The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is het verschil tussen optische zoom en digitale zoom?

Je hebt de termen vast al een keer voorbij zien komen: optische en digitale zoom. Heb je geen idee wat het verschil tussen de twee is? Geen probleem, dit artikel zorgt voor de nodige opheldering. Na het lezen weet je precies wat de belangrijkste verschillen zijn tussen optische en digitale zoom.

Samengevat

Het verschil tussen optische en digitale zoom is belangrijk voor de beeldkwaliteit van je foto's. Camera specialist Sacha legt in deze video uit wat optische en digitale zoom doen en welke zoom je het beste kunt gebruiken.

Wat is optische zoom?

Optische zoom

Een camera met optische zoom haalt het beeld dichterbij voor je het vastlegt. Dit doet je camera door verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar te bewegen. Daarom beweegt de lens als je in- een uitzoomt met een optische zoom. Hiermee haal je het beeld dichterbij zonder verlies van kwaliteit. Let wel: niet met elke lens zoom je maximaal in zonder dat er lensfouten optreden. Lensfouten uiten zich bijvoorbeeld in contrastvermindering en onscherpte.

Wat is digitale zoom?

digitale zoom

Als je camera beschikt over digitale zoom wordt er ingezoomd op een bepaald deel van het beeld. Dat deel wordt vervolgens vergroot naar het totaal aantal megapixels dat je camerasensor heeft. In feite wordt er dus een stukje beeld uit gesneden en op de juiste grootte gebracht. Met camera's met een hoge resolutie, lukt het om in te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Zoom je te ver in voor de grootte van de sensor, dan wordt je beeld onscherp.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

verschillen optische en digitale zoom

Kort samengevat haal je met optische zoom eerst het onderwerp dichtbij voor je het vastlegt. Met digitale zoom gebruikt je camera een deel van het beeld en brengt dit later op de juiste grootte. Bij digitale zoom heb je daarom meer kans op kwaliteitsverlies. Vergelijk het maar met een te kleine afbeelding die je uitvergroot waardoor er pixels zichtbaar worden. Het nadeel van optische zoom is dat er met minder geavanceerde lenzen lensfouten optreden bij het zoomen.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen