The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Alle Apple MacBook vergelijken

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden in je zoektocht naar een nieuwe Apple MacBook is natuurlijk: Welke MacBook past het best bij mij? En daar ga ik je bij helpen! In dit artikel lees je waar je MacBook (12 inch), MacBook Air (2018) en MacBook Pro (2018) voor gebruikt.

Alle MacBook naast elkaar

MacBook 12 inch (2017/2018) MacBook Air (2018) MacBook Pro (2018)
Scherm Gemiddelde resolutie, 12 inch Retina scherm (2304 x 1440 pixels) Hoge resolutie, 13,3 inch (2560 x 1600 pixels) Hoogste resolutie, 13 en 15 inch Retina + True Tone (2560 x 1600 pixels)
Afmeting Zeer dun en licht: 1,31 cm dun en 0,92 kg Dun en licht: 1,56 cm dun en 1,25 kg Dun en licht: 1,49 cm dun en 1,37 kg
Processor Gemiddelde processor van de zevende generatie: 1,2GHz m3, 1,3GHz i5 of 1,4GHz i7 Relatief snelle processor van de achtste generatie: 1,6GHz i5 met Turbo Boost tot 3,6GHz Krachtigste processor van de achtste generatie: 2,3 GHz i5, 2,2 GHz i7, 2,6 GHz i7 en uitbreidbaar tot 2,9 GHz i9
Aansluitingen Weinig: 1x usb c en 1x Mini-jack aansluiting Weinig: 2x usb c poorten en 1x Mini-jack aansluiting Voldoende: 4x usb c poorten en Mini-jack aansluiting
Batterijduur Lang: tot 10 uur Erg lang (hele dag): tot 12 uur Lang: tot 10 uur
Toetsenbord Vlindermechanisme Vlindermechanisme Vlindermechanisme
Kleuren Zilver, Space Gray, Goud en Rosé Goud Zilver, Space Gray en Goud Zilver en Space Gray

Het scherm

Apple MacBook

MacBook 12 inch is de kleinste uit de Apple MacBook familie. Als ik ga voor compact is dit mijn nummer 1. Deze dunste en lichtste MacBook ooit weegt nog lichter dan een pak suiker. Dankzij de smalle randen heb ik veel schermoppervlak in een zo compact mogelijke behuizing. MacBook heeft dus het kleinste scherm, maar wel mét Retina display. Hierdoor spatten foto's van mijn scherm.

Apple MacBook Air (2018)

MacBook Air heeft een wat groter scherm dan MacBook: 13,3 inch. MacBook Air (2018) heeft een Retina scherm met een even hoge resolutie als die van MacBook Pro. Daarnaast is MacBook Air ondanks zijn grotere scherm nóg lichter dan MacBook. De laptop weegt slechts 1,25 kilogram. Je neem het dus gemakkelijk mee naar werk of college. Waar MacBook en MacBook Pro tot 10 uur meegaan, houdt MacBook Air het nog 2 uur langer vol. Een oplader laat je dus gewoon thuis.

Apple MacBook Pro (2018)

Als ik een groot scherm wil, kom ik eigenlijk direct uit bij MacBook Pro 15". Maar MacBook Pro heeft ook nog een kleiner broertje van 13". Het Retina display in MacBook Pro is het beste scherm ooit in MacBook. Het Retina scherm heeft heldere led-achtergrondverlichting en een hoge contrastverhouding waardoor zwarte en witte tinten extra goed tot hun recht komen. Daarnaast beschikt MacBook over True Tone technologie. Het scherm kleurt mee met het omgevingslicht. Dit geeft mijn ogen meer rust en kleuren worden altijd natuurlijk weergegeven. Zelfs wanneer ik onder een TL buis of in de zon zit.

Kracht

Apple MacBook

In MacBook vind ik Intel Core processors van de 7e generatie. Zowel alledaagse werkzaamheden als meer geavanceerde taken kosten minder tijd dankzij snelle SSD's en Turbo Boost snelheden tot 3,6 GHz. Een pluspunt van de Intel Core m3, i5 en i7 processors is dat deze niet actief gekoeld hoeven te worden. Daardoor is MacBook fluisterstil. Een m-processor levert in vergelijking met een 'normale' i-processor wel wat minder kracht (30 procent). Tijdens het internetten merk ik dit niet. Wel wanneer ik meer programma's tegelijk gebruik.

Apple MacBook Air (2018)

In MacBook Air vind ik de Intel Core i5 en i7 processor van de 8e generatie. Of ik nou een foto bewerk of wat surf op het internet, alles gaat razendsnel. Zelfs als ik meerdere programma's tegelijkertijd gebruik. MacBook Air heeft wat meer power dan MacBook 12" én gaat tot 12 uur mee zonder dat ik hem tussendoor hoef op te laden. Zo kijk ik tot 12 uur aan 1 stuk door iTunes films. Zet ik MacBook in standby-modus? Dan ga ik daarna gewoon weer verder waar ik gebleven was. Zelfs na 30 dagen in standby-modus.

Apple MacBook Pro (2018)

MacBook Pro is de échte krachtpatser. We vinden hier de nieuwe generatie Intel processoren, allemaal van de 8e generatie, ook wel Coffee Lake. Bij MacBook Pro 15" vinden we zelfs een i7 én i9 processor: dit is de krachtigste processor in Apple MacBook ooit! Bij het 13" model vinden we i5 en i7, wederom Coffee Lake. Daarnaast is het aantal processorkernen verdubbeld van 2 naar 4 en zelfs 6 bij MacBook pro 15". Op MacBook Pro gebruik ik probleemloos de zwaarste grafische programma's en ik multitask zoveel als ik wil. Geen enkele klus is deze pro te zwaar.

Welke moet ik nu kiezen?

Apple MacBook superlicht

Apple MacBook: Superlicht

MacBook en MacBook Air zijn redelijk gelijkwaardig. Maar bedenk voor jezelf goed waar je meer waarde aan hecht. Snelheid en gewicht? Kies dan voor de MacBook Air. Wil je liever het meest compacte model? Dan is MacBook een prima keuze. MacBook is geschikt voor werkzaamheden waarbij je niet te veel kracht nodig hebt zoals e-mailen, tekstverwerken en internetten. Aansluitingen heeft deze MacBook niet veel. Hij heeft slechts 1 usb c poort voor het aansluiten van apparaten. Wil je graag een kleurtje? Dit is de enige lijn waarbij je kiest uit 4 kleuren: Zilver, Goud, Space Gray en Rosé Goud.

Apple MacBook Air aansluitingen

Apple MacBook Air: Veel aansluitingen

MacBook Air is de ideale notebook voor dagelijks gebruik, voor studenten bijvoorbeeld. Licht en compact om mee te nemen en een batterij die de hele dag (12 uur) meegaat, net als je iPhone. MacBook Air is verkrijgbaar in 3 kleuren: Zilver Space Gray en Goud. MacBook Air heeft net wat meer power dan MacBook 12" waardoor ik meer tegelijk doe. Zo kan ik naast internetten en series kijken ook foto's bewerken. Op MacBook Air heb ik 2 usb c poorten, zo heb ik één poort extra ten opzichte van MacBook 12".

Apple Macbook Pro processor

Apple MacBook Pro: Krachtige processor

Als ik serieus aan de slag wil met foto- en videobewerking, dan is MacBook Pro mijn enige echte optie. Dit is de krachtigste MacBook ooit én hij heeft het mooiste Retina scherm met True Tone technologie. Daarnaast kan ik bij MacBook Pro kiezen voor het model met Touch Bar. Touch Bar is een aanraakgevoelige, glazen strook op de plek van de functietoetsen die voor alles wat ik doe handige extra opties laat zien. Een kleurenfilter voor tijdens het Photoshoppen, bijvoorbeeld. Hij heeft wel wat minder aansluitingen dan MacBook Air: 4 usb c poorten en een Mini-jack aansluiting. Verder kies ik uit 2 kleuren: zilver of space gray.

Conclusie

Als jij MacBook de hele dag mee op pad neemt, dan valt je keuze waarschijnlijk op MacBook of MacBook Air. Bedenk hierbij goed hoe je ‘m gebruikt. Wil je veel verschillende aansluitingen en een lange batterij, kies dan voor Air. Wil je een superdunne en lichte MacBook voor het bekijken van je favoriete filmpjes in de trein? Kies dan voor MacBook. Wanneer je op zoek bent naar een laptop om serieus foto's en video's te bewerken, dan is er wat mij betreft maar 1 keuze: MacBook Pro. Kies de 15” voor serieus veel power (4 processorkernen!) en veel werkruimte, en 13” als je veel onderweg bent en al een goeie iMac op je bureau hebt staan.

Wil je meer weten over de verschillen tussen Apple MacBook, bijvoorbeeld het verschil tussen MacBook Pro 2017 en MacBook Pro 2015? Klik dan op 'Meer advies over Apple MacBook' en bekijk alle MacBook vergelijkingen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.032 beoordelingen