The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Leonie

Hoe bereid je gerechten op een keramische bbq?

Koop je een keramische bbq, dan wil je meer dan hamburgers bakken. Je wilt grillen, slowcooken, roken, bakken of stomen op een kamado. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik vertel je in dit artikel hoe je verschillende grilltechnieken toepast op je kamado bbq. Met deze basiskennis op zak is het alleen nog boodschappen doen, de kamado aansteken en barbecueën maar.

Alle gebruikte kooktechnieken op de kamado

Een kamado bbq staat bekend om zijn veelzijdige karakter. Het is een barbecue, grill, pizzaoven en stomer en dat allemaal onder 1 keramische deksel. Super gaaf al die mogelijkheden, maar in de praktijk blijkt barbecueën op een kamado best een uitdaging. Je gebruikt namelijk andere kooktechnieken voor alle bereidingsmogelijkheden. Het verschil zit hem in hoeveel houtskool je moet gebruiken, hoe je de temperatuur regelt, hoe warm het is in de bbq en hoe je het grillrooster in je bbq plaatst.

Direct of indirect grillen

Schroeien, bakken of stomen

Schroeien, bakken of stomen

Direct grillen doe je op hoge temperaturen van 175 tot 230 graden. Vul de vuurschaal van de kamado tot de rand met houtskool. Beide ventilatieroosters staan helemaal of gedeeltelijk open en je plaatst het grillrooster direct boven het vuur. Laat het grillrooster goed heet worden voordat je er iets op legt. Let op wanneer je de deksel van de hete kamado opent, want door de zuurstof bij de houtskool kunnen er steekvlammen ontstaan.

Slowcooking

Slowcooking

Indirect grillen of slowcooken doe je niet even, maar daar neem je de tijd voor. Om de temperaturen van 120 tot 175 graden te bereiken, vul je de vuurschaal tot ⅔ van de rand met houtskool. De onderste ventilatieschuif staat een beetje open en de margrietschijf staat bijna helemaal open. Speel met de margrietschijf om zeer nauwkeurig de temperatuur te bepalen. Gebruik een keramische plaat tussen het vuur en het grillrooster om geen directe hitte bij je gerecht te krijgen.

Roken en oveneffecten

Roken en stomen

Roken en stomen

Een gerookte zalmmoot bereiden? Kip met rokerige smaak serveren? Daarvoor gebruik je de rookstand. Producten warm of koud roken doe je op temperaturen tussen de 60 en 150 graden. Dit betekent dat je de vuurschaal van de kamado ongeveer voor de helft vult met kolen. Is de houtskool op temperatuur, dan strooi je er rookmot overheen voor de rook in de kamado. Zowel de onderste ventilatieschuif als de margrietschijf zijn bijna gesloten wanneer je gaat roken op je kamado bbq.

Pizza bakken

Pizza of brood bakken

Om van je kamado een steenoven te maken, heb je een pizzasteen of broodschaal, grillrooster en keramische plaat nodig. Bakken in een keramische bbq doe je op minstens 230 graden. Je vult de vuurschaal van de kamado voor 2/3 met houtskool. Brandt de houtskool? Plaats dan de keramische plaat, het grillrooster en vervolgens de pizzasteen of broodschaal op het grillrooster. De pizzasteen of broodschaal moeten goed warm zijn, zodat je gerecht niet blijft plakken. Alle ventilatieroosters staan bijna helemaal open.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen