The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Advies over DLNA

Je hebt het vast op je smart tv of NAS gezien: DLNA. Hiermee deel je via je thuisnetwerk mediabestanden tussen verschillende apparaten. Handig, want zo speel je op je smart tv video's en muziek af die op je NAS bewaart. Je hoeft niet meer van de bank af om een avond je eigen series te bingewatchen. Maar hoe werkt DLNA en wat zijn de voordelen? Ik adviseer je over de mogelijkheden van DLNA.

Hoe werkt DLNA?

Media server Synology met DLNA

Via de verkenner op je computer zet je videobestanden in een gedeelde map op je NAS, daarmee maak je een mediaserver. Deze map zorgt ervoor dat andere apparaten toegang hebben tot de video's in deze map. Vervolgens open je de ingebouwde mediaspeler van je smart tv, of een geschikte media app op je smartphone of tablet. Zodra je tv de mediaserver herkent, dan kun je meteen de map openen en de video kiezen die je wilt zien.

Apparaten met DLNA-certificaat

Chromecast in tv en streamen via DLNA
  • Smartphone (Android en iOS)
  • Tablet (Android en iOS)
  • Computer
  • Consoles
  • NAS
  • Audiostreamers
  • Chromecast

Om zeker te weten of je apparaat werkt met DLNA, zoek je op in de specificaties of hij DLNA-gecertificeerd is.

Maak een mediaserver van je NAS

Verschillende NAS modellen

Je NAS functioneert als centrale opslag in je thuisnetwerk. Video's stuur je direct van je computer naar je NAS, waarna je smart tv de video afspeelt. Hierdoor heb je je eigen mediaserver voor thuis. Geavanceerde NAS hebben ook functies om media te delen. Zo bewaar je ook vakantiefoto's, selfies en video's die je zelf gemaakt hebt en stuur je ze meteen naar je familie en vrienden. Ondertussen bouw je op je NAS je eigen film- en seriecollectie op.

Nadelen van DLNA

Soms lang laden DLNA

DLNA is geen software, maar een communicatiemethode. DLNA maakt als het ware een brug tussen apparaten in je netwerk. Daarom komt het voor dat je sommige video- en audiobestanden niet kan openen, dat ligt aan de ondersteuning van je smart tv of ander apparaat. Die doet namelijk het rekenwerk. Bovendien is er vaak geen optimalisatie om efficiënter video's te kijken. Hierdoor kan het zijn dat een video laden bij het opstarten zo'n 30 seconden duurt.

Richard
Artikel van:
Richard Opslagspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen