The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Manon

Advies over lenzen voor architectuur- en landschapsfotografie

Of het nu om een stedelijk of natuurlijk landschap gaat, om het onderwerp op de foto te krijgen heb je een grote beeldhoek nodig. Een groothoeklens heeft een brandpunt tussen de 10 en 35 mm. Hoe kleiner het brandpunt, hoe breder de beeldhoek. Een lens met een brandpunt van 15 mm heeft een beeldhoek van 111 graden. Ter vergelijking, het menselijk oog heeft een beeldhoek van ongeveer 45 graden.

Groothoeklenzen

Groothoeklenzen hebben een brede beeldhoek

Een groothoeklens heeft een brede beeldhoek, waardoor je grote gebouwen en weidse landschappen op één foto vastlegt. Het nadeel van de grote beeldhoek is de vervorming die optreedt wanneer je de lens naar boven of beneden kantelt. De lijnen van gebouwen en bomen lopen dan schuin weg of het lijkt of ze boven op je vallen. Je kunt deze vervorming in een beeldbewerkingsprogramma corrigeren. Hierbij gaat wel een deel van je foto verloren omdat je het beeld bij moet snijden.

Tilt-shift lenzen

Tilt-shift lenzen corrigeren perspectieflijnen

Om scheeflopende perspectieflijnen vooraf te corrigeren, gebruik je een tilt-shift lens. Deze lens kun je bewegen ten opzichte van de beeldsensor. Door de lens te kantelen of te verschuiven hef je de vertekening op. Tilt-shift lenzen hebben een grote beeldcirkel en zijn daarom scherper dan normale lenzen met hetzelfde brandpunt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen