The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Hoe kies ik het beste beeldformaat voor mijn monitor?

Je bent op zoek naar een nieuwe monitor, maar er zijn zoveel verschillende formaten. Welk formaat heb jij nou nodig en past de monitor wel op je bureau? En hoe zit dat met inches? Ik dit artikel help ik je op weg met de populairste schermformaten en help jou het beste beeldformaat voor je monitor te kiezen.

Beeldformaat: van inch naar cm

Beeldformaat monitor inch centimeter cm

Het beeldformaat van een monitor wordt uitgedrukt in inch. Hierbij wordt de schermdiagonaal gemeten, dat is de afstand tussen de linkerbenedenhoek en de rechterbovenhoek van het scherm. Een inch is een Amerikaanse term en meet 2,54 centimeter. Ik zal voor het gemak bij elk inchformaat het aantal centimeters erbij benoemen.

22 inch monitor

22 inch monitor

Een 22 inch monitor meet 56 cm en is voornamelijk geschikt voor zakelijk gebruik. Voor het lezen en typen van tekst, internetten en het werken in Excel heb je niet altijd een groot formaat nodig. Een 22 inch past op een klein bureau, maar is ook erg geschikt voor een opstelling met 2 beeldschermen. Zo verdubbel je toch je schermruimte, zonder dat de monitoren al te veel plek op je bureau innemen.

24 inch monitor

24 inch monitor

24 inch is een redelijk doorsnee formaat en is 61 cm in diagonaal. Met net iets meer schermruimte is dit formaat ook erg in trek voor simpele taken als internetten, tekstverwerken of af en toe een film of serie kijken. 24 inch is daarnaast erg populair onder gamers. Op monitoren van dit formaat blijft bijvoorbeeld een Full HD resolutie nog aardig scherp en je zet ze, omdat ze niet te groot zijn, ook gemakkelijk in een setup met 2 schermen.

27 inch monitor

27 inch monitor

27 inch is het populairste formaat voor een monitor. Met 69 cm diagonaal heb je relatief veel schermruimte, zeker als je er vlak achter zit aan je bureau. Hierdoor is 27 inch erg geschikt voor gaming, grafische vormgeving en beeldbewerking. Je gaat door het grotere formaat meer op in je game. Wil je de details van je werk extra goed zien, kies dan een monitor met een hoge resolutie van bijvoorbeeld 2560 x 1440 of hoger.

32 inch monitor

32 inch monitor

Een 32 inch monitor meet 81 cm in diagonaal en is een formaat voor de liefhebbers van entertainment. Deze monitoren zijn erg groot als je dichtbij zit en zijn daarom geschikt om van een afstandje te gamen en films en series te kijken. Mocht je toch van dichtbij helemaal op willen gaan in bijvoorbeeld je Photoshop project, let er dan wel op dat een 32 inch monitor veel ruimte op je bureau inneemt. Om het beste uit zo'n grote monitor te halen, kies je een 4K resolutie.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.033 beoordelingen