The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Alles over het nieuwe energielabel

Vanaf september 2017 hebben stofzuigers een vernieuwd energielabel. Dit betekent dat er strengere maximumnormen gaan gelden voor stofzuigers die nieuw op de markt verschijnen. Goed voor het milieu dus, maar ook handig voor jou. Waarom? Dat leg ik je in dit artikel uit.

DISCLAIMER --- DISCLAIMER --- DISCLAIMER --- DISCLAIMER --- DISCLAIMER

**Let op: sinds 19 januari 2019 is het energielabel niet meer wettelijk verplicht door de Europese Unie. De reden hiervoor is dat het energielabel stofzuigers in een energieklasse schaalt in de meest ideale omstandigheden (lege stofbak/-zak). Aangezien dit geen goede representatie is van de werkelijke gebruikssituatie, is het energielabel 'nietig verklaard'. **

  • De gestelde eisen aan de stofzuigers zijn wel nog steeds geldig. Meer informatie hierover vind je in de tabel onder 'veranderingen'.

Even opfrissen: wat is het energielabel?

Wat is het energielabel

Op het energielabel zie je hoe energiezuinig een stofzuiger is en hoe deze presteert op verschillende ondergronden. Op dit label staan namelijk de resultaten van diverse tests waaraan nieuwe stofzuigers worden onderworpen. Deze tests zijn voorgeschreven door de Europese Unie. Hoe energiezuiniger de stofzuiger, hoe hoger de klassering. Daarnaast lees je hoe goed een stofzuiger werkt op tapijt bijvoorbeeld, of hoeveel stof de stofzuiger tijdens het gebruik weer uitstoot in de lucht.

Wat verandert er vanaf september 2017?

De eisen die de Europese Unie aan nieuwe stofzuigers stelt, zijn vanaf september 2017 veel strenger. Op deze manier wil de EU stofzuigerproducenten stimuleren om meer energiezuinige producten op de markt te brengen. Kortgezegd houden deze nieuwe eisen het volgende in:

Veranderingen

Vermogen Het maximaal toegestane vermogen daalt van 1600 naar 900 watt.
Geluidsniveau Het maximaal toegestane geluidsniveau daalt naar 80 decibel.
Heruitstoot stof Stofzuigers mogen niet meer dan 1% aan stofdeeltjes uitstoten.
Klassering De nieuwe klassering loopt op van D tot A+++. Hiermee komen E, F en G te vervallen.
Stofopname Stofopname op harde vloeren moet minimaal 98% zijn. Op tapijt is dit 75%.

Wat wij vinden van het energielabel

Wat vindt Coolblue ervan

Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Dan raden we je aan om het energielabel zeker even door te nemen, maar het nooit als leidend te beschouwen. Hier zijn verschillende redenen voor.

  • Stofzuigers worden getest in een fabriek waar de meest ideale situatie wordt nagebootst. Deze fabrieksresultaten zijn dus nooit representatief voor een dagelijkse leefsituatie.
  • Wil je het label gebruiken om een zo goedkoop mogelijke stofzuiger te vinden? Let er dan op dat het verschil in de jaarlijkse energiekosten 'm vaak zit in een paar euro. Vraag jezelf dus af of je het de moeite vindt, om je keuze hierop te baseren.
  • Het energielabel is vooral bedoeld om producenten te verplichten energiezuinigere producten te maken. Het energielabel is dus meer een stimulans voor producenten, dan een houvast voor consumenten.

Wat lees je dan wel af op het label?

Er zijn verschillende aspecten van de stofzuiger die je wel afleest op het energielabel. Zoals het geluid, energieverbruik en verschillende prestatiescores. Hierbij is het wel weer belangrijk te onthouden dat het energielabel een indicatie geeft, maar niet doorslaggevend moet zijn.

Efficiëntieklasse

Efficientieklasse energielabel stofzuigers

De efficiëntieklasse geeft aan hoeveel energie de stofzuiger verbruikt in kWh. Deze energieklasse wordt aangegeven op een schaal van A+++ t/m D, waarbij A+++ geldt als de meest energiezuinige stofzuiger.

Energieverbruik

Energieverbruik stofzuigers

Als je weet wat het jaarlijks energieverbruik van een stofzuiger is, weet je ook hoeveel je daar voor betaalt. Je betaalt namelijk zo'n 0,23 eurocent voor 1 kWh. Hoe lager dus het aantal kWh, hoe energiezuiniger (en dus lager in energiekosten), de stofzuiger is.

Geluidsniveau

Geluidsniveau decibel stofzuigers

In dit gedeelte zie je in decibel aangegeven hoeveel geluid een stofzuiger maakt. Ben je op zoek naar een stille stofzuiger? Kies dan voor een stofzuiger met een geluidsniveau lager dan 60 decibel.

Testscores

Testscores stofzuigers

In dit vak zie je hoe de stofzuiger scoort op verschillende testonderdelen, zoals stofuitstoot, stofopname op harde vloeren en stofopname op tapijt. Wil je dat de prestatieklasse in verhouding is met energieverbruik? Kies dan voor een prestatieklasse A of eventueel B.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen