The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Hoe kies je de juiste oplader voor je laptop?

De oplader van je laptop is stuk of je zoekt er een extra voor in je tas, maar je weet niet hoe je de juiste oplader kiest. Past de oplader bijvoorbeeld in je laptop en heeft hij het juiste vermogen? In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt om zelf de juiste oplader te vinden.

Laptop oplader kiezen

laptop opladers

Je wilt natuurlijk zeker weten dat de nieuwe oplader ook echt geschikt is om jouw laptop op te laden. Let goed op de volgende noodzakelijke eigenschappen.

 • Welke connector past in je laptop?
 • Hoeveel spanning heb je nodig?
 • Wat is de maximale stroomsterkte van je laptop?
 • Hoeveel watt is je oplader?

Welke connector past in je laptop?

Welke connector

Helaas hebben bijna alle laptops een eigen type connector. Controleer daarom goed welke type connector er in jouw laptop past. Universele opladers leveren vaak verschillende typen connectors mee, maar niet altijd degene die jij nodig hebt.

 • Heb je de originele oplader nog? Vergelijk dan de connector met de originele oplader om er zeker van te zijn dat je de juiste connector hebt.
 • Heb je de originele oplader niet meer? Zoek het modelnummer van je laptop. Dit staat vaak aan de onderkant van je laptop. Zoek dit nummer op internet. Vaak vind je dan het type connector in een van de zoekresultaten.

Hoeveel spanning heb je nodig?

Spanning (V)

Blijf rustig ademen, het gaat hier om elektrische spanning. Een oplader kent 2 soorten spanning: de ingangsspanning (input) en de uitgangsspanning (output). Beide zijn uitgedrukt in volt (V).

 • De ingangsspanning gaat vanuit het stopcontact naar de oplader. In Europa is dat 230 volt. Bijna alle opladers werken met een ingangsspanning tussen de 100 en 240 volt.
 • De uitgangsspanning is de spanning die de laptop ontvangt van de oplader. Een laptop is ontworpen om met een bepaalde spanning te werken. Een te hoge of te lage spanning kan het apparaat beschadigen. Het is daarom belangrijk dat de vervangende oplader dezelfde uitgangsspanning heeft als de originele oplader.

Wat is de maximale stroomsterkte van je laptop?

Stroomsterkte (A)

Naast spanning is er ook nog de stroomsterkte, uitgedrukt in ampère (A). Dit is de hoeveelheid stroom die de laptop nodig heeft om te functioneren. De hoeveelheid stroom die de vervangende oplader levert, mag hoger zijn dan de stroomsterkte van je originele oplader. De laptop gebruikt alleen dat wat hij nodig heeft. Een oplader met een lagere stroomsterkte werkt niet. De laptop krijgt dan te weinig stroom om te werken.

Hoeveel watt is je oplader?

Wattage

Je ziet vaak het wattage (W) terug in de producttitel van een vervangende oplader. Je vindt dit getal lang niet altijd op de originele oplader terug. Het wattage is het vermogen van de oplader. Dit getal mag wel hoger zijn dan bij je originele oplader, maar niet lager. Het vermogen van je oplader is gemakkelijk te berekenen.

Klaar voor wat natuurkunde?

 • De spanning (in volt, V) maal de stroomsterkte (in ampère, A) is gelijk aan het vermogen (in watt, W)
 • V x A = W
 • Stel dat de uitgangsspanning 19,5 V is en de stroomsterkte 4,7 A is.
 • 19,5 x 4,7 = 91,65
 • Rekeninghoudend met afrondingsverschillen kies je in dit geval voor een oplader van 90 W

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen