The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over decoupeerzagen

Uit al die verschillende zaagmachines heb jij je oog laten vallen op een decoupeerzaag. Je weet dan vast al dat je een decoupeerzaag voor andere klussen gebruikt dan een cirkelzaag of afkortzaag. Maar waarvoor dan precies? En waar let je op als je de beste decoupeerzaag voor jou gaat uitzoeken? Dat heb ik voor je op een rijtje gezet.

1. Wat ga je zagen?

Wat ga je zagen met een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is dankzij de wendbaarheid en het fijne zaagje heel geschikt om in bochten mee te zagen. Dit kan handig zijn als je een gat voor de spoelbak in het keukenblad wil zagen. Ook het doorzagen van PVC-leidingen of het afronden van hoeken doe je met een decoupeerzaag. Maar je gebruikt dit type zaagmachine ook om je creativiteit mee de vrije loop te laten, bijvoorbeeld voor figuurzagen. Poppenhuizen, houten puzzels, letters of andere decoratieve voorwerpen maak je bij voorkeur met een decoupeerzaag.

2. Wil je recht zagen?

Recht zagen met een decoupeerzaag

Grote kans dat je je zaagmachine niet alleen voor het zagen van bochten en cirkels wil gaan gebruiken, maar ook om nette en rechte zaagsnedes te maken. Hoewel een decoupeerzaag hiervoor minder geschikt is, het is zeker niet onmogelijk. Zeker plinten, laminaat en kozijnen zijn goed te bewerken met een decoupeerzaag. Als je een recht stuk hout - of geleider - met een klem bevestigt op het te zagen werkstuk, kun je de voet van de decoupeerzaag er strak tegenaan houden. Zaag langzaam langs de geleider en je bent verzekerd van een kaarsrechte zaagsnede.

3. Hoe pak je fijne zaagklussen aan?

Bij de meer gespecialiseerde zaagklussen moet je denken aan het maken van een vogelhuisje, zeepkist of ander speelgoed. Om dit tot een mooi eindresultaat te brengen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Heeft de decoupeerzaag een kantelbare voetplaat, dan is het mogelijk om in een hoek, of 'in verstek' te zagen. Dit kan handig zijn om plinten of plaatmateriaal voor meubels schuin af te zagen zodat je vervolgens 2 delen naadloos met elkaar verbindt.

4. Wat is pendelinrichting?

Pendelinrichting decoupeerzaag

Decoupeerzagen kunnen meerdere pendelstanden hebben. Elk materiaal heeft een eigen ideale pendelstand. In deze stand beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar ook van voren naar achteren. Hierdoor 'hapt' de zaag zich als het ware door het materiaal. Zo werk je sneller en maak je langere zaagsnedes. Over het algemeen geldt: hoe harder het materiaal, hoe lager de pendelstand. In fijn materiaal kan werken met de pendelstand een slordig resultaat als gevolg hebben. Je hebt minder controle en aan de onderkant van de zaagsnede kunnen splinters ontstaan.

5. Wat is de ideale zaagsnelheid?

Zaagsnelheid decoupeerzaag

Meestal is de decoupeerzaag voorzien van 'variabele snelheid'. Je houdt dan zelf de controle over de zaagsnelheid. Deze snelheid wordt uitgedrukt in 'slagen per minuut'. Het klinkt misschien logisch, maar voor de zekerheid herhalen we even de belangrijkste vuistregel: langzaam zagen helpt je nauwkeurig en netjes te werken. Ook in hard materiaal is het verstandig om op lage snelheid te zagen, zo voorkom je lelijke beschadigingen. De hoogste snelheid gebruik je voor hout en plaatmateriaal. Los van het materiaal is het raadzaam om langzaam te beginnen met zagen, en de snelheid op te voeren zodra je op de juiste zaaglijn zit.

6. Hoeveel vermogen heb je nodig?

Vermogen decoupeerzaag

Zoals elk elektrisch gereedschap, verschillen ook decoupeerzagen in vermogen en wattage. Ga je voor een krachtige decoupeerzaag van (meer dan) 600 watt of 18 volt, dan is hij geschikt voor de zwaardere klussen zoals het doorzagen van hardhout of metaalplaten. Als je van plan bent de decoupeerzaag veelvuldig te gebruiken, is een hoger vermogen ook aan te raden. Vanaf 400 watt of 10,8 volt zijn de meest gangbare klussen prima uit te voeren.

7. Welk zaagblad gebruik je?

Sommige decoupeerzaagbladen zijn specifiek ontworpen voor het zagen van scherpe bochten, zodat je heel nauwkeurig figuren uit houten planken zaagt. Deze zijn net wat smaller dan de standaard variant. Om de juiste lengte van een zaagblad vast te stellen, gebruik je een simpel sommetje: de breedte van het te zagen materiaal + 80 millimeter = de ideale lengte van het zaagje. Een andere vuistregel die handig is om te onthouden: ongeacht waar je in zaagt, zorg ervoor dat er te allen tijde 3 tanden in contact zijn met het te zagen materiaal.

Grof of fijn

Ook het aantal tanden van het zaagblad is relevant. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Voor harde materialen kun je het beste een zaagblad met veel tanden gebruiken. Hoe lager het aantal tanden, hoe beter het zaagresultaat is in zachte materialen. Meestal staat op het zaagblad vermeld voor welke houtsoorten hij geschikt is, zodat je dit niet zelf uit hoeft te zoeken. Afhankelijk van het zaagblad, is het mogelijk in verschillende materialen te zagen zoals hout, metaal, plastic of kunststof. De zaagbladen voor hout hebben grovere tanden dan die voor metaal. Je gebruikt zaagjes met fijnere tanden ook voor kunststof of plastic.

T- of U-schacht

Er is een onderscheid te maken tussen zaagjes met een T-schacht en met een U-schacht. Dit wordt niet toevallig zo genoemd: de uiteinden van de zaagjes lijken of op een letter T of op een letter U. De T-schacht is het meest voorkomende type, maar een groot deel van de decoupeerzagen is geschikt voor beide varianten. Check dit voor de zekerheid, zodat je zeker weet dat het zaagblad gaat passen.

8. Netstroom of accu

Decoupeerzaag op netstroom of accu

Ga je voor een decoupeerzaag die werkt op accu of op netstroom? Op accu, en dus snoerloos, biedt meer bewegingsvrijheid. Je hebt geen verlengsnoer nodig als je in de tuin aan de slag gaat en je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk het snoer doorzaagt. Daar staat tegenover dat decoupeerzagen op accu doorgaans minder vermogen hebben en dus minder geschikt zijn voor het doorzagen van hardere materialen. Ook kan je belemmerd worden in je werk door een accu die leeg is en eerst opgeladen moet worden voordat je verder kunt. Aan jou dus de keuze.

9. Extra gemak

Extra's decoupeerzaag

Heeft de decoupeerzaag een klemsysteem, dan wissel je de zaagjes zonder dat je gereedschap nodig hebt. Handig! Tijdens het zagen is het onvermijdelijk dat het zaagsel in de rondte vliegt. Heeft de zaagmachine een blaasfunctie, dan wordt het zaagsel van de zaaglijn weggeblazen, zodat je goed zicht houdt op je werk. Als de decoupeerzaag de mogelijkheid tot stofafzuiging heeft, sluit je hier eenvoudig een stofzuiger op aan, zodat het zaagsel meteen opgeruimd wordt. Ingebouwde led-verlichting is ook een handig hulpje om goed te zien waar de zaagsnede komt. Tot slot hebben de meeste decoupeerzagen een softgrip handvat, zodat bij langdurig werken niet de blaren in je handen staan.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen