voor grafische programma's. Deze processor is zelfs zo krachtig, dat je gemakkelijk meerdere programma's tegelijk gebruikt. I7 is nog net wat sneller, wat het verschil is minimaal. Voor professionals die enkel de zwaarste programma's gebruiken, is i7 op de langer termijn beter.

RAM en opslag

MacBook opslag

RAM is het interne, tijdelijke geheugen van je MacBook. Je hebt RAM nodig voor alles wat je op MacBook doet, bijvoorbeeld om te multitasken. Heb je te weinig RAM voor al je taken? Dan word je laptop traag en dat wil je niet. Voor professionele fotobewerking, grafisch design, HD video's en veel multitasken, heb je 16 GB nodig. Ben je student of hobbyist? Dan red je het ook met 8 GB RAM. opslag is het langetermijngeheugen. Als grafisch vormgever heb je minimaal 256 GB opslagcapaciteit nodig. Voor professioneel gebruik heb je meer opslag nodig voor al je grote bestanden. 512 GB is dan een vereiste. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een externe harde schijf te nemen.

Display grootte

Display grootte MacBook

Als vormgever zijn niet alleen de processor en het geheugen belangrijk. Minstens net zo belangrijk is het display. Een 15 inch scherm is de gouden standaard in de grafische wereld. Een groter scherm maakt het sleutelen aan een ontwerp een stuk eenvoudiger. Ben je student en zit je dus veel in de collegebanken of in de trein? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een 13 inch scherm. Thuis kun je je MacBook wellicht aansluiten op een extern scherm.

Display resolutie

Display resolutie MacBook

Apple MacBook Pro heeft een Retina display. Met deze technologie worden er 4 keer zoveel pixels op het beeldscherm weergegeven worden dan normaal. Hierdoor komt elk detail tot leven door de haarscherpe weergave. Het scherm heeft dus een hoge resolutie waardoor je tot in de kleinste details foto's en video's bewerkt. Hoe gedetailleerder het display, hoe beter en nauwkeuriger het werk dat je levert. Kies daarom voor een Full HD Retina scherm met een minimale resolutie van 1920 x 1080 en mét IPS paneel. Daardoor zie je vanuit iedere kijkhoek natuurgetrouwe kleuren.

Videokaart

Videokaart MacBook

Een videokaart zorgt ervoor dat afbeeldingen, video's en animaties sneller weergegeven worden. Zo kan de processor zich met andere taken bezighouden. Er zijn losse en geïntegreerde GPU's. Voor foto- en videobewerking gebruik je zware grafische programma's. Daarom heb je een goede grafische kaart nodig. Een dedicated videokaart is hier geschikt voor, shared (geïntegreerd) niet. Shared verdeelt het werkgeheugen slim over alle programma's, maar gebruikt hierbij het geheugen van van je MacBook. Een dedicated videokaart daarentegen heeft eigen werkgeheugen. Deze kaart gebruikt dus niet van het werkgeheugen. Zo blijft er genoeg werkgeheugen over voor andere taken.

Accessoires

MacBook accessoires

Met de juiste MacBook kom je al een heel eind. Maar met de juiste accessoires ben je nóg productiever. Het compacte formaat van je laptop is voor onderweg ideaal, maar thuis wil je toch liever een groter scherm. Met een extern scherm naast je MacBook combineer je het beste van 2 werelden. En denk aan een pen en tekentablet voor de bediening van programma's als InDesign en Illustrator. Kies voor een harde schijf voor opslag van al je grote bestanden en schaf een Adobe pakket aan zodat je al je bewerkingsprogramma's direct op je MacBook hebt.

Conclusie

Aan de hand van bovengenoemde specs (processor, opslag, RAM, display en videokaart) weet jij precies waar je op moet letten als je een MacBook koopt voor grafisch gebruik. Daarbij is er natuurlijk een groot verschil of je af en toe een video monteert in je vrije tijd of dat je iedere dag iedere dag uren spendeert aan het maken van technische tekeningen. Hoe intensiever het gebruik, hoe krachtiger de laptop die je nodig hebt.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.231 beoordelingen