The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Alles over het energielabel

Je herkent het energielabel misschien nog wel. Deze was ooit ingevoerd voor stofzuigers om aan te tonen hoe energiezuinig de stofzuiger is en hoe hij scoort op verschillende oppervlakken. Sinds begin dit jaar is het energielabel voor stofzuigers afgeschaft. In dit artikel vertel ik hier meer over en geef ik de laatste updates.

Even opfrissen: wat is een energielabel?

Wat is het energielabel

Het energielabel was een weergave van hoe energiezuinig een stofzuiger is en hoe deze presteert op verschillende ondergronden. Op dit label stonden ook de resultaten van diverse tests waaraan nieuwe stofzuigers werden onderworpen. Deze tests waren voorgeschreven door de Europese Unie. Hoe energiezuiniger de stofzuiger, hoe hoger de klassering. Daarnaast las je hoe goed een stofzuiger werkt op tapijt bijvoorbeeld, of hoeveel stof de stofzuiger tijdens het gebruik weer uitstoot in de lucht.

Afschaffing energielabel bij stofzuigers

Afschaffen energielabel bij stofzuigers

Sinds 19 januari 2019 is het energielabel niet meer wettelijk verplicht door de Europese Unie. Dit omdat stofzuigers altijd onder de meest ideale omstandigheden werden getest:

  • De stofbak of stofzak was altijd helemaal leeg.
  • De filters waren volledig nieuw en schoon.
  • De stofzuigbeweging hield in dat de stofzuiger 5 keer over dezelfde plek ging.

Aangezien dit geen goede representatie is van de werkelijke gebruikssituatie, is het energielabel 'nietig verklaard'. De gestelde eisen aan de stofzuigers zijn nog wel van toepassing.

Gestelde energie eisen

Vermogen Het maximaal toegestane vermogen is 900 watt.
Geluidsniveau Het maximaal toegestane geluidsniveau is 80 decibel.
Heruitstoot stof Stofzuigers mogen niet meer dan 1% aan stofdeeltjes uitstoten.
Stofopname Stofopname op harde vloeren moet minimaal 98% zijn. Op tapijt is dit 75%.

Gevolgen van het afschaffen

In principe verandert er niets aan de stofzuigers zelf. Het energielabel was alleen wel een handige manier om stofzuigers grofweg met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar een stofzuiger? Lees dan het artikel over hoe je de beste stofzuiger kiest voor jouw wensen en behoeften. Hierin geven we tips over waar je op moet letten wanneer je een stofzuiger koopt. Dan heb je het energielabel niet meer nodig.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen