The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Advies over camcorders

Om al je familiefeestjes, vakanties en de eerste stapjes van je kind vast te leggen, gebruik je een camcorder. Sommige modellen zijn gemakkelijk te bedienen en daarmee geschikt voor starters. Op andere modellen kun je extra accessoires bevestigen. Deze camcorders zijn geschikt voor gevorderden. De vraag is welke camcorder het beste aansluit op jouw wensen. Op deze pagina worden de belangrijkste keuzes uitgelegd, zodat je gemakkelijk een camcorder kunt vinden die bij jou past.

Hoeveel optische zoom heb je nodig?

Optische zoom

Het meest logische antwoord is: hoe verder je van datgene bent wat je wil filmen, hoe meer optische zoom je nodig hebt. Tot 12x optische zoom is genoeg voor de basis van het filmen, bijvoorbeeld voor een close-up van je jarige kind. Zit je tijdens een musical achterin de zaal en wil je de kinderen op het podium goed in beeld krijgen, dan heb je 12x tot 35x optische zoom nodig. Voor het filmen van onderwerpen op grote afstand, zoals je vrienden die bovenaan de piste staan, heb je minimaal 35x optische zoom nodig. Het nadeel is dat hoe verder je inzoomt, hoe minder stabiel je beelden worden. We adviseren om dan een statief te gebruiken tijdens het filmen. Daarnaast verlies je bij ver inzoomen licht en scherpte. Houd er bij weinig omgevingslicht dus rekening mee dat de beeldkwaliteit achteruit gaat bij ver inzoomen.

Hoe film je stabiele beelden?

Stabiel filmen

Bijna alle camcorders beschikken over een vorm van beeldstabilisatie. Deze stabilisatie voorkomt onscherpe en bewogen beelden door onbedoelde bewegingen te compenseren. Optische beeldstabilisatie zorgt voor scherpere beelden, doordat de lens meebeweegt. De lens zweeft als het ware in de camera, en gaat zo alle schokken en schommelingen tegen. Digitale beeldstabilisatie gebeurt nadat de beelden gefilmd zijn en zal dus een minder scherp en stabiel resultaat geven.

Wat voor geheugenkaart heb je nodig?

Geheugenkaarten

Gemiddeld geldt dat 1 gigabyte ruimte biedt voor 5 minuten filmen in HD. Daarbij moet je wel rekening houden met de invloed van de frame rate en resolutie. Een video in Full HD zal meer ruimte op je geheugenkaart in beslag nemen dan een video in een lagere resolutie. Naast het aantal GB, is de snelheidsklasse van je geheugenkaart van belang. Let vooral op de minimale snelheidsklasse, die in de specificaties van de camcorder wordt aangegeven. Daar staat 2, 4, 6 of 10. Dit nummer geeft het maximaal aantal MB's per seconde waarmee de geheugenkaart de videopnamen wegschrijft weer. Een video in hogere resolutie en met een hogere frame rate, zal dus een hogere klasse geheugenkaart nodig hebben. Voor het opnemen in HD raden we tenminste een klasse 6-geheugenkaart aan, en voor Full HD een klasse 10-geheugenkaart.

Welke uitbreidingsmogelijkheden zijn er?

Accessoires voor camcorders

Op een camcorder met een externe microfoonaansluiting kun je een extra microfoon aansluiten voor beter en gerichter geluid.

Sommige camcorders hebben een accessoireschoen, ook wel hot shoe of cold shoe genoemd. Dit is een bevestigingspunt, waarop je bijvoorbeeld een videolamp of microfoon aansluit. Een hot shoe maakt verbinding met de camcorder, waardoor het accessoire aangestuurd wordt door de camera. Je accessoire heeft dan geen eigen stroomvoorziening nodig. Een cold shoe maakt geen verbinding met de camcorder, waardoor accessoires een eigen stroomvoorziening nodig hebben.

De meeste camcorders beschikken over een statiefaansluiting. Door de camcorder op een statief te bevestigen, kun je zelf deel uitmaken van je video of een extra stabiel beeld vastleggen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen