The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over cirkelzagen

Je hebt uit al die verschillende soorten zaagmachines besloten dat een cirkelzaag de beste keuze is. Dan ben je al een heel eind! Maar er zijn nog wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je met een cirkelzaag aan de slag gaat. Welke zaken dat zijn, heb ik hier voor je op een rijtje gezet.

1. Wat ga je zagen met de cirkelzaag?

Wat ga je zagen met een cirkelzaag?

Een cirkelzaag gebruik je niet om cirkels te zagen, dat moge duidelijk zijn. Wel gebruik je een cirkelzaag om lange, rechte snedes te maken in hout, metaal of kunststof. Het op maat zagen van laminaat, kozijnen of plinten zijn klussen waar een cirkelzaag uitermate geschikt voor is. Zorg ervoor dat de cirkelzaag dieper kan zagen dan de dikte van het werkstuk. Dan weet je zeker dat je helemaal door het materiaal heen komt. En dat is bij zaagklussen wel de bedoeling natuurlijk.

2. Wil je middenin het werkstuk zagen?

Invalcirkelzaag

Voor sommige zaagklussen kan het handig kan zijn middenin het werkstuk te beginnen. Bijvoorbeeld als je uitsparingen gaat zagen voor een stopcontact of gootsteen. Dit kan met een invalcirkelzaag. Dit type cirkelzaag laat je, zoals de naam al doet vermoeden, 'in' het materiaal vallen. Je duwt zelf het zaagblad op de gewenste plek naar beneden. Een invalcirkelzaag is meer ingekast dan een normale cirkelzaag, waardoor je minder goed zicht hebt op de zaaglijn. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Invalcirkelzagen worden vaak geleverd met een geleiderail, zodat je perfect rechte zaagsnedes maakt. Verder gebruik je een invalcirkelzaag voor dezelfde klussen als een 'normale' cirkelzaag.

3. Ga je precisieklussen uitvoeren?

Precisieklussen met minicirkelzaag

Cirkelzagen zijn er ook in kleinere uitvoeringen. Heeft het zaagblad een diameter onder de 100 millimeter, dan is de zaagmachine ideaal voor gedetailleerde werkzaamheden. Je gebruikt een mini- of precisiecirkelzaag in kleinere werkstukken en voor kortere zaagsnedes. Ze zijn vaak met 1 hand te bedienen, zodat je je andere hand vrijhoudt om bijvoorbeeld het laminaat of de plint vast te houden. Het compacte formaat maakt ze een stuk handzamer dan de grotere modellen.

4. Welke zaagbladen heb je nodig?

Cirkelzaagbladen

Cirkelzaagbladen zijn er in alle soorten en maten. Ze verschillen in diameter en het materiaal waar ze in kunnen zagen. Wil je meerdere zaagbladen hebben liggen om uit te kiezen, hou dan vooral rekening met de diameter van het zaagblad en van het asgat. Komt dit namelijk niet overeen met je cirkelzaag, dan past het zaagblad niet. Er zijn ook zaagbladen met een verloopring. In dat geval is de diameter van het asgat te verstellen. Hoef je daar in ieder geval geen rekening mee te houden.

5. Werken met netstroom of met een accu?

Cirkelzaag op netstroom of accu

Er zijn cirkelzagen die op netstroom werken en cirkelzagen die voorzien zijn van een accu. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Werk je met netstroom, dan ben je verzekerd van een continue stroomvoorziening maar ben je wel gebonden aan een (verleng)snoer en of er een stopcontact in de buurt is. Een belangrijk voordeel van werken met een accucirkelzaag is dat je alle bewegingsvrijheid hebt. Alleen als de accu leeg is, moet deze opgeladen worden en moet het werk even wachten.

6. Handige accessoires

Accessoires bij cirkelzaag

Om hele nauwkeurige en rechte zaagsnedes te maken, is een geleiderail onmisbaar. Dit is een soort liniaal waar je de cirkelzaag op bevestigt en die de zaag over het werkstuk 'leidt'. Ook al heb je nog zo'n vaste hand, uit de losse pols kaarsrecht zagen is bijna onmogelijk. Sommige cirkelzagen zijn voorzien van een laser, die aangeeft waar de zaaglijn zich bevindt. Dit is ook een handig hulpje om rechte zaagsnedes te maken. Om stofvrij te werken is de mogelijkheid tot stofafzuiging geen overbodige luxe. Je sluit hier een stofzuiger op aan en je bent verzekerd van een schone werkplek. Nóg handiger is het als de cirkelzaag een stofzak- of bak heeft.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen