The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Gamen op een 4K monitor

Ben je een gamer die van veel visueel spektakel houdt, dan wil je uiteraard gamen in 4K resolutie. Daarbij ben je afhankelijk van de grafische paardenkracht van je pc of console. Maar waarom zou je nu toch voor een 4K monitor gaan in plaats van een Full HD scherm? Ik vertel je de grafische voordelen van gamen op een 4K monitor, en waar je nog meer op let voor aanschaf.

Grafische voordelen

Meer detail en scherpte

Een 4K resolutie monitor is opgebouwd uit 4 keer zoveel pixels dan een Full HD scherm. Bovendien zitten pixels op een 4K scherm vaak dichter op elkaar. Daardoor zijn details in de spelwereld, zoals kleding, gezichten en textuur verschillen in materialen goed zichtbaar.

Meer ruimte in de spelwereld

Op een 4K scherm heb je een breder blikveld op de spelwereld. Daardoor zie je voornamelijk aan de linker- en rechterzijde van het beeld meer in-game objecten die je voorheen niet zag, zoals vijanden, locaties en het landschap waar je game karakter zich bevindt. Door dit brede field of view sluit dit beter aan bij het blikveld van je ogen, waardoor een game realistischer en intenser speelt.

Betere spelervaring

Minder kartelranden (anti aliasing)

Op een scherm met 4K resolutie hebben in-game voorwerpen en models meer pixels aan ruimte om te vullen met details. Schakel je de anti-aliasing hoog in, dan zijn kartelrandjes veel minder goed zichtbaar dan op Full HD schermen. Daardoor zijn randjes vloeiend en zorgt dit voor een betere game-ervaring.

Voorbereid op upgrades van je pc

Heb je een videokaart die met gemak grafisch intensieve games in Full HD resolutie weergeeft, dan heeft deze misschien alsnog moeite met 4K. Een 4K monitor ondersteunt ook tussenliggende resoluties zoals 1440p. Zo geniet je op een 4K scherm van scherper beeld dan Full HD, zonder dat je grafische kaart overbelast raakt. Dat kan bij een Full HD scherm niet, dan ben je gebonden aan de maximale resolutie van 1080p.

Ook geschikt voor consoles

Een 4K monitor is niet alleen voorbehouden aan pc gamers. Heb je een PlayStation 4 Pro of Xbox One X? Deze consoles zijn speciaal ontwikkeld en geüpgraded om je games in 4K weer te geven. Ook de Xbox One S upscalet Full HD beeldsignaal naar 4K resolutie. Hou je ervan om wat dichter op je scherm te zitten of wil je een monitor ook voor andere apparaten zoals computers gebruiken, dan is een 4K monitor geschikt. Je profiteert namelijk van dezelfde grafische voordelen als een 4K televisie. Let erop dat je een HDMI 2.0 kabel gebruikt om games in 4K met 60 fps weer te geven.

Waar let je nog meer op?

Monitor specificaties Voor games is niet alleen de resolutie belangrijk. Je wilt namelijk een monitor die zorgt voor vloeiende beelden zonder stuttering, tearing of ghosting. In zowel rustige stukken als zowel hectische gameplay met veel animaties blijft je beeld soepel en vloeiend. Let daarom op de volgende kenmerken:

  • FreeSync of G-Sync,
  • 1-5ms responstijd,
  • Meer dan 60Hz,
  • Paneeltype: VA.

Grafische kaart specificaties

Om te gamen in 4K heb je een krachtige videokaart nodig. Let er daarom op of je grafische kaart de volgende minimale specificaties heeft:

  • GeForce GTX 1080 (Ti) of beter.

Videokabel specificaties

Als laatste heb je een videokabel nodig die genoeg bandbreedte heeft om een 4K signaal te zenden naar je monitor. Let er daarom op of je videokabel een van de volgende minimale specificaties heeft.

  • HDMI versie 1.4 of hoger.
  • DisplayPort versie 1.2 of hoger.
Artikel van:
Tim Monitorspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen