The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over zaagmachines

Je staat op het punt om een zaagmachine aan te schaffen. Welke zaagmachine het beste bij jou past, hangt af van de zaagklus(sen) die je wilt gaan uitvoeren. Omdat het belangrijk is dat je de juiste zaagmachine gebruikt voor de juiste zaagklus, zet ik hier de meest voorkomende soorten zagen voor je op een rijtje .

1. Welke zaagmachine voor welke klus?

Een boom haal je niet omver met een decoupeerzaag (niet heel snel althans...) en een reciprozaag gebruiken voor het op maat maken van laminaat kan wel, maar is verre van ideaal. Om je een goed idee te geven welke klus je met welke zaag kunt uitvoeren, zetten we hieronder de belangrijkste types uiteen.

Afkortzaag

Afkortzaag

Gebruikmakend van het juiste zaagblad is een afkortzaag de ideale tool voor het met grote precisie zagen van bijvoorbeeld houten balken, aluminium of laminaat. Meestal kun je met een afkortzaag ook schuin, in verstek of zelfs in dubbel verstek zagen. Door de vormgeving van een afkortzaag is het zagen van zeer brede werkstukken niet mogelijk, al wordt dit wel deels opgevangen wanneer er een trekfunctie aanwezig is.

Voorbeeldklussen:

 • Het zagen (over de breedte) van laminaat
 • Het inkorten van schuttingpalen
 • Plinten die in de hoek eindigen in verstek zagen

Zaagtafel

Zaagtafel

Het voordeel van een zaagtafel ten opzichte van de afkortzaag is de plaatsing van het blad wat je de mogelijkheid geeft bredere en langere werkstukken als plaatmateriaal te zagen. Doordat de tafel, al dan niet in combinatie met een onderstel, het werkstuk ondersteunt tijdens het zagen werk je zeer stabiel en nauwkeurig. Een zaagtafel is veelal uitgerust met stofafzuiging en heeft een te zwenken blad zodat je ook schuine sneden kunt maken.

Voorbeeldklussen:

 • Het zagen (over de breedte én de lengte) van laminaat
 • De deur van een keukenkastje op maat maken
 • Aluminium platen vormgeven

Decoupeerzaag

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is ideaal wanneer je op zoek bent naar een machine die je fijne zaagsneden én een grote wendbaarheid geeft. Wil je bijvoorbeeld figuren zagen in plaatmateriaal, hoeken afronden of 'hapjes' wegnemen uit hout of aluminium, dan geeft een decoupeerzaag je die mogelijkheid. Features die je vaak terugvindt bij een decoupeerzaag zijn een lasergeleiding en de mogelijkheid tot stofafzuiging.

Voorbeeldklussen:

 • Het gat van de wasbak uit een keukenblad zagen
 • Het inkorten van PVC-leidingen
 • Figuren zagen uit triplex-platen

Cirkelzaag

Mini cirkelzaag

Met een cirkelzaag zaag je, met het juiste zaagblad, in hout, aluminium of kunststof. Doordat de zaag niet gebonden is aan een onderstel of tafel ben je volledig vrij in je beweging en gebruik je hem voor langere sneden in groter materiaal. Ook neem je een cirkelzaag gemakkelijk mee naar je klussen op locatie. Voor het preciezere werk raden we een geleiderail of -laser aan. Ga voor een invalcirkelzaag als je uitsparingen gaat zagen. Je laat het zaagblad dan middenin een plank of plaat naar beneden zakken en begint met zagen.

Voorbeeldklussen:

 • Het zagen (over de breedte én de lengte) van houten planken
 • Kozijnen in verstek zagen
 • Het zagen van groot plaatmateriaal

Kettingzaag

Kettingzaag

Het omzagen van complete bomen of het op maat maken van de stammen doe je natuurlijk met een kettingzaag. Daarnaast is een kettingzaag prima geschikt voor het uitdunnen van boomtakken of grof struikgewas. Een kettingzaag kan zowel op netstroom als op benzine als op een accu werken. Een belangrijke afweging die je daarin voor jezelf moet maken is of je graag draadloos wilt werken of niet. De zagen zijn verkrijgbaar met verschillende zwaardlengtes en vermogensklassen en kunnen uitgerust zijn met handigheden als een automatische kettingsmeringen en een terugslagrem.

Reciprozaag

reciprozaag

Een reciprozaag is geschikt voor grof en precies zaagwerk. Denk bijvoorbeeld aan het afzagen van dikkere takken of het doorzagen van kunststof- en metalen buizen. Door het ontwerp is dit type zaag geschikt om te zagen op plekken waar weinig ruimte is. Zo gebruik je hem bijvoorbeeld in lastige hoeken of om buizen die vlak langs de muur lopen tot op de millimeter precies af te zagen. Een reciprozaag werkt op netstroom of met een accu.

2. Zaagbladen

Zaagbladen

Geen zaagklus is hetzelfde. De ene keer zaag je in zachthout als vuren of grenen en de volgende keer weer in hardhout als mahonie of kersen. Daarnaast behoort het zagen in kunststof en aluminium natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Het is dan ook belangrijk om bij iedere klus te kiezen voor het juiste zaagblad. Hierbij let je niet alleen op het te zagen materiaal, maar ook op het aantal tanden van het blad die de grofheid van de snede bepalen.

3. Doen we het wel veilig?

Veilig zagen

Zagen is een secuur klusje. Of je nu in de weer gaat met een grove kettingzaag en een half bos omhaalt of dat je met decoupeerzaag een legpuzzel maakt van een triplex: veiligheid moet voorop staan. Hanteer een kettingzaag dan ook nooit zonder handschoenen en gehoor- en gezichtsbescherming en kies bij een afkortzaag voor een stukje bescherming van de luchtwegen met een stofmasker.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen