The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jan

Wat is het verschil tussen een Chromebook en andere laptops?

Een Chromebook is een budgetvriendelijk alternatief voor een Windows laptop of MacBook. Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dit betekent dat Windows en macOS programma's niet werken op deze apparaten, wat niet wil zeggen dat Chromebooks geen voordelen hebben boven andere laptops. Op deze pagina leggen wij het verschil tussen een Chromebook en andere laptops uit.

Chromebook versus laptop of MacBook

Chromebook Laptop
Aanbevolen voor... Van mailen tot games spelen via de apps uit de Play Store Alle taken: internetten tot gamen
Besturingssysteem Chrome OS Windows, macOS
Webbrowser Google Chrome Alle browsers
Opslag Online in de 'cloud' Offline op een schijf of online in de 'cloud'
Apps Internet applicaties uit de Chrome Web Store en Android applicaties uit de Google Play Store Vrijwel alle programma's
Bestand tegen virussen Automatisch beveiligd via Google Antivirus software nodig
Batterij Energiezuinig Verschillen per model

Waarvoor gebruik je wat?

Een Chromebook

Chromebook: apps voor verschillende doeleinden

Je gebruikt een Chromebook voor de meest uiteenlopende dingen als internetten en films kijken, maar ook games spelen. Je werkt direct vanuit de Chrome internet browser of installeert Android applicaties uit de Google Play Store. Je zit wel vast aan welke apps er beschikbaar zijn in de Play Store voor je Chromebook, maar dit zijn er duizenden en er komen er steeds meer bij. Zo is voor al je bezigheden wel een app te vinden in de Play Store.

Een HP laptop en een MacBook

Laptop of MacBook: van internetten tot gamen

Alle laptops zijn geschikt voor internetten, mailen en tekstverwerken. Ook kijk je op alle laptops films en series. Afhankelijk van de processor en het werkgeheugen bewerk je op sommige laptops ook foto's en video's. Om te gamen heb je een laptop nodig met een 'losse' dedicated videokaart. MacBooks zijn minder geschikt om te gamen omdat er weinig spellen voor macOS worden uitgebracht.

Besturingssysteem: Chrome OS, Windows en macOS

Chrome icoon

Chromebook: Chrome OS

Chrome OS is gebaseerd op de webbrowser van Google: Chrome. In Chrome OS voer je veel taken dan ook online uit. Je werkt direct vanuit de internetbrowser, maar installeert ook Android applicaties. Omdat een Chromebook uitgaat van het principe 'internet eerst', is het besturingssysteem erg licht en snel. Je bent minder afhankelijk van de specificaties van je laptop voor snelheid en prestaties. En dat komt de prijs van een Chromebook weer ten goede.

Windows 10 en macOS icoon

Laptop of MacBook: Windows of macOS

De snelheid van Windows 10 en macOS is afhankelijk van de specificaties van je laptop of MacBook. Wanneer je laptop krachtiger is, werken het besturingssysteem en programma's sneller. In tegenstelling tot Chrome OS werken beide systemen wat vrijer. Je bent minder afhankelijk van apps en installeert eigenlijk alle software die beschikbaar is. Wel is macOS bijvoorbeeld minder geschikt voor gamen, omdat er weinig games voor macOS uitkomen.

Apps en programma's

Chromebook applicatie alternatieven

Chromebook: Play Store apps

Op een Chromebook installeer je programma's niet zoals op andere laptops. Je gebruikt internetapplicaties uit de Chrome Web Store. Deze applicaties werken vanuit de Chrome internetbrowser. Denk aan tekstverwerker Google Docs of PowerPoint alternatief Google Slides. Ook installeer je Android applicaties uit de Google Play Store. De Microsoft Office liefhebbers installeren de Office 365 Android applicatie. Voor gamers is er sinds kort Google Stadia, waarop je ook op je Chromebook de nieuwste games streamt en speelt, zelfs in 4K.

Firefox, Safari, Photoshop en Word icoon

Laptop of MacBook: vrijwel alle apps en programma's

Op een laptop of MacBook download en installeer je vrijwel alle applicaties die je wil. Het kan zijn dat je specifieke applicaties voor werk of school nodig hebt, dan is een laptop of MacBook de beste keuze. Download je apps uit een store, dan gebruik je op een Windows laptop de Windows Store; op een MacBook gebruik je de App Store. Of installeer software via andere bronnen.

Opslag

Google Drive icoon

Chromebook: Google Drive en andere cloud opslag

Op een Chromebook bewaar je documenten, foto's en video's automatisch in Google Drive. Chrome OS is hierop ingericht en daarom heeft een Chromebook vaak beperkte offline opslag. Bij aanschaf van een Chromebook ontvang je daarom 100 gigabyte gratis online opslag. Je hebt altijd nog de mogelijkheid extra opslag bij te kopen of andere opslagdiensten te gebruiken op een Chromebook zoals DropBox.

Cloud icoon en SSD

Laptop of MacBook: online en offline

Een laptop of Macbook heeft een harde schijf of SSD om je bestanden fysiek op te slaan. Daarnaast is het op een Windows laptop of MacBook altijd mogelijk om je bestanden online in de cloud te bewaren. Je slaat bestanden online bijvoorbeeld op Google Drive op, maar kiest ook voor een alternatief als Dropbox of OneDrive.

Virus beveiliging

Google Antivirus icoon

Chromebook: automatisch beveiligd

Een Chromebook is automatisch beschermd tegen virussen en heeft geen losse virusscanner nodig. Je online opgeslagen bestanden worden door Google beschermd en daardoor hebben bedreigingen en virussen weinig effect op het besturingssysteem en de Chromebook zelf. Zo weet je zeker dat een Chromebook altijd veilig is.

Norton antivirus icoon

Laptop of MacBook: antivirus programma

Op een Windows laptop heb je een antivirus programma of virusscanner nodig om je te beschermen tegen virussen, malware en spyware. Bij Coolblue krijg je bij je Windows laptop 1 jaar gratis Norton antivirus om je te beschermen tegen bedreigingen. MacBooks zijn minder gevoelig voor virussen, maar toch is het ook hier verstandig om een antivirus programma te installeren. Omdat MacBooks steeds populairder worden, neemt ook het aantal bedreigingen toe. De ingebouwde beveiliging van Apple beschermt hier niet altijd tegen.

Batterij en accuduur

Chromebook en vol batterij icoon

Chromebook: energiezuinig

Een Chromebook heeft geen zware processor, videokaart en harde schijf of SSD nodig die veel energie verbruiken. Het besturingssysteem is licht en vraagt weinig van de Chromebook zelf en dus ook van de batterij. Daarom ga je met een Chromebook een hele werkdag aan de slag zonder stopcontact te hoeven zoeken.

Laptop en half batterij icoon

Laptop of MacBook: niet altijd even zuinig

Met een MacBook of een zuinige laptop werk je makkelijk een hele werkdag. Behalve als je veel zware taken uitvoert als fotobewerking of gamen. Dan zit je binnen enkele uren met een lege accu en moet je op zoek naar een stopcontact. De krachtigere hardware van Windows laptops en MacBooks en de minder zuinige besturingssystemen vragen meer energie van de batterij dan Chromebooks. Daarom hang je deze soort laptops eerder aan de lader.

Conclusie

Chromebook versus laptop

Of je voor een Chromebook, Windows laptop of MacBook kiest is dus afhankelijk van verschillende gebruikssituaties. Heb je genoeg aan de applicaties in de Play Store? Kies dan voor een Chromebook. Wil je meer vrijheid met het downloaden en installeren van software en programma's? Kies dan voor een Windows laptop of MacBook. Wanneer je er zelf niet uitkomt, helpen wij je graag verder. Neem voor extra hulp contact op met onze klantenservice of bezoek een van onze winkels.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen