The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wanneer kan een diepvriezer in de schuur?

De kelder of schuur is een logische plek om een (extra) diepvriezer te plaatsen. Je hebt ineens genoeg ruimte voor een flinke voorraad diepvriesgroenten, pizza's en ijsjes. Maar niet elke diepvriezer werkt in een koude omgeving. Wanneer een diepvriezer in de schuur kan, is afhankelijk van de klimaatklasse van de diepvriezer en van de omgevingstemperatuur in de kelder of schuur.

Hoe koud is het in je schuur?

Om te bepalen of een diepvriezer in een schuur werkt, is het belangrijk dat je de minimale temperatuur van jouw schuur weet. Daarom raden we aan om een thermometer op te hangen. Zo check je op een koude winterse dag hoe koud het is.

Ik heb een geïsoleerde schuur

Klimaatklasse diepvriezer

Wanneer het in je kelder of schuur nooit kouder is dan 10 graden Celsius, weet je bijna zeker dat je schuur geïsoleerd is. Een diepvriezer met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius is dan geschikt om in jouw schuur te plaatsen. Om te weten wat de minimale omgevingstemperatuur van de diepvriezer is, kijk je naar de omgevingstemperatuur van het apparaat. Alle diepvriezers met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST hebben een ondergrens van 10 graden Celsius.

Mijn schuur is niet geïsoleerd

Wanneer je schuur niet geïsoleerd is, moet je een diepvriezer hebben die blijft werken bij een lagere omgevingstemperatuur. Voor deze temperatuur bestaat nog geen klimaatklasse, maar een aantal merken garanderen wel een goede werking. Sommige fabrikanten garanderen, buiten de klimaatklasse om, een werking vanaf 5 graden Celsius of zelfs -15 graden Celsius.

Welke klimaatklassen zijn er?

Minimumtemperatuur (graden Celsius) Maximumtemperatuur (graden Celsius)
N 16 32
ST 16 38
T 16 43
SN 10 32

Wat gebeurt er als de schuur te koud is voor de diepvriezer?

Als een diepvriezer met klimaatklasse SN in een te koude ruimte staat, werkt hij niet goed. De maximale invriestemperatuur verlaagt, waardoor producten minder goed bewaard blijven. Wanneer de temperatuur zakt tot onder de 5 graden Celsius is de diepvriezer helemaal niet meer in staat om te vriezen; bacteriën verspreiden en je voorraad bederft.

Te koude omgevingstemperatuur?

Denk je dat je kelder of schuur te koud is voor een diepvriezer? Dan is het slim om de ruimte te isoleren. Je voorkomt zo dat de temperatuur te ver daalt. Om zeker te weten dat de schuur niet te koud is, hang je een thermometer op.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen