The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Charlotte

Hoe schuim je melk op met de hand?

Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Wil jij jouw schoonmoeder of oma zo nu en dan verrassen met een zelfgemaakte cappuccino? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière. Lees hieronder op welke manieren je melk opschuimt zonder een melkopschuimer en hoe dit precies werkt.

Aan de slag met handmatig melk opschuimen

Zodra jij van een zwarte koffie een melkspecialiteit wilt maken, raden we aan dat je een melkopschuimer aanschaft. Zo maak je eenvoudig en snel melkschuim. Heb je deze niet in huis, maar wil je wel je gasten blijmaken met een cappuccino? Lees dan vooral onderstaande tips om met jouw keukenapparatuur melkschuim te maken.

  • Tip 1. Maak melkschuim met een garde
  • Tip 2. Melkschuim met een garde op batterijen
  • Tip 3. Melkschuim met een staafmixer
  • Tip 4. Melkschuim met een cafetière

Tip 1: maak melkschuim met een garde

Melk opschuimen met een garde

Melk opkloppen met een garde is een klassieke vorm van melk opschuimen. Dit kost wel even wat tijd en armkracht. Zo doe je de melk in een steelpannetje en zet je ‘m op het vuur. Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt en zet het vuur uit. Pak vervolgens de garde erbij en begin met kloppen. Wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt, lukt dit het best. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat. Echt stevig schuim zal het helaas niet worden. Dit komt omdat er grote luchtbellen ontstaan tijdens het kloppen, die ook snel weer kapot springen.

Tip 2: maak melkschuim met een garde op batterijen

Melk opschuimen met een garde op batterijen

Met een garde die werkt op batterijen maak je gemakkelijk melkschuim. Zo hoef je het klopwerk niet zelf te doen. Verwarm eerst de melk in een pannetje totdat er stoom vanaf komt, steek daarna de garde in de melk en druk op de knop. Doordat het spiraal snel ronddraait, ontstaat er schuim op de melk. Vergeleken met een normale garde maakt een garde op batterijen snelle en constante draaibewegingen. Hierdoor ontstaan er kleinere luchtbellen die de structuur van het schuim steviger maken.

Tip 3: maak melkschuim met een staafmixer

Pak er een staafmixer bij en creëer handmatig melkschuim. Steek de staafmixer in een kommetje of een grote, langwerpige beker met melk. Zorg ervoor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je een sissend geluid hoort. Zo komt er het beste lucht bij de melk en krijg je meer schuim. Breng de staafmixer omhoog en omlaag totdat je vindt dat er genoeg schuim is. Hierna hoef je alleen nog het geheel op te warmen in de magnetron en over je espresso te gieten.

Tip 4: maak melkschuim met een cafetière

melk opschuimen met een mechanische opschuimer

Heb je een cafetière thuis staan? Dan gebruik je deze naast het koffiezetten ook voor melkschuim. Schenk koude melk in de beker en plaats de deksel erop. Beweeg de platte zeef in een constant ritme op en neer. De zeef beweegt zo van boven naar beneden door de melk heen. Je zult voelen dat de melk steeds iets dikker wordt. Ga net zo lang door tot het schuim de gewenste dikte heeft. Dankzij de grote zeef gaat dit vrij vlot. Zet erna het melkschuim nog even in de magnetron om het te verwarmen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen