The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Wat bepaalt de zuigkracht van je stofzuiger?

Een stofzuiger met meer zuigkracht zuigt meer stof op dan een stofzuiger met minder zuigkracht. Tot zo ver logisch. Maar wat betekent zuigkracht? Hoe meten fabrikanten dit en wat betekent het voor jou thuis? In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten en geef ik tips over hoe je de beste zuigkracht uit jouw stofzuiger haalt.

Wat is zuigkracht?

Veel mensen denken dat zuigkracht afhangt van het vermogen. Een stofzuiger met een vermogen van bijvoorbeeld 1600 of 2000 watt zou meer zuigkracht hebben dan een stofzuiger van 750 watt. Laten we gelijk met de deur in huis vallen: Dit is lang niet altijd zo. Sinds september 2017 zorgt een nieuwe wetgeving ervoor dat er alleen nog stofzuigers gemaakt mogen worden met een maximaal vermogen van 900 watt. Dit betekent dus niet dat deze stofzuigers minder zuigkracht hebben.

Wat bepaalt de zuigkracht voor mijn harde vloer?

Zuigkracht vloertype stofzuigen

Je hebt verschillende soorten harde vloeren. Zo is er linoleum, parket, laminaat, zeil of zijn er tegels. Voor de harde vloeren die vast liggen gebruik je maximale zuigkracht. Voor de losliggende vloeren is dat niet gewenst, aangezien je deze misschien beschadigt.

Daarnaast is het belangrijk dat je het juiste opzetstuk gebruikt. Wil je meer weten over het kiezen van een stofzuiger bij harde of houten vloeren, lees dan het adviesartikel.

Wat bepaalt de zuigkracht voor tapijt?

Zuigkracht tapijt

Tapijt kan 3 dingen betekenen: laagpolig tapijt, hoogpolig tapijt of een vloerkleed. Voor zowel laagpolig als hoogpolig tapijt zet je de zuigkracht op maximaal. Vuil zit namelijk vaak dieper in de vezels dus wat extra zuigkracht is gewenst. Maar let op bij losliggende vloerkleden. Hier is het juist belangrijk dat je de zuigkracht terugdraait.

Ook bij tapijt is het juiste opzetstuk erg belangrijk. Wil je meer informatie over het kiezen van een stofzuiger bij tapijt, lees dan het adviesartikel.

Zuigkwaliteit

De zuigkwaliteit van een stofzuiger

De uiteindelijke zuigkracht heeft dus met veel verschillende specificaties te maken. Om dit voor jou makkelijker te maken, hebben we deze specificaties gebundeld tot 1 nieuwe specificatie: zuigkwaliteit. De stofzuigers zijn ingedeeld in basisklasse, middenklasse en topklasse op zuigkwaliteit. Wil je hier alles over weten? Lees dan het adviesartikel.

Heb ik zelf invloed op de zuigkracht?

Merk je dat de zuigkracht van jouw stofzuiger minder wordt? Dan zijn er dingen die je zelf kunt doen. Zo is het belangrijk dat je de stofzuigerzakken elke 3 maanden vervangt. Hoe voller de stofzuigerzak namelijk is, hoe minder zuigkracht de stofzuiger heeft. Ditzelfde geldt voor filters. Maak deze elke 3 maanden goed schoon of vervang deze na maximaal een jaar. Heb je als laatste gekeken of de stofzuigerslang verstopt zit? Blokkades in de slang verminderen de zuigkracht namelijk flink.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen